MOBITELI I TABLETI: uzrok skraćivanja životnog vijeka?

Stručne zanimljivosti Borna Tićak

Istraživanje provedeno na vinskim mušicama otvara mogućnost da će predmeti bez kojih ne možemo, računala i mobiteli, postati glavnim uzrokom skraćivanja životnog vijeka

Novo istraživanje provedeno na Državnom sveučilištu u Oregonu otvara mogućnost činjenici da valne duljine plavoga svjetla koje proizvode svjetleće diode oštećuju neurone i mrežnicu.

Studija provedena na vinskoj mušici (Drosophila melanogaster) za cilj je imala otkriti kako mušice reagiraju na dnevnu dvanaestosatnu izloženost plavom LED (engl. light emitting diode) svjetlu, sličnom onome koje emitiraju uređaji poput mobitela i tableta. Znanstvenici su došli do zaključka da su mušice koje su naizmjenično bile izložene svjetlu dvanaest sati, a nakon toga dvanaest sati mraku živjele znatno kraće od mušica izloženih bilo mraku, bilo svjetlu valnih duljina različitih od valnih duljina plavoga svjetla. Uočeno je da su prvoj skupini mušica mrežnica i neuroni bili oštećeni, a lokomocija narušena. Naime, mušicama se smanjila sposobnost penjanja po zidovima posude u kojoj su bile zatvorene, što je inače njihovo uobičajeno ponašanje.

Da stvar bude još zanimljivija, neke od mušica koje su sudjelovale u eksperimentu bile su mutanti, što znači da nemaju razvijen vid. I ti mutanti također su imali oštećene neurone i izgubili su sposobnost lokomocije, što upućuje na činjenicu da mušice nisu trebale „gledati“ u svjetlo kako bi im tjelesne funkcije bile narušene. 

Činjenica je da je izloženost svjetlu dovela do ubrzanog starenja mušica. Kada su znanstvenici istraživali ekspresiju gena kod mušica, uočili su da su protektivni geni kao odgovor na stres bili mnogo aktivniji kod mušica izloženih svjetlu. Životni vijek mušica izloženih cijelom spektru valnih duljina u drugoj skupini bio je znatno dulji od životnoga vijeka mušica izloženih plavom svjetlu.

Dnevno svjetlo važno je za organizam zbog reguliranja cirkadijalnog ritma, odnosno utjecaja na stanice, moždanu aktivnost, produkciju hormona i sl. S druge strane, pretjerana izloženost umjetnom svjetlu povećava rizik od poremećaja spavanja i cirkadijalnog ritma općenito. Važno je naglasiti kako još uvijek nije prošlo dovoljno vremena, čak ni u najrazvijenijim državama svijeta, da se vidi utječe li LED tehnologija na ljudski životni vijek.

Dok se ne otkrije utjecaj tehnologije na ljudsko zdravlje, postoji nekoliko načina kako ograničiti izloženost plavom svjetlu. Razvijen je poseban tip naočalnih leća koje blokiraju prolaz plave svjetlosti te tako štite mrežnicu, a mobiteli, laptopi i ostali uređaji imaju mogućnost postavljanja svjetline i tipa zaslona, također s ciljem manjeg umaranja oka.

Izvor: https://www.sciencedaily.com

Datum objave članka: 29. 10. 2019.
izdvojeni proizvodi