REPRODUKTIVNA PRISILA: vid nasilja u vezi

Stručne zanimljivosti Borna Tićak

Državno sveučilište Michigan objavilo je alarmantan podatak kako su mnoge adolescentice u vezi suočene s nekim oblikom nasilja, posebice s nasiljem naziva „reproduktivna prisila“ u kojem se ženu prisiljava da ostane trudna, iako se to kosi s njezinim željama

Istraživači su došli do poraznog podatka da je jedna od osam žena dobne skupine od 14 do 19 godina iskusila reproduktivnu prisilu u posljednja tri mjeseca. Takav oblik nasilja uključuje uništavanje kondoma i prijetnje partnera o napuštanju.

Studija o pitanju reproduktivne prisile objavljena u časopisu Obstetrics & Gynecology najveća je takva studija provedena na adolescentima. U njoj su korišteni podaci iz prethodno provedenih studija slučajnim odabirom u osam zdravstvenih centara u Kaliforniji tijekom školske godine 2012./2013. u kojima je ispitano 550 seksualno aktivnih tinejdžerica.

Većina studija provedena je na mladim odraslim ženama, no kako se adolescentske veze razlikuju od veza odraslih osoba, kliničari moraju znati kako primijetiti reproduktivnu prisilu u mlađih pacijenata te prilagoditi procjenu i intervenciju upravo toj populaciji.
Iako se smatra da je jedan od alarmantnih znakova učestalo dolaženje radi dobivanja hitne kontracepcije ili testova za trudnoću, proučavajući podatke zaključeno je kako je učestalost takvih posjeta ustanovama zdravstvene zaštite jednaka kod djevojaka koje jesu i onih koje nisu bile pod utjecajem reproduktivne prisile. Stoga kliničari trebaju razgovarati sa svim svojim pacijentima adolescentima o tome kako ljubavni odnos utječe na njihovo zdravlje.

Iako su prošle studije pokazivale i razlike u reproduktivnoj prisili temeljene na rasnoj pripadnosti, gdje su crnkinje bile više izložene nasilju od bjelkinja, u ovoj studiji to je opovrgnuto, odnosno nije utemeljena korelacija između rasne pripadnosti i vjerojatnosti nasilja.
Neki od zaključaka studije su:
  1. 17 posto tinejdžera iskusilo je fizički ili seksualni oblik nasilja;
  2. djevojke koje su iskusile reproduktivnu prisilu imale su četiri puta veće šanse od susreta i s ostalim oblicima nasilja u vezi;
  3. djevojke koje su izložene nasilju u vezi i reproduktivnoj prisili u pravilu imaju partnera koji je od njih stariji pet ili više godina.

Ovom je studijom dokazano koliko je zapravo učestalo nasilje u vezama, iako je kliničarima, liječnicima i ostalim odgovornima vrlo često problematično detektirati takav oblik ponašanja. Jedan od načina prevencije svakako je razgovor o zdravim i nezdravim navikama u vezi, kao i o važnosti donošenja odluka koje se odnose na reproduktivno zdravlje.

Izvor: www.sciencedaily.com

Datum objave članka: 20. 12. 2019.
izdvojeni proizvodi