KUHINJSKE SPUŽVE: savršen dom za bakterije

Stručne zanimljivosti Katarina Kujundžić

Osim što je kuhinjska spužva vlažan, prozračan i hranidbeno bogat okoliš, spužve pružaju optimalan fizički ambijent za život bakterija

Pitajte bakterije gdje bi htjele živjeti i dobit ćete odgovor: na kuhinjskoj spužvi, naravno! Spužve su raj za mikroorganizme, čemu svjedoči podataka da se na jednom kubičnom centimetru spužve može nalaziti čak 54 milijarde bakterija.
 

Mikrobne zajednice i bioraznolikost

Baš poput ljudi, i bakterije su društvena bića. Čak možemo reći da su neke bakterije asocijalne dok su druge socijalne. Na tom tragu, Lingchong You, biolog sa Sveučilišta Duke, i njegovi kolege zapitali su se kako prostorno odvajanje različitih vrsta mikroorganizama utječe na njihovu komunikaciju. Rezultati su pokazali da umjerena udaljenost među mikroorganizmima - slična onoj koju nalazimo na kuhinjskoj spužvi - maksimizira različitost mikrobne “zajednice”.

Istraživači su rasporedili različite sojeve Escerichie coli na laboratorijske ploče sa šest do 1536 malih udubljenja (tzv. jažica), koje su funkcionirale kao izolirani odjeljci. Nakon 30 sati, tim je ispitao broj i vrste bakterijskih sojeva na svakoj ploči.

Svaki odjeljak funkcionira poput grupe kojoj su bakterije nasumično dodijeljene, kaže You. Sa samo šest odjeljaka, svaka grupa vjerojatno ima sličnu mješavinu likova, a preživljavaju samo društvene bakterije.

Kroz 1536 odjeljaka, svaka je bakterija vjerojatno sama, a društvene bakterije umiru. Međutim, srednji broj odjeljaka povećava izglede da se bakterija pridruži grupi koju preferira. Pri tome, asocijalna bakterija može umrijeti na zabavi u kojoj dominiraju društvenjaci, dok druga asocijalna bakterija može završiti na okupljanju samotnjaka i preživjeti. I tako je bioraznolikost očuvana.

"U retrospektivi, to je vrlo, vrlo intuitivno", kaže You. "Ono što smo identificirali je princip koji je univerzalno primjenjiv na sve mikrobne zajednice."

Kuhinjske spužve, s nizom velikih i malih rupa, ne samo da nude idealan broj odjeljaka za bakterije, već također pružaju niz različitih veličina koje mogu zadovoljiti potrebe različitih mikroorganizama. U eksperimentima s kuhinjskom spužvom, istraživači su otkrili da je bakterijska zajednica na kuhinjskoj spužvi raznolikija od onih proizvedenih u tekućim kulturama, uobičajenoj metodi uzgoja bakterija u laboratoriju.

Kada su kuhinjske spužve štetne za zdravlje?

Srećom, bakterije koje se nalaze u vašoj spužvi uglavnom nisu patogene. Ali, ako se nasele opasne bakterije, poput salmonele iz sirove piletine, optimalna struktura spužve vjerojatno će im pomoći da prežive.

"Spužve nisu baš prikladne za održavanje higijene u kuhinji", kaže Markus Egert, mikrobiolog sa Sveučilišta Furtwangen u Njemačkoj, koji nije bio uključen u studiju. "Kod kuće gotovo da nema sterilne površine, a kuhinjska spužva je vjerojatno najgušće naseljeni predmet." Zato su četke puno sigurnija alternativa.

Ako više volite koristiti spužvu, nemojte s njom brisati ostatke mesa - nema potrebe pozivati loše bakterije na zabavu. U tom slučaju, umjesto kuhinjske spužve koristite čiste jednokratne papirnate ručnike.

Kako dezinficirati kuhinjsku spužvu?

Uz sveprisutan strah od mikroorganizama i dezinfekciju, zasigurno nam ne treba još i znanje o bakterijskom životu u našim kuhinjskim spužvama. Ipak, svako toliko potrebno je dezinficirati i taj kuhinjski predmet.

Održavanje čistoće kuhinjske spužve pomaže održati vašu kuhinju čistom, a vas i vašu obitelj zdravima, stoga donosimo nekoliko savjeta kako je najlakše dezinficirati i očistiti.

Mikrovalna pećnica - Dezinfekcija kuhinjske spužve u mikrovalnoj pećnici traje jednu minutu na maksimalnoj snazi. Važno je da spužva bude vlažna, jer u suprotnom može doći do zapaljenja spužve. Oprez! Ukoliko spužva ima metalne dijelove nikako se ne smije stavljati u mikrovalnu pećnicu jer može doći do eksplozije - takve spužve potrebno je prati u perilici posuđa.

Perilica posuđa - Još jedan zgodan način dezinfekcije kuhinjske spužve je korištenje perilice posuđa. Uključite perilicu na najduži i najtopliji ciklus, a zatim osušite.

Klor - Napravite otopinu klora miješajući četvrtinu do polovinu čajne žlice koncentriranog klora u litri tople (ne vruće) vode. Namačite kuhinjsku spužvu u otopini klora tijekom jedne minute, a zatim spužvu osušite.
Datum objave članka: 29. 3. 2022.
izdvojeni proizvodi