Mikropigmentacija kože

Zdrav život / Kultura tijela Krunoslav Matijević-Klobučar linearžist - pigmentator kože

Uz odabir pravih, prirodnih pigmenata, mikropigmentacija kože pruža mogućnost nanošenja trajne šminke, kamuflaže depigmentacije ili ožiljka te izradu privremene biotetovaže

Što je mikropigmentacija kože?

Metoda mikropigmentacije kože je tehnika nastala na temeljima klasične tetovaže kojom se tzv. mikrosterilnom, jednokratnom iglom unosi prirodni pigment isključivo u područje epidermisa (površinskog sloja kože).

U području mikropigmentacije razlikujemo:

  • trajna šminka (permanent make-up)
  • medicinska pigmentacija kože
  • privremena mikropigmentacija (biotetovaža).

Trajna šminka (permanent make-up)

Trajna šminka (permanent make-up - PMC, conture make-up) bavi se korektivnim pigmentiranjem kože lica (područja obrva, vjeđa, usnica) i iscrtavanjem madeža, kod žena i muškaraca. Metoda pruža besprijekoran i konstantan make-up, ističe sve detalje i osobnost lica, omogućuje ispravljanje i ispunjavanje svih individualnih estetskih zahtjeva te pruža osjećaj konstantne ljepote. 

Tko treba trajnu šminku?

S obzirom na vrijeme u kojem živimo, trajnu šminku trebaju osobe koje: nose kontaktne leće - aktivno se bave sportom - imaju brz životni stil - žele uštedjeti vrijeme ili uvijek izgledati savršeno - nemaju dovoljno vremena za stalno uljepšavanje - su alergične na klasični make up - žele savršen i prirodan izgled ili prikrivanje anomalije na licu i koži - imaju male i razmaknute oči, slabo istaknute oči, rijetke trepavice i spuštene vjeđe; fotomodeli i manekeni.Trajna šminka potrebna je i onima koji su pogrešnim čupanjem obrva uništili njihov prirodan oblik, gustoću i veličinu, ili su zbog bolesti ili nekoga drugog razloga izgubili obrve, nadalje osobama koje su prošle kemoterapiju, imaju male, spuštene ili slabo izražene usne ili usne koje su izgubile pigment, potom onima koji na licu i koži imaju ožiljke od ozljeda ili kirurških zahvata, koji žele promjenu s manje uloženog novca ili onima koji žele biti u trendu... Dakle, popis želja i realnih potreba doista je dug.

Medicinska pigmentacija kože

Medicinska mikropigmentacija često je završna faza nakon kozmetičkog ili rekonstruktivnog kirurškog zahvata koja obnavlja prirodnu boju/ton kože. Ta metoda koristi prirodnu boju koja se unosi isključivo u epidermis s ciljem da koža nakon nekoliko ponavljanja postupka pigment prihvati kao svoj te ga nakon određenog vremena razgradi i on nestaje.

To je korektivna i selektivna medicinska pigmentacija koja se bavi saniranjem gubitka pigmenta na koži koji je uzrokovan bolešću ili je posljedica starosti, pigmentiranjem postoperativnih ožiljaka, aureole dojke nakon operativnog zahvata, saniranjem zečje usne, pigmentiranjem manjih površina zahvaćenih alopecijom i vitiligom, tj. u situacijama kada tradicionalna medicina više ne može pomoći. Iz istog razloga tu pigmentaciju nazivaju i paramedicinskim postupkom.

OŽILJCI

Ožiljci mogu bit rezultat nesreće ili nezgode, dermatoloških procesa ili zahvata, operativnog zahvata, mogu biti udubljeni ili izdignuti od ostale površine kože, sjajniji, nježniji ili grublji u odnosu na okolne dijelove kože. Mogu biti bez boje (trajno izgubljen pigment, hipopigmentacija) ili tamniji od prirodne boje kože (hiperpigmentacija). Tijekom procesa zacjeljivanja ožiljci mijenjaju boju nekoliko puta (crvenkasti ili plavkasti do potpuna izbljeđivanja jednom kad više nisu prokrvljeni). Rane koje same zacjeljuju su pliće površinske ozljede kože, kada je na mjestu ožiljka koža tanja, svjetlija, smežurana, više prokrvljena i bljeđa. U tom slučaju mikropigmentor tijekom postupka ulazi iglom vrlo plitko, može se reći da grebe kožu kako bi unio pigment.

