LSD: potencijal u medicini?

Stručne zanimljivosti Borna Tićak

LSD je poznat po svom psihodeličnom učinku. No kako stvari stoje, postoji mogućnost da u malenim količinama djeluje i kao sredstvo smanjenja boli

Znanstvenici sa Sveučilišta u Maastrichtu u Nizozemskoj i fondacije Beckley iz Ujedinjenog Kraljevstva proveli su studiju o učinku mikrodoza LSD-a (engl. Lysergic Acid Diethylamide, dietilamid lizerginske kiseline) na percepciju smanjenja boli.
 
Rad je objavljen u stručnom časopisu Journal of Psychopharmacology, a pokazuje kako izuzetno malene doze LSD-a mogu povećati toleranciju na bol i do 20 posto. Prema nekim znanstvenicima takav učinak je usporediv s učinkom opiodnih analgetika.
 
Za potrebe istraživanja 24 osobe su dobile LSD, i to u dozama od 5, 10 i 20 mikrograma, dok su među njima neki primili placebo. Navedene doze toliko su malene da osoba neće iskusiti nikakav oblik psihodeličnog učinka, stoga je u mogućnosti obavljati svakodnevne zadatke bez problema.
 
Ispitanici su morali odraditi niz zadataka kako bi se odredila njihova tolerancija na bol, a ti zadaci su uključivali uranjanje ruke u posudu punu leda. Dok je ruka bila uronjena u led, znanstvenici su promatrali vitalne znakove ispitanika kako bi uvidjeli na koji način se njihovo tijelo nosi s boli.
 
Istraživanje je dokazalo da su osobe koje su primile 20 mikrograma LSD-a bile u mogućnosti držati ruku uronjenu u led značajno dulje od onih osoba koje su primile placebo. Znanstvenici su izračunima došli do podatka kako je tolerancija na bol kod tih osoba bila povećana za otprilike 20 posto. Osobe koje su primile mikrodoze LSD-a također su navele kako je subjektivni osjećaj boli i neugode bio manji nego u slučaju kada nisu koristili LSD.
 
Osim toga, učinci LSD-a su bili iznenađujuće dugoročni. Tako su ispitanici naveli kako je učinak oslobađanja od boli potrajao i do pet sati nakon primitka doze.
 
Potrebno je provesti dodatna istraživanja, ali i promjene u zakonu kako bi liječnici počeli propisivati LSD za bol u leđima. No, provedeno istraživanje otvara mogućnost uporabe LSD-a u mikrodozama kao alternativu drugim painkillerima, poput opioidnih analgetika.

Izvor: www.iflscience.com

Datum objave članka: 15. 9. 2020.
izdvojeni proizvodi