Neki lijekovi i vožnja ne idu zajedno

Zdrav život / Prevencija bolesti Željka Barlović Ferenčak mag. pharm.

Lijekovi koje liječnik propisuje i oni koji se kupuju bez recepta mogu utjecati na psihofizičke sposobnosti

Rizična aktivnost

Sudjelovanje u prometu jedna je od najrizičnijih ljudskih aktivnosti. Zbog brojnih sudionika i male ljudske pogreške mogu biti fatalne. Svakodnevno smo svjedoci brojnih prometnih nesreća, nepotrebno izgubljenih ljudskih života. Upravo iz tih razloga u mnogim zemljama svijeta, pa tako i u našoj, poduzimaju se preventivne mjere i aktivnosti za postizanje veće sigurnosti u prometu.

Mnogo toga može se čuti o opasnostima vožnje motornih vozila pod utjecajem alkohola i(ili) droga, međutim vožnja pod utjecajem određenih lijekova, o kojoj se toliko ne priča, može biti jednako opasna. Lijekovi se rijetko spominju kao uzrok nesreća, iako njihove osobine ili nuspojave neizbježno utječu na sposobnost vožnje. Čak petina lijekova može utjecati na duševne i tjelesne sposobