ZANIMANJE: utjecaj na žensko zdravlje

Stručne zanimljivosti Borna Tićak

Neka su zanimanja povezana s većim negativnim utjecajem na zdravlje srca u žena. Naslućujete li koja?

Problemi sa srcem znatno su raširen zdravstveni problem, što posebice vrijedi za stariju populaciju. Opće je poznato kako određene životne navike, poput nezdrave prehrane, nedostatka fizičke aktivnost i pušenje povećavaju rizik od srčanih problema, no manje je poznato da rizični čimbenik može biti i zanimanje pojedinca.

Nedavne studije pokazale su kako je moguće napraviti poveznicu između zanimanja i povećanog rizika od kardiovaskularnih bolesti. Primjerice, u kohortnoj studiji iz Japana pokazano je kako se pojedinci na menadžerskim pozicijama, neovisno o industriji, suočavaju s većim rizikom od bolesti srca.

Na ovogodišnjem znanstvenom skupu American Heart Associationa (AHA), koje je trajalo od 16. do 18. studenoga u Philadelphiji, znanstvenici s privatnog Sveučilišta Drexel predstavili su istraživanje u kojem je dokazano da su određeni tipovi zanimanja povezani s većom vjerojatnošću od razvoja kardiovaskularnih bolesti.

Znanstvenici su proučavali moguću poveznicu između srčanog statusa i različitih zanimanja na uzorku većem od 65.000 žena čiji je prosjek životne dobi iznosio otprilike 63 godine i koje su već ušle u menopauzu. Ispitanice se klasificiralo prema AHA-ovim standardiziranim mjerenjima zdravlja kardiovaskularnog sustava koji uključuju životne navike poput pušenja, mase, fizičke aktivnosti, prehrane, ali i podatke o kolesterolu, krvnom tlaku i glukozi u krvi. Osim navedenih podataka, prikupljale su se informacije o zanimanjima.

Istraživanje je pokazalo kako je 13 posto žena imalo narušeno zdravlje kardiovaskularnog sustava. U spomenutoj skupini dokazana je i poveznica između specifičnih zanimanja i povećanog rizika od kardiovaskularnih problema.
Žene koje rade kao socijalne radnice imaju 36 posto veću šansu razviti kardiovaskularne probleme za razliku od drugih zanimanja, dok blagajnice bilježe 33 posto veću šansu. Medicinske sestre, psihijatri i kućne zdravstvene pomoćnice imaju do 16 posto veću vjerojatnost od razvoja srčanih problema.

Međutim, podaci također pokazuju da su neka zanimanja povezana s manjim kardiovaskularnim rizikom. Tako agentice za nekretnine imaju 24 posto, a administrativne zaposlenice 11 posto niži rizik od kardiovaskularnih problema.

Ovo istraživanje možda promijeni paradigmu, i to tako da se i pacijentovo zanimanje uvrsti u upitnike za izračun kardiovaskularnog rizika. Iako nije potpuno razjašnjena poveznica između zanimanja i razvoja rizika, činjenica je da ona postoji te je kao takva važan čimbenik u razvoju kardiovaskularnih problema.

Izvor: https://www.medicalnewstoday.com

Datum objave članka: 21. 11. 2019.
izdvojeni proizvodi