VELIKO OTKRIĆE: koliko nas dijeli od cjepiva protiv HIV-a?

Stručne zanimljivosti Borna Tićak

Međunarodna inicijativa za cjepivo protiv AIDS-a i istraživački institut u San Diegu nedavno su objavili rezultate prve faze kliničkih ispitivanja cjepiva protiv HIV-a

Znanstvenici su testirali novo cjepivo dizajnirano za prevenciju infekcije HIV-om koje djeluje na način da stimulira posebnu vrstu stanica imunosnog sustava. Te stanice potrebne su kako bi se proizvela protutijela za razvoj imunosti na HIV.
 
Istraživanje je uključilo 48 osoba podijeljenih u dvije skupine - one koji su dobili nižu dozu i one koji su dobili višu dozu. Primili su ili cjepivo-kandidat ili placebo u dvije doze s razmakom od dva mjeseca. Oni koji su primili cjepivo, u 97 posto slučajeva razvili su odgovarajući imunosni odgovor za razvoj imunosti na infekciju HIV-om.
 
Ovo istraživanje pokazuje kako novi oblik cjepiva koji potiče specifične stanice imunosnog sustava može biti izrazito učinkovit.  
 
Međunarodna inicijativa za cjepivo protiv AIDS-a (engl. The International AIDS Vaccine Initiative, IAVI) i istraživački institut u San Diegu (Scripps Research) predstavili su rezultate na virtualnoj konferenciji Međunarodnog društva za AIDS (engl. International AIDS Society, IAS). Skupina znanstvenika tražila je način kako da potakne tijelo na proizvodnju protutijela (engl. broadly neutralizing antibodies, bnABs) koji se vezuju za šiljke na površini HIV-a. Takav imunosni odgovor mogao bi neutralizirati različite sojeve virusa. Smatraju kako je upravo taj pristup ključan za razvijanje imunosti na infekciju HIV-om, a on uključuje odgovor odgovarajućeg tipa B stanica.
 
Tim znanstvenika vjeruje kako bi se takvim pristupom, osim cjepiva protiv HIV-a, mogla razviti i cjepiva protiv različitih tipova virusa gripe, denga groznice, Zika virusa, hepatitis virusa C, pa čak i malarije.
 
Početni dio kliničkog istraživanja, poznatiji i kao IAVI G001, dao je izvrsne rezultate. Tim znanstvenika je u suradnji s biotehnološkom tvrtkom Moderna s ciljem razvijanja i testiranja mRNA cjepiva koje bi potaknulo odgovarajući imunosni odgovor.

Izvor: www.iflscience.com

Datum objave članka: 7. 4. 2021.
izdvojeni proizvodi