LIJEKOVI ZA ADHD: uzimanje ne povećava rizik od zlouporabe, otkriva studija

Stručne zanimljivosti

Novo istraživanje otkriva da uzimanje lijekova za ADHD u djetinjstvu ne povećava rizik od zlouporabe tvari u odrasloj dobi

Novo istraživanje objavljeno u JAMA Psychiatry otkrilo je da mladi kojima su propisani stimulansi za liječenje ADHD-a (Attention Defficit Hiperactivity Disorder = poremećaj pozornosti s hiperaktivnošću) nemaju veću vjerojatnost da će kasnije u životu postati ovisni o drogama.

Dr. Brooke Molina (PhD), profesorica psihologije, psihijatrije i pedijatrije na Sveučilištu u Pittsburghu, jedna je od autora ove nedavne studije. Kaže da bi u idealnom slučaju nalazi njezina tima pomogli kliničarima, roditeljima i pacijentima.

„Mislim da je za pružatelje usluga i za roditelje korisna ovakva informacija kada razmišljaju o tome hoće li djeci propisati stimulativne lijekove za ADHD ili ne, te se nadamo da će pomoći ublažiti neke brige o tome hoće li ili ne lijekovi povećati rizik za korištenje tvari iznad rizika koji već imaju, jer imaju ADHD,” rekao je Molina.

Lijekovi za ADHD i dalje su stimulansi i imaju rizik od nuspojava.

Što je otkrila studija liječenja ADHD-a u dječjoj dobi

Studija je uključivala 579 djece s ADHD-om koja su bila dio longitudinalnog istraživanja* koje je počelo identificirati sudionike sredinom 1990-ih.

Nakon postavljanja početne polazne vrijednosti i nakon što je sudionicima pružen tretman koji je uključivao različite metode ovisno o njihovoj grupiranosti tijekom 14 mjeseci, procijenjeni su u osam faza, u rasponu od dvije do šesnaest godina nakon njihova početnog uključivanja. Korištena metoda uključivala je višestruke upitnike i intervjue.

"Ova studija nije pronašla dokaze da je liječenje stimulansima povezano s povećanim ili smanjenim rizikom za kasniju čestu uporabu alkohola, marihuane, cigareta ili drugih tvari koje se koriste za adolescente i mlade odrasle osobe s ADHD-om u djetinjstvu", napisali su autori studije.

* Longitudinalno istraživanje - dizajnirano je za dobivanje opservacija na temu određenoga fenomena tijekom dužeg razdoblja; obuhvaća ponavljano mjerenje na istim osobama ili uzorcima iz iste populacije.
 

Jesu li mladi koji pate od ADHD-a podložniji ovisnostima

Dr. Michael Reardon, dječji neurolog iz Pediatrix Specialty Care iz Austina, kaže da su u praksi liječnici vrlo svjesni ovisnosti kada je riječ o mladim ljudima s ADHD-om.

„Vrlo dugotrajno gledište sa stajališta poput psihijatrije, mentalnog zdravlja i dječje neurologije jest da ADHD povećava rizik od eksperimentiranja s duhanom, alkoholom i drugim drogama; povećava rizik od uzimanja problematičnih tvari; ADHD koji se ne liječi ili ne kontrolira dobro povećava rizik od problema s uporabom problematičnih supstancija,” rekao je Reardon. "Doduše, ADHD koji se dobro liječi i kontrolira smanjuje taj rizik."Samo zato što propisivanje ovih lijekova u djetinjstvu možda neće povećati rizik od zlouporabe tvari ne znači da su ti lijekovi sami po sebi bezopasni. Dr. Eric C. Alcera, certificirani psihijatar za djecu i odrasle kaže da javnost mora biti svjesna rizika koje ovi lijekovi mogu nositi ako se ne koriste na odgovarajući način.

“To su kontrolirani lijekovi koji stvaraju značajne nuspojave. Neki od njih mogu dovesti do smrti ako se uzimaju neprikladno, tako da to nisu lijekovi koje treba olako uzimati. Čak ako ga vaši prijatelji ili netko drugi uzima i pomaže im, to ne mora nužno biti najbolji lijek za vas i stvarno se morate posavjetovati sa stručnjakom,” rekao je dr. Alcera.

Zapravo, mnoge javne rasprave o lijekovima za stimulaciju koji se koriste za liječenje ADHD-a govore o tome kako ih mogu zlouporabiti ljudi koji žele dobiti poticaj temeljen na učincima na mozak, poput studenata. Dr. Molina kaže da studija podržava pružatelje zdravstvenih usluga da budu oprezni pri propisivanju lijekova kako ih osobe bez ADHD-a ne bi zlouporabile.

"Naša otkrića govore da, ako imamo dijete za koje promišljamo propisivanje stimulansa, ne pokazujemo nikakve dokaze o povećanom riziku od poremećaja ovisnosti kasnije od tog lijeka", rekao je dr. Molina. „Međutim, ako vam u ordinaciju dolazi tinejdžer ili mlada odrasla osoba, povećajte malo nadzor i obratite malo više pozornosti na to koriste li se ti lijekovi prema uputi, odnosno da se ne dijele ili prodaju drugim ljudima u svrhu poboljšanja mentalnih sposobnosti ili rekreacijske uporabe.”

Na što treba paziti kod uzimanja lijekova za ADHD

Ako je stimulans propisan, dr. Alcera kaže da je važno pratiti kako tijelo reagira i ne donositi prebrzo zaključke o učinkovitosti lijeka. “Počni nisko i idi polako. Upoznajete svoj mozak s novim lijekom, pa ne želite požurivati, zar ne... Jedna stvar kod stimulansa je da djeluju prilično brzo, ali ponekad je potrebno vrijeme da se prilagodi doza."

Dr. Reardon kaže da je jedna od prednosti toga koliko brzo ovi lijekovi počnu djelovati ta što se jednako brzo mogu procesuirati kroz tijelo. „Dakle, ako vam se ne sviđa kako se osjećate zbog lijeka, ne sviđa vam se reakcija koju imate na lijek, možete ga prestati uzimati i vratit ćete se na početnu razinu."

S ovim otkrićima i usred sve veće količine literature koja obrađuje ADHD, dr. Molina kaže da ovakvo stanje zahtijeva dosljednu provjeru ne samo lijekova nego i pristupa liječenju poput kognitivne bihevioralne terapije.


Izvor: www.healthline.com
Izvor fotografija: Shutterstock
 

Datum objave članka: 28. 8. 2023.
izdvojeni proizvodi