SAVJET STRUČNJAKA: žene definitivno ne bi trebale mokriti dok se tuširaju

Stručne zanimljivosti Carmen Rivier-Zurak dr. med.

Doktorica Alicia Jeffrey-Thomas nedavno je upozorila da bi mokrenje pod tušem kod žena moglo dovesti do nekih budućih medicinskih problema

Ako zaista vodite računa o mišićima zdjeličnoga dna, onda ne morate mokriti svaki put kad čujete zvuk tekuće vode. To je svakako vrijedno razmatranja, posebno ako već imate problema sa zdjeličnim dnom ili ste pod rizikom da se razviju.

Doktorica Alicia Jeffrey-Thomas je upozorila zašto bi mokrenje pod tušem moglo uzrokovati neočekivane probleme s mokrenjem kasnije u životu.

"Ovdje se želim usredotočiti na dvije stvari - sveukupnu perspektivu fitnessa mokraćnoga mjehura i perspektivu zdjeličnoga dna", rekla je u jednom od svojih videa o kontroli mokrenja.

Prvo je to usporedila s Pavljovljevim uvjetovanim refleksom, odnosno njegovim eksperimentom s psima. Naime, Ivan Petrovič Pavlov, ruski fiziolog, dresirao je pse da povežu zvonjavu s primanjem hrane i to kroz zvonjenje kad je trebalo davati hranu psima. To je na kraju rezultiralo time da su psi slinili kad su čuli zvonce, čak i u situacijama kad nije bilo hrane.

Postavlja se pitanje kakve veze to ima s mokrenjem. “Pa ako mokrite dok ste pod tušem ili mokrite na toaletnoj školjci, ali dok istodobno teče voda (npr. na slavini ili u tušu) u svom mozgu stvarate asocijaciju između zvuka tekuće vode i potrebe za mokrenjem.” rekla je dr. Jeffrey-Thomas. "To povezujemo s pojavom disfunkcije mišića zdjeličnoga dna kasnije u životu, što potencijalno može dovesti do problema s mokrenjem svaki put kad osoba čuje curenje tekuće vode." Drugim riječima, u slučaju pojave disfunkcije mišića zdjeličnoga dna moglo bi se dogoditi da osoba malo po malo mokri (kap po kap) kad god čuje zvuk tekuće vode u svojoj okolini (npr. šum potoka, rijeke ili vodoskoka, kapanje ili curenje vode iz slavine u kuhinji ili kupaonici itd.), a to ujedno povlači za sobom i problem nepotpunog pražnjenja mokraćnoga mjehura.

"Anatomija mokraćne cijevi u žena je takva da nije prilagođena mokrenju u stojećem stavu. Čak i u pozi da je jedna noga podignuta dok se na drugoj stoji ne dopušta relaksaciju zdjeličnoga dna, a to znači da se mokraćni mjehur neće u potpusnosti isprazniti”, objasnila je dr. Jeffrey-Thomas.

Kao odgovor na pitanje zašto žena ne bi čučnula, dalje objašnjava kako je ipak najbolje zanemariti želju za mokrenjem dok ste pod tušem. No, ako se ipak baš morate pomokriti da u tom slučaju svakako vrlo nisko čučnuti kako bi se zdjelično dno potpuno relaksiralo.

Na pitanje zašto puštanje vode u toaletnoj školjci nakon mokrenja ne izaziva želju za mokrenjem dala je vrlo jednostavan odgovor: "Toaletnu školjku ispirete nakon što ste se pomokrili, stoga takav šum vode ne stvara povezanost.” te dodala: “iako intenzitet okidača za pražnjenje mokraćnog mjehura varira među ljudima, ako ne možete suspregnuti mokrenje dok ste pod tušem onda to nije dobar znak."

Izvor: www.iflscience.com

Datum objave članka: 23. 8. 2021.
izdvojeni proizvodi