VIDEOIGRE: bitan čimbenik prekomjerne tjelesne mase?

Stručne zanimljivosti Borna Tićak mag. pharm.

Videoigre često se nalaze na putu zdravoj prehrani i redovitoj tjelesnoj aktivnosti među mlađim studentima, stoji u novoj studiji

Videoigre se smatraju rizičnim čimbenikom razvoja nezdravog životnog stila koji može rezultirati pogoršanjem zdravstvenog stanja. Navike koje se razviju tijekom mladosti i rane odrasle dobi mogu biti zastupljene kod ljudi do kraja života, stoga je jako važno u tom razdoblju poticati zdravu prehranu i tjelesnu aktivnost.
 
Za potrebe studije, znanstvenici su skupili podatke o 1.000 muških studenata Sveučilišta New Hampshire dobi od 18 do 24 godine.
 
Ispitanici su se morali izjasniti koliko vremena provode igrajući videoigre i što jedu, a razina njihove fizičke aktivnosti mjerila se pedometrom.
 
Više od 40 posto muškaraca igralo je videoigre najmanje pet sati tjedno, a oni koji su igrali videoigre imali su veću tendenciju prehrane temeljene na zasićenim mastima.
 
Igrači videoigara također su jeli manje voća i povrća te su bili manje fizički aktivni od neigrača videoigara. Iako značajne razlike u tjelesnoj masi nisu postojale, loša prehrana i navike fizičke aktivnosti mogu dovest do povećanja tjelesne mase i kroničnih bolesti tijekom života.
 
Dobiveni rezultati dodatno dobivaju na važnosti zbog činjenice da je industrija videoigara u stalnom porastu, kao i broj njezinih korisnika. Ukoliko se pokaže da rezultati ove studije predstavljaju stanje među općom populacijom, povećanje korisnika videoigara moglo bi sugerirati povećanje učestalosti prekomjerne tjelesne težine i kroničnih bolesti među općom populacijom.

Izvor: www.medicinenet.com

Datum objave članka: 10. 6. 2020.
izdvojeni proizvodi