MRIdian - novi moćni uređaj koji istodobno snima i zrači

Stručne zanimljivosti

Turska bolnica Acıbadem Maslak uvela je tehnologiju buduće generacije u liječenju raka pomoću koje radio-onkolog može liječiti bolesnike kao kirurg, a dostupna je i hrvatskim pacijentima.

MR Linac je najnovija tehnologija koja prva u svijetu kombinira  magnetnu rezonancu i Linac, a  turska bolnica Acıbadem Maslak u Istanbulu počela je liječiti onkološke bolesnike upravo pomoću uređaja MRIdian. Pomoću ove tehnologije radio-onkolog može liječiti bolesnike kao kirurg, jer ovaj uređaj omogućuje najprecizniju sliku tumora čak i u mekim tkivima. Bolnica Acıbadem Maslak je deveti MR Linac centar na svijetu.

MRIdian MRI vođena radioterapija i radiokirurgija predstavlja posljednji pomak u području radiološke i radiokirurške onkologije. Anatomski detalji koje daje samo MR snimanje mekih tkiva omogućavaju prilagođavanje plana liječenja na stolu i mjenjanje doza zračenja na osnovu anatomskih promjena koje se javljaju između dva tretmana. Zahvaljujući prijenosu video-snimki, ova tehnologija omogućava onkolozima i da vizualiziraju i automatski kontroliraju snop zračenja na temelju položaja tumora i okolnih organa prikazanog u realnom vremenu.

„Izuzetno smo zadovoljni što smo među prvima u svijetu pokrenuli program MRI vođene radioterapije i radiokirurgije koji pacijentima oboljelim od raka pruža niz prednosti u usporedbi s tradicionalnom radioterapijom ili radiokirugijom. Što je najvažnije, MRIdian omogućava klinička poboljšanja u vizualizaciji i preciznom trenutačnom prilagođavanju planova zračenja, kao i primjenu većih i  potencijalno učinkovitijih doza zračenja“, rekao je prof. dr. Enis Ozyar, voditelj katedre za radioterapiju Medicinskog fakulteta Sveučilišta Acıbadem Mehmet Ali Aydınlar i voditelj Odjela za radioterapiju Acibadem Maslak kliničkog bolničkog centra u Istanbulu.

Acibadem sa svojih 11 Centara za onkologiju, koji uključuju radioterapiju i radiokirugiju te sistemsko liječenje i klasičnu kirurgiju, jedna je od vodećih zdravstvenih ustanova u Turskoj i ovom dijelu Europe zbog naprednih dijagnostičkih i terapijskih usluga koje pruža onkološkim bolesnicima.

Više informacija dostupno je na https://www.acibademinternational.com/technology/mridian-viewray/

Datum objave članka: 23. 10. 2018.