MAČJI OSMIJEH: kako uspostaviti vezu sa svojom mačkom?

Stručne zanimljivosti Borna Tićak mag. pharm.

Mačji osmijeh specifičan je način komuniciranja prilikom kojeg mačke „sužavaju“ vlastite oči kao da trepću

Nova studija objavljena u časopisu Scientific Reports potvrdila je vjerovanje kako se možete povezati sa svojom mačkom tako da joj polako trepćete. Sužavanjem vlastitih očiju imitirate način na koji se mačke „smiju“, što vas, prema autorima studije, čini privlačnijima vašim kućnim ljubimcima.
 
Provedena studija je prva kojom se željelo potvrditi teoriju o „mačjem osmijehu“, a u njezinoj izvedbi sudjelovali su znanstvenici sa Sveučilišta u Sussexu. Služili su se dvostranim pristupom - prvo su proučavali 21 mačku u 14 različitih domaćinstva kako bi uočili način na koji odgovaraju kada bi im ljudi sporo trepnuli. Eksperimenti su se odvijali u kućanstvima, a vlasnici ljubimaca ostvarili bi kontakt očima sa svojim mačkama te s udaljenosti od jednog metra „suzili“ vlastite oči.
 
Drugi eksperiment obuhvaćao je 24 mačke iz osam različitih domaćinstava. Cilj je bio otkriti na koji način mačke odgovaraju u trenutku kada im znanstvenik, koji je njima nepoznat, sporo trepne. Htjelo se istražiti na koji način razmjena sporog treptaja utječe na ponašanje mačke - hoće li prići nepoznatoj osobi s okrenutim dlanom kao da im nešto nudi.
 
Znanstvenici su otkrili kako su mačke sklonije slati svojim vlasnicima više osmijeha u trenutku kada njihovi vlasnici jednako tako komuniciraju s njima. Ukoliko vlasnik ne čini isto, mačke šalju daleko manje vlastitih osmijeha.  
 
U drugom eksperimentu mačke s kojima su znanstvenici komunicirali u vidu sporog treptaja češće su prilazile nepoznatoj osobi i gledale što se nudi na dlanu.
 
Rezultati provedenog istraživanja dokazuju kako sporo treptanje predstavlja pozitivnu komunikaciju između mačaka i ljudi, što otvara mogućnost za formiranje stabilne veze između ljubimaca i vlasnika ili nepoznatih osoba.
 
Po prvi puta je eksperimentalno potvrđeno kako je moguće uspostaviti odnos s mačkom pomoću sporog treptanja. Doduše, još uvijek nije poznato je li se „mačji osmijeh“ razvio oponašanjem ljudskih ekspresija ili predstavlja urođeno ponašanje mačaka iz razdoblja prije nego što su pripitomljene.

Izvor: www.iflscience.com

Datum objave članka: 12. 10. 2020.
izdvojeni proizvodi