KORONAVIRUS: preporuke Klinike „Dr. Fran Mihaljević“ za liječenje oboljelih od COVID-19

Stručne zanimljivosti Borna Tićak

Središnje etičko povjerenstvo HALMED-a je dana 16. ožujka 2020. odobrilo off-label primjenu lijekova u liječenju pacijenata oboljelih od infekcije SARS-CoV-2 u Republici Hrvatskoj

Klinika za infektivne bolesti „Dr. Fran Mihaljević“ zajedno s Hrvatskim društvom za infektivne bolesti HLZ-a je 16. ožujka 2020. godine izdala preporuke za liječenje oboljelih od COVID-19.
 
Trenutačno se liječenje temelji na simptomatskim mjerama te mjerama intenzivnog liječenja za teško oboljele. Drugim riječima, još uvijek ne postoje dokazi o lijeku izričito namijenjenom za antivirusno liječenje infekcije sa SARS-CoV-2 i zato se terapija temelji na ublažavanju simptoma infekcije poput povišene tjelesne temperature.
 
Određeni lijekovi pokazali su pozitivno djelovanje, iako još uvijek nisu odobreni za primjenu u terapiji COVID-19 te se radi o njihovoj nelicenciranoj primjeni.
 
Bolest može biti blagog ili teškog oblika. Kod blagog oblika javljaju se simptomi povišene tjelesne temperature, opće slabosti, glavobolje, grlobolje, hunjavice, kašlja i boli u mišićima. Znakovi težeg oblika bolesti su povećana frekvencija disanja i smanjena razina kisika u krvi.
 
Prema preporukama Klinike za infektivne bolesti „Dr. Fran Mihaljević“ i Hrvatskog društva za infektivne bolesti HLZ-a, kod bolesnika s blagim oblikom bolesti trebalo bi se provoditi samo simptomatsko liječenje. Kod težeg oblika preporuka je koristiti jedan od četiri navedena lijeka: hidroksiklorokin (namijenjen terapiji malarije), klorokin fosfat (namijenjen terapiji malarije), lopinavir/ritonavir (namijenjen terapiji infekcije HIV-om) ili remdesivir (antivirotik korišten u terapiji infekcije ebolom).
 
Svi navedeni lijekovi primjenjuju kod drugih bolesti. To je razlog zašto je njihovo korištenje u liječenju COVID-19 tzv. off-label primjena (off-label primjena znači korištenje nekog lijeka za liječenje bolesti koja nije na popisu onih koje se mogu njime liječiti prema prvobitnoj uputi).
 
Za navedene preporuke, Središnje etičko povjerenstvo HALMED-a dalo je zeleno svjetlo dana 16. ožujka 2020. godine. Stoga hrvatski liječnici od tog trenutka mogu koristiti spomenute lijekove za liječenje COVID-19.
 
Važno je još jednom naglasiti kako nijedna od navedenih terapijskih opcija nije jasno dokazano učinkovita, nema prednost pred drugima ili prema potpornom liječenju u smislu djelotvornosti.
Datum objave članka: 23. 3. 2020.
izdvojeni proizvodi