SVJETSKI DAN KOPB-A 2023. - zdravstvene strategije

Stručne zanimljivosti

Iskoristite ovaj dan za usvajane korisnih savjeta i strategija koje mogu pomoći u upravljanju KOPB-om i svakako pratite svoje simptome, kao što su otežano disanje, kašalj ili hripanje

Podizanje svijesti o KOPB-u

KOPB je skraćenica za kroničnu opstruktivnu plućnu bolest. To je kronična respiratorna bolest koju karakterizira ograničenje protoka zraka koje nije u potpunosti reverzibilno, odnosno popravljivo. Glavni simptomi KOPB-a uključuju nedostatak zraka, kašalj i prekomjerno stvaranje sluzi.

Svjetski dan KOPB-a godišnji je događaj koji se održava treće srijede u studenom radi podizanja svijesti i podrške osobama koje žive s KOPB-om. Cilj mu je promicati ranu dijagnozu i liječenje KOPB-a te istodobno poticati pojedince da prestanu pušiti, što je primarni uzrok bolesti.

Ovaj dan možemo iskoristiti za raspravu o raznim korisnim savjetima i strategijama koje nam mogu pomoći u upravljanju KOPB-om. Jedite dobro uravnoteženu prehranu koja uključuje cjelovite žitarice, voće, povrće, nemasne proteine i zdrave masti. To može pomoći u održavanju cjelokupnog zdravlja i jačanju vašeg imunosnog sustava.
 

Nekoliko savjeta koji mogu pomoći u liječenju KOPB-a

U nastavku donosimo nekoliko strategija koje bi mogle pomoći u liječenju KOPB-a.

Napravite plan liječenja KOPB-a

Surađujte sa svojim zdravstvenim timom kako biste razvili sveobuhvatan plan za upravljanje KOPB-om. Ovaj plan bi trebao uključivati lijekove, tjelovježbu, pravilnu prehranu i promjene načina života.

Uzimajte lijekove kako je propisano

Važno je uzimati lijekove onako kako je propisao liječnik. To može spriječiti pogoršanje i učinkovito upravljati simptomima.

Prestanite pušiti

Kako je pušenje vodeći uzrok KOPB-a, prestanak pušenja ključan je u upravljanju ovim stanjem. Potražite podršku od zdravstvenih radnika, pridružite se grupi za podršku ili pokušajte s nikotinskom nadomjesnom terapijom ako je potrebno.Pridržavajte se zdrave prehrane

Pridržavanje principa pravilne prehrane može pomoći u upravljanju simptomima KOPB-a. Usredotočite se na uravnoteženu prehranu s puno voća, povrća, cjelovitih žitarica i nemasnih proteina. Izbjegavajte hranu koja može izazvati simptome, poput pržene ili prerađene hrane.

Ostanite fizički aktivni

Redovita tjelovježba može poboljšati funkciju pluća i smanjiti simptome KOPB-a. Razgovarajte sa svojim liječnikom o prikladnim vježbama za vaše stanje, kao što su hodanje, plivanje ili vježbe disanja.

Upravljajte stresom

Stres može pogoršati simptome KOPB-a, stoga je važno pronaći načine za upravljanje stresom. Vježbajte tehnike opuštanja poput dubokog disanja, meditacije ili joge. Bavite se aktivnostima u kojima uživate i koje vam pomažu da se opustite.

Izbjegavajte iritanse dišnog sustava

Određeni iritansi, poput prašine, peludi, jakih mirisa i dima, mogu izazvati i/ili pogoršati simptome KOPB-a. Smanjite izloženost ovim nadražujućim tvarima i razmislite o korištenju maske ili pročišćivača zraka kada je to potrebno.

Cijepite se

Infekcije mogu pogoršati simptome KOPB-a, stoga je važno cijepiti se protiv upale pluća i gripe. Posavjetujte se sa svojim liječnikom kako biste bili u tijeku s preporučenim cjepivima.

Pratite svoje simptome

Pratite svoje simptome, poput otežanog disanja, kašljanja ili piskanja. To vam može pomoći u prepoznavanju okidača i učinkovitoj komunikaciji sa svojim liječnikom.

Potražite podršku

Život s KOPB-om može biti izazovan, stoga je važno potražiti podršku od voljenih osoba, grupa za podršku ili terapeuta. Dostupnost sustava podrške može pružiti emocionalnu podršku, vodstvo i motivaciju za učinkovito upravljanje vašim stanjem.


Izvor: www.ndtv.com
Izvor fotografija: Shutterstock
 

Datum objave članka: 15. 11. 2023.
izdvojeni proizvodi