SVJETSKI DAN TUBERKULOZE: sat otkucava

Stručne zanimljivosti Borna Tićak

Moto ovogodišnjeg Svjetskog dana tuberkuloze, koji se obilježava 24. ožujka, poručuje kako svijetu preostaje sve manje vremena za postizanje cilja globalnih lidera, a to je iskorjenjivanje tuberkuloze

Mycobacterium tuberculosis najčešći uzročnik

Upravo je na današnji dan 1882. godine Robert Koch javno obznanio kako je otkrio uzročnika tuberkuloze - kasnije poznatog i kao Kochov bacil. Od tog trenutka postavljeni su temelji razvoja dijagnostike, ali i liječenja tuberkuloze.
 
Na Zapadu je tuberkuloza bila najzastupljenija tijekom 18. i 19. stoljeća - razdoblju industrijske revolucije. Kako je jedna od karakteristika industrijske revolucije bila i popratna urbanizacija, gradske sredine postajale su sve više napućene što je omogućavalo brže širenje bolesti zrakom.
 
Tuberkuloza je zarazna bolest uzrokovana bakterijom koja se širi zrakom. Najčešći uzročnik bolesti je Mycobacterium tuberculosis, a uzročnici mogu biti i Mycobacterium bovis te Mycobacterium africanum. Uzročnik prvenstveno zahvaća pluća, iako se može naći i u drugim organima - kostima, zglobovima, koži, mozgu, limfnim čvorovima i sl. Zaražena osoba kašljanjem, govorom i kihanjem tvori aerosol s bakterijama koje se tako nađu u zraku. Ukoliko zdrava osoba udahne bakterijom onečišćen zrak, bakterije dolaze do pluća gdje se razmnožavaju i mogu se širiti dalje na ostale organe.

Rizične skupine za razvoj bolesti nakon infekcije su osobe s HIV infekcijom, djeca mlađa od pet godina, osobe koje su inficirane uzročnikom bolesti unutar prethodne dvije godine, oboljeli od šećerne bolesti, imunokompromitirane osobe, ovisnici o alkoholu i drogama te osobe kod kojih tuberkuloza nije tretirana na pravilan način u prošlosti.

Infekcija sa ili bez simptoma

Bitno je naglasiti kako bolest ne razviju sve osobe koje se inficiraju uzročnom bakterijom. Osobe koje su inficirane, ali ne razviju bolest imaju tzv. latentnu infekciju. To znači da imaju uzročnike bolesti u svom tijelu, ali se ne razbolijevaju zato što su uzročnici bolesti neaktivni. U tom slučaju osobe nemaju simptome i nisu zarazne. No, to ne znači da neće razviti tuberkulozu u budućnosti, primjerice zbog slabljenja funkcije imunosnog sustava. Iz tog razloga provodi se prevencija razvoja bolesti korištenjem lijekova.
 
Osobe koje obole od tuberkuloze imaju veliki broj aktivnih uzročnika bolesti u organizmu. Najčešće imaju jedan ili više simptoma - osjećaj slabosti, gubitak tjelesne mase, temperaturu, noćno znojenje. Karakteristični simptomi su kašalj, bol u prsima i moguće iskašljavanje krvi. Ova skupina ljudi je zarazna, a ako se bolest ne tretira lijekovima na vrijeme može uzrokovati brojne zdravstvene probleme, u konačnici i smrt.
 

LIječenje i prevencija

Liječenje tuberkuloze temelji se na kombinaciji lijekova. Neodgovarajuće i nedovoljno dugo liječenje može dovesti do rezistencije na terapiju pa su već sada poznati sojevi rezistentni na određene tipove terapije - MDR-TB i XDR-TB.
 
Trenutačno ne postoji bolje cjepivo od BCG-a. BCG (Bacillus Calmette–Guérin) se daje djeci odmah u rodilištu ili do navršene prve godine života. Djecu se na taj način štiti od teških oblika bolesti, s tim da stupanj zaštite od plućnog oblika iznosi otprilike 50 posto. S obzirom da cjepivo ne štiti od obolijevanja u odrasloj dobi, prevencija se temelji na provođenju odgovarajućih javnozdravstvenih mjera.

"Sat otkucava"

Moto ovogodišnje kampanje povodom obilježavanja Svjetskog dana borbe protiv tuberkuloze je „Sat otkucava“ (engl. The Clock is Ticking). Time se želi poslati poruka kako svijetu preostaje sve manje vremena za postizanje cilja globalnih lidera, a to je iskorjenjivanje tuberkuloze.

Postizanje definiranog cilja posebno je izazovno u razdoblju trajanja pandemije COVID-19 i nastojanja da se obustavi širenje novog koronavirusa.
Datum objave članka: 24. 3. 2021.
izdvojeni proizvodi