KONTRACEPCIJA: hoće li uskoro i muškarci imati novi kontraceptiv?

Stručne zanimljivosti

Unatoč činjenici što kontracepcijske pilule za žene postoje još od 50-ih godina 20. stoljeća, pouzdani kontraceptiv za muškarce (a da nije kondom) nikada nije postavljen na tržište

Izrada muškog kontracepcijskog sredstva izuzetno je komplicirana. Do sada je osmišljeno nekoliko učinkovitih i sigurnih metoda dostavljanja modificiranog testosterona oralnim putem, no kako oni zahtijevaju primjenu nekoliko puta dnevno teško je održati takav ritam doziranja. Iz tog razloga briga o kontracepciji uglavnom je prepuštena ženama.
 
Kako bi se situacija promijenila, pokrenuta je suradnja između kineskih i američkih znanstvenika. Zajedničkim snagama uspjeli su proizvesti kontraceptiv za koji tvrde da je reverzibilan (učinak prolazi nakon određenog vremena), netoksičan kod miševa i primata te da nije na hormonskoj osnovi. Novi spoj izgleda obećavajuće, što otvara nadu da se nakon temeljitih istraživanja na ljudima razvije muški kontraceptiv koji je učinkovit i jednostavan za primjenu.
 
Riječ je o triptonidu, prirodnom spoju izoliranom iz kineske biljne vrste Tripterygium wilfordii koji pokazuje reverzibilne kontraceptivne učinke kako kod miševa, tako i kod primata.
 
Triptonid je u fokusu interesa kao kontraceptivno sredstvo još od 2000. godine, kada je publiciran rad koji je spoj povezao sa smanjenom produkcijom spermija. Iz iste biljke izolirani su triptolid, koji ima potencijalnu primjenu kod policistične bolesti bubrega te triptolidenol, koji se istražuje kao lijek protiv nekih oblika karcinomskih stanica.
 
Korištenje biljke kao kontracepcijskog sredstva prvi put je opisano 1993. godine kada je otkriveno da su muškarci, koji su konzumirali spomenutu biljnu vrstu, imali smanjen broj spermija. Njihova pokretljivost bila je manja, a oblik deformiran. Od tada su se izolirali brojni spojevi i proučavala se njihova uloga kao potencijalnog kontraceptiva.
 
U posljednjoj studiji znanstvenici su istraživali tritponid, njegovu sigurnost i učinkovitost na animalnim modelima. Studija je uključila miševe i 12 primata. Nakon jedne doze triptonida miševi i primati su imali deformirane spermije otprilike tri do šest tjedana nakon primjene, što ih je činilo neplodnima, nakon čega se u vremenu od četiri do šest tjedana plodnost vratila, što ukazuje na reverzibilan učinak spoja. Pratila se funkcija i ostalih organa - kod životinja nisu zabilježene nuspojave.
 
Dakako, rezultati su preliminarni s obzirom da su se istraživanja provodila na životinjama. Potrebno je provesti ispitivanja i na ljudima prije no što se odobri novi vid kontracepcije. Hoće li se i kada odobriti, pitanje je vremena.

Izvor: www.iflscience.com

Datum objave članka: 3. 3. 2021.
izdvojeni proizvodi