KONTRACEPCIJA: novi farmaceutski oblik omogućuje rjeđu primjenu

Stručne zanimljivosti Borna Tićak mag. pharm.

Novo istraživanje provedeno na svinjama predstavlja revolucionarni farmaceutski oblik koji bi se koristio tek jednom mjesečno

Prema predviđanjima, otprilike 9 posto žena na području SAD-a koje koriste kontracepcijske tablete zatrudni svake godine. Kontracepciju je potrebno uzimati svaki dan, i to otprilike u isto doba kako bi lijek bio učinkovit. 

S obzirom na to da je teško održavati dosljednost primjene tableta, ovakav je vid planiranja trudnoće za pojedine žene manje atraktivan. Stoga nova studija objavljena u časopisu Science Translational Medicine predstavlja alternativu: kontracepcijski oblik koji žena uzima tek jednom mjesečno jer se djelatna tvar levonorgestrel postupno otpušta u razdoblju od četiri tjedna.
 
Zašto je ovo istraživanje važno?

Neplanirana trudnoća događaj je koji uzrokuje velike životne promjene za svakog pojedinca. U zemljama u razvoju, ali i u ostalim dijelovima svijeta, takav događaj može onemogućiti ženu da uzdržava sebe i svoju obitelj, ali i da nastavi svoje obrazovanje. 

Osim toga, Svjetska zdravstvena organizacija (engl. World Health Organization, WHO) iznijela je podatak kako čak 214 milijuna žena reproduktivne dobi koje žele izbjeći trudnoću ne koristi moderne oblike kontracepcije. Vjeruje se da je razlog tome neprikladnost dnevne uporabe oralnih kontraceptiva. Upravo zato autori studije smatraju kako bi mjesečni oblik kontracepcije bio znatno prikladniji te znatno utjecao na javno zdravlje.

Iako je studija temeljena na proučavanju kontracepcije, otvara se mogućnost korištenja ovog dugooslobađajućeg farmaceutskog oblika i za druge lijekove s ciljem bolje ustrajnosti u primjeni.
 
Kako djeluje farmaceutski oblik u formi zvijezde?

Mjesečna kontracepcija ima šest čvrstih dijelova („ručica“) složenih u obliku zvijezde, a svaki od tih dijelova sadrži višestruke doze levonorgestrela. Te su „ručice“ izrađene od polimera kojima trebaju otprilike četiri tjedna da se razgrade u prisutnosti želučane kiseline. Kako se postupno razlažu, „ručice“ polako otpuštaju kontracepciju u želudac iz kojeg se apsorbira u krvotok.

U centru tog zanimljivog oblika nalazi se gumeno središte koje omogućuje da se zvjezdasta struktura složi i komprimira u želatinoznu kapsulu koju se može progutati. U trenutku kada želatina dođe u kontakt sa želučanom kiselinom, ona se razgrađuje, a zvjezdasta struktura se raspakira i širi. Zbog širenja postaje prevelika za prolazak kroz pilorus (otvor između želuca i dvanaesnika) pa se zadržava u želucu gdje postupno otpušta lijek sve dok se ne razgradi.

U istraživanju novog farmaceutskog oblika na svinjama uočeno je da je količina lijeka u krvotoku svinja gotovo jednaka kao i u slučaju dnevne primjene levonorgestrela uobičajenim tabletama.

Izvor: www.medicalnewstoday.com

Datum objave članka: 23. 12. 2019.
izdvojeni proizvodi