U slučaju kirurški obrađene rane, a ovisno o vrsti kirurškog instrumenta i konca koji je upotrijebljen, tekstura tkiva ožiljka tvrđa je i deblja od okolne kože. Tvrda tekstura većine ožiljaka zahtijeva da mikropigmentator iglom ulazi dublje u ožiljak zbog nove debljine strukture kože. Ožiljci se ne mikropigmentiraju sve do trenutka dok se postojeća boja ožiljka ne stabilizira (nakon  završetka procesa zacjeljivanja), što može trajati od nekoliko mjeseci do nekoliko godina. Kad se pristupi postupku, potrebna su tri do četiri tretmana u razmaku 25 dana

Nakon nekih plastičnih operacija, primjerice face-liftinga, ostaju ožiljci iza uha dužinom cijelog reza oko glave (područje tzv. skalpa). Oni su obično bijeli (hipopigmentacija). Upotrebljavajući različite tehnike kamufliranja ožiljci se mogu mikropigmentirati tako da odgovaraju prirodnoj boji kože pacijenta, čime postaju manje vidljivi. Znači, specijalist ima zadaću odabirom pravih prirodnih pigmenata tijekom postupka ožiljak što bolje kamuflirati i bojom "utopiti" u okolnu kožu. S obzirom na to da su ožiljci zadebljano tkivo, za prvu aplikaciju pigmenta u kožu koristi se samo jedna igla. Boja koja se prva primjenjuje mora biti vrlo svijetla, a potom se postupno potamnjuje do željene nijanse. Procedura kamuflaže ožiljka može završiti nakon tri do četiri postupka.

Nakon prometne nezgode, ako nema znatnije promjene u simetriji nosa i usnica kao cjeline, postupak je u potpunosti uspješan. Za kompletan postupak redefiniranja potrebna su tri do četiri tretmana u razmaku 25 dana kako bi se koža u međuvremenu oporavila i potpuno razgradila pigment na željenu nijansu.

OSTALI RAZLOZI

  • Gubitak pigmenta zbog bolesti (npr. vitiligo) - Postupak je izuzetno osjetljiv jer se od mikropigmentatora traži velika stručnost s obzirom na to da je debljina kože na tjemenu glave tanka. Pri postupku nema bola i krvarenja. Treba istaknuti da se postupak pigmentiranja površine kože zahvaćene vitiligom ne preporučuje ako je bolest u napredovanju i širenju. Za uspješno mikropigmentiranje kože zahvaćene vitiligom trebaju tri do četiri tretmana u razmaku mjesec dana.
  • Gubitak pigmenta zbog procesa starenja - Gubitak pigmenta normalan je za žene starije životne dobi (npr. usnice). Za uspješan postupak potrebna su tri tretmana u razmaku 20 dana.
  • Gubitak pigmenta aureole dojke - Prilično je česta pojava. Za taj postupak, koji se provodi iz vizualno-estetskih razloga, potrebna su tri tretmana u razmaku dvadesetak dana.
  • Mikropigmentacija na grudima na kojima je obavljen postupak povećanja implantiranjem silikona.
  • Prikrivanje nedostataka - Primjerice, tjemena bez kose, što je posljedica ozljede...

Privremena pigmentacija (biotetovaža)

Privremena pigmentacija ili biotetovaža je odgovor na trendovsko ukrašavanje tijela, no za razliku od prave tetovaže, traje određeni broj godina i nakon toga jednostavno izblijedi i nestaje. Posebna je pogodnost to što se tetovaža može skinuti i prije bez ikakvih posebnih zahvata i posljedica.

Biotetovaža postaje prava ako se pigment unosi dublje od 0,10 mm. Vremenom ravnomjerno blijedi kao slika.


 

BIOLINE

​Bioline je prvi specijalizirani studio u Hrvatskoj i šire koji se isključivo bavi mikropigmentacijom kože (pigmentiranjem), i to permanent make-upom, medicinskom pigmentacijom kože i privremenom pigmentacijom (biotetovažom).

Potpisnik je kodeksa ponašanja i pravila struke, stalni dopisni član Američke akademije za mikropigmentaciju i Udruženja profesionalaca koji se bave PMC-om. Redovito nastupa na svim sajmovima i stručnim skupovima, ne samo na onima koji prate isključivo njihovo područje nego i onima koji imaju potencijalna dodira s PMC-om ili su važni za nj.

Studio je ovlašten za organiziranje tečajeva, seminara i usavršavanje, uručuje uvjerenje o stručnosti za tu djelatnost, dakle definira ponašanje i razvoj djelatnosti. Uvjeti u kojima se obavlja postupak mikropigmentacije kože podliježu svim svjetskim zdravstvenim i sanitarnim standardima.

Taj iznimno odgovoran i zahtjevan posao iziskuje visoku stručnost, trajno obrazovanje po svjetskim standardima te praćenje svih novina.


Izvor fotografija: Shutterstock
 

Datum objave članka: 1. 2. 2021.
izdvojeni proizvodi