TARANTULE: izvori novih painkillera?

Stručne zanimljivosti Borna Tićak mag. pharm.

Svijetu su neophodni lijekovi za ublažavanje bolova koji ne izazivaju ovisnost i nemaju cijeli spektar nuspojava. Kandidat za novi painkiller pronađen je u venomu tarantule

Venomni aparat životinja zadužen je za proizvodnju otrova koji se unosi u tijelo žrtve. Što se tiče kemijske strane, venom je izuzetno složen zbog činjenice da uključuje stotine različitih molekula. Tako je, primjerice, u venomu zmije pronađen spoj koji je postao jedan od najpropisivanijih lijekova na svijetu - kaptopril, lijek za terapiju povišenog krvnog tlaka.
 
Znanstvenici diljem svijeta nastoje pronaći svojevrsnu zamjenu za opioidne lijekove, poput fentanila i oksitocina, za tretman kronične boli, s posebnim naglaskom na neuropatsku bol. Iako su sami opioidi učinkoviti kod uklanjanja boli, uzrokuju niz nuspojava poput mučnine, konstipacije, ali i rizika od razvoja ovisnosti ukoliko se ne primjenjuju na propisani način.
 
Kako su 1,7 natrijevi kanali identificirani kao jedna od glavnih meta za učinak smanjenja boli, znanstvenici su istraživali koje bi molekule mogle poslužiti kao painkilleri. Jedan od kandidata je spoj Huwentoxin-IV iz venoma tarantule.
 
Cilj je modificirati Huwentoxin-IV na način da se vezuje samo za natrijeve kanale koji posreduju u formiranju osjeta boli, ali da ne utječu i na ostale tipove natrijevih kanala u ljudskom tijelu. Na taj način opasnost od nuspojava želi se svesti na najmanju moguću razinu.
 
Znanstvenici su u časopisu Journal of Biological Chemistry objavili rad o modificiranom Huwentoxin-IV koji se pokazao uspješnim u blokiranju osjeta boli na miševima ne uzrokujući očite nuspojave. Zašto tarantule imaju takav spoj u vlastitom venomu još uvijek nije jasno. Pretpostavlja se da raznolikost molekula koje injektiraju u svoj plijen smanjuje mogućnost plijena da bježi ili uzvrati udarac.
 
Ukoliko se dogodi da iz opisanog istraživanja proizađe novi lijek, neće se raditi farme pauka kako bi se izolirao spoj. Lijek će se ili sintetizirati u laboratoriju ili će ga proizvoditi genetski modificirane bakterije.
 
Pprije no što se počnu raditi istraživanja na ljudima potrebno je provesti dodatna pretklinička ispitivanja, tako da smo od novog lijeka sigurno udaljeni još petnaestak godina.

Izvor: www.iflscience.com

Datum objave članka: 2. 7. 2020.
izdvojeni proizvodi