Korisna vjerovanja uspješnih komunikatora

Zdrav život / Mentalno zdravlje

Vjerovanja su temelj nas samih, temelj naše komunikacije s drugim ljudima, naše ponašanje je produkt naših uvjerenja

Temelj komunikacije

"Dobro je biti dobar." "On mene ne voli jer mi danas nije kupio ružu." "Tko rano rani, dvije sreće grabi." - Prethodne rečenice primjeri su vjerovanja. Po definiciji, vjerovanja su ono što mi držimo da je ispravno, bitno ili u redu. Pod vjerovanja spadaju stavovi i predrasude. Vjerovanja prepoznajemo u rečenicama koje sadrže riječi poput: pozitivno, neispravno, bolje, nekorektno... To su sve one rečenice kojima se izriče određeni sud o nekom i nečemu.

Zašto pišemo o vjerovanjima? Zato jer su vjerovanja temelj nas samih, temelj naše komunikacije s drugim ljudima, naše ponašanje je produkt naših uvjerenja. Naša vjerovanja su snažni motivatori za naše akcije i često ih nismo niti svjesni. Na svjestan ili nesvjestan način ih usvajamo u djetinjstvu, najprije od roditelja, a onda i od drugih roditeljskih figura (bakâ djedovâ stričevâ, tetâ, susjedâ, nastavnikâ, svećenikâ...), ovisno o tome koja je osoba tijekom života imala na nas utjecajnija vjerovanja.

Naša vjerovanja se tijekom života mijenjaju s jedne strane kao prirodni i spontani ciklus uslijed odrastanja i s druge strane zbog sakupljanja različitih životnih iskustava. Jedno od takvih iskustava može biti i psihoterapija kao oblik učenja i usvajanja korisnih i funkcionalnih uvjerenja u odnosu terapeuta i pacijenta. Poseban predmet našeg interesa su korisna uvjerenja uspješnih komunikatora, čija je uspješnost komuniciranja bila upravo podržana njihovim uvjerenjima.

Mijenjajući uvjerenja mijenjamo i ponašanje

Bandler i Grinder, psihoterapeuti i znanstvenici, utemeljitelji Neurolingvističkog programiranja (NLP), bili su dovoljno znatiželjni da saznaju kako su uspješni komunikatori uspješni. Njih je posebno zanimalo koja su to uvjerenja uspješnih komunikatora kojima su se oni rukovodili u svojim akcijama u životu. Mi se ponašamo po obrascima za koje držimo da je nešto ispravno, u redu i istinito. Naše ponašanje moguće je mijenjati samo ukoliko mijenjamo naša uvjerenja. Autori su pokazali da ukoliko prihvatimo samo uvjerenja uspješnih komunikatora i kroz ponašanje ih primjenjujemo u životu, činimo 75 posto promjene! Osvrnut ćemo se na nekoliko najznačajnijih korisnih uvjerenja.

"Otpor je znak neodgovarajućeg praćenja." - Često optužujemo druge ljude u komunikaciji kako nas nisu shvatili ili razumjeli našu poruku i nisu odgovorili na način na koji smo mi to željeli. Čudimo se kako im to uspijeva. Jesmo li se zapitali kako nama uspijeva da nas drugi ljudi ne razumiju i da nam odgovoraju na način na koji mi to nismo očekivali?

Često imamo predrasudu tipa "Samo da on/a misli ili čini drugačije, sve bi bilo drugačije." Naravno, s njegovim/njezinim pasivnim promatranjem situacije i onog što se događa. Glagol "događati se" stavljam pod navodnike baš zato jer kada slušate druge ljude oni će vam ga izreći u smislu "... događa mi se ...", kao da oni na to nemaju ili ne mogu imati utjecaja. Ovo korisno uvjerenje pozicionira odgovornost u našoj komunikaciji s drugima. Mi imamo itekakvu odgovornost na ono što nam se "događa" u određenom kontekstu. Na koga sigurno možemo utjecati u komunikaciji, mijenjajući se, čineći nešto drugo, učinkovitije, korisnije, što više odgovara situaciji baš u tom specifičnom kontekstu - smo upravo mi sami. Vodeći se prehodno izrečenim, tada preuzimamo konce u svoje ruke, prelazimo u aktivan položaj svjesni svojih vještina i sposobnosti i prilike da uvijek možemo učiti, rasti i razvijati se.

"Ne postoji neuspjeh, samo povratna informacija." - Tijekom života na različite načine doživljavamo neuspjehe. Unatoč različitim osjećanjima u takvim životnim situacijama, možemo izvući pouku iz tih događaja. Nakon "neuspjeha" možemo nešto naučiti. Uvijek se možemo priupitati: "Kako mogu iskoristi taj događaj ili ta događanja za sutra, za budućnost?" Je li u tom slučaju neuspjeh samo neuspjeh ili početni korak, ishodišna točka prema stvaranju uspjeha?
Učiti na vlastitim i tuđim neuspjesima pravo je malo bogatstvo. Neuspjeh nam služi kao izvor iz kojeg se obogaćujemo novim spoznajama i time utiremo neke nove puteve u našim životima i komuniciranju s drugim ljudima. Ukoliko sve što nam se događa shvatimo i doživimo kao povratnu informaciju, to nam može biti putokaz kojim putem dalje ići, a koračajući tim novim putevima modeliramo uspjeh. Uspješni komunikatori su, učeći na poukama iz neuspjeha, koristili to iskustvo i time kreirali uspjeh u budućnosti.

"Značenje komunikacije je odgovor koji dobivate." - Nerolingvističko programiranje (NLP) nas uči da je jako važno znati što želimo u komunikaciji. Kada nešto načinimo, kroz neko vrijeme možemo saznati jesmo li postigli željeno ili ne. Unaprijediti naše komunikacijske vještine prema stupnju izvrsnosti možemo jedino ako nam je poznat učinak onoga što smo načinili. Za primjećivanje učinka onog što činimo jako nam je važna izoštrenost naših osjetila. Uskađivanjem sa sugovornikom, neverbalno kroz stav tijela, boju i ton glasa ili verbalno usklađujući svoje misli "na istoj valnoj duljini", kod sugovornika možemo postići odgovor koji smo željeli. Učinkovit komunikator usredotočava se na sugovornikov odgovor koji je on upravo producirao. Stupajući u "cipele druge osobe" i zamišljajući kakav učinak na nju ima vaše ponašanje i riječi koje izgovarate, možete dobivati odgovor o stalnom izgrađivanju vašeg odnosa.

Ako su vam ova znanja i vještine već odavno poznate, uvijek ih možete ponovno koristiti, možda na drugačiji način, a ako sam vam ovim člankom donio neke novosti, pobudio vašu znatiželju i/ili otvorio neka nova pitanja, radovat će me svako vaše novo iskustvo koje budete vi sami stvarali.

Datum objave članka: 1. 10. 2002.