OSPICE - slučajevi obolijevanja su se udvostručili 2022.-2023., a ni 2024. ne izgleda dobro

Stručne zanimljivosti

Kad su u pitanju bolesti koje se mogu spriječiti cjepivom, porast broja oboljelih od ospica nije ono što želimo vidjeti

Slučajevi ospica diljem svijeta porasli su za 88 posto između 2022. i 2023., gotovo se udvostručivši sa 171.153 na 321.582 slučaja. Prema brojkama, predstavljenim na nedavnoj konferenciji, 2024. izgleda da će biti jednako loša, što je izazvalo pozive zdravstvenih djelatnika za novim strategijama za povećanje pokrivenosti cjepivom diljem svijeta.

Najmanje dvije doze cjepiva protiv ospica za maksimalnu zaštitu

Čovječanstvo se stoljećima bori s ospicama koje se svrstavaju među najzaraznije bolesti koje prijete našoj vrsti. Kada se prvo učinkovito cjepivo pojavilo na tržištu 1960-ih, a manje od 10 godina kasnije u SAD-u uslijedilo kombinirano cjepivo protiv ospica, zaušnjaka i rubeole (MMR), iskorjenjivanje bolesti koja je svake godine ubijala približno dva milijuna ljudi izgledalo je kao stvarna mogućnost po prvi put.

Za potpunu pokrivenost, preporučuje se da sva djeca prime najmanje dvije doze cjepiva protiv ospica. Preporuke za dob razlikuju se ovisno o regiji i ovisno o riziku izloženosti djeteta; u Ujedinjenom Kraljevstvu, na primjer, Nacionalna zdravstvena služba preporučuje da sva djeca prime svoje prvo MMR cjepivo kad navrše godinu dana, a drugo prije polaska u školu u dobi od pet godina.Virus ospica iznimno je zarazan i svaki nedostatak u obuhvatu imunizacijom potencijalni je rizik za izbijanje. Dakle, pokrivenost mora biti visoka, ali također ujednačena i pravedna,” objasnio je dr. Patrick O’Connor iz Svjetske zdravstvene organizacije (WHO) u izjavi.

Novi podaci su razlog za uzbunu

Dok dr. O’Connor i supredavačica, profesorica Hanna Nohynek, s Finskog instituta za zdravlje i socijalnu skrb, priznaju da je u ovom stoljeću postignut nevjerojatan napredak, novi podaci doista predstavljaju razlog za uzbunu.

Uz sveukupni porast slučajeva, u razdoblju između prosinca 2022. i studenog 2023. utrostručio se broj zemalja u kojima je došlo do velikih epidemija ospica, definiranih kao kontinuiranih 20 slučajeva na milijun stanovništva.

“Slučajevi ospica bili su visoki u 2019., a većina je zabilježena u Africi”, rekao je profesor Nohynek. Ovaj je kontinent, objasnila je, povijesno vidio najnižu pokrivenost cijepljenjem i trpio je redovita izbijanja ospica.

Rani pogled na podatke za 2024., međutim, baca pozornost na drugo područje: europsku regiju Svjetske zdravstvene organizacije. Od do sada zabilježenih slučajeva ove godine, 45 posto se dogodilo u ovoj regiji koja obuhvaća 53 zemlje. Tri od njih - Jemen, Azerbajdžan i Kirgistan - trenutačno imaju najveću prijavljenu učestalost (incidenciju) ospica u svijetu.Posebna revizija eliminacije ospica u europskoj regiji održat će se u rujnu ove godine, objasnio je dr. O’Connor. Ali u međuvremenu su oba stručnjaka naglasila potrebu za inovativnim načinima za povećanje pokrivenosti cijepljenjem, za svu djecu, posvuda.

“Tijekom pandemije [COVID-19] mnoga su djeca ostala necijepljena, a nadoknadna cjepiva nisu stigla do njih. Stoga sada vidimo ponovno povećanje slučajeva u raznim regijama svijeta,” rekao je profesor Nohynek.

Strategije za borbu protiv ospica

Neodlučnost oko cjepiva također je dugotrajan problem i nedvojbeno utječe na cjepiva protiv ospica više od većine drugih. Sjećanja na širenje straha oko MMR-a i navodne veze s autizmom, utemeljena na lažnoj znanosti koja je temeljito i opetovano razotkrivena, žive dugo u umu i, nažalost, na internetu.

Ove su godine dužnosnici UK-a proglasili nacionalni incident nakon naglog porasta slučajeva ospica; ukupno je 41 država članica europske regije SZO-a prijavila slučajeve 2023. Čak postoji zabrinutost da bi status eliminacije ospica u Sjedinjenim Državama mogao biti ugrožen.

Poticanje roditelja koji oklijevaju s cijepljenjem samo je dio slike, kako je objasnio profesor Nohynek: "Oklijevanje s cjepivom samo je jedna komponenta koja može pridonijeti nižem obuhvatu. Dezinformacije o cjepivima, pristup uslugama imunizacije i pravodobno cijepljenje uzrokuju praznine u imunizaciji. To znači da nam je vjerojatno potrebno mnogo različitih strategija za istovremeno rješavanje ovih različitih aspekata.“

Profesor Nohynek ukazao je na nove inovacije u isporuci cjepiva, poput flastera bez igle s mikromrežom protiv ospica i rubeole, kao i na zemlje koje koriste nadzor bolesti za prepoznavanje i uklanjanje nedostataka u pokrivenosti cjepivom.

“Tijekom posljednjih 20 godina,” zaključio je dr. O’Connor, “došlo je do značajnog napretka prema postizanju eliminacije ospica i rubeole. Kako bismo učvrstili i održali te uspjehe, moramo osigurati visoku, ujednačenu i pravednu pokrivenost rutinskom imunizacijom te snažan doseg i brz odgovor na epidemiju.”

Podaci su predstavljeni na ESCMID Global Congressu 2024. (ESCMID - European Society of Clinical Microbiology and Infectious Diseases, Europsko društvo za kliničku mikrobiologiju i infektivne bolesti).


Izvor fotografija: Shutterstock
Izvor:
www.iflscience.com
 

Datum objave članka: 29. 4. 2024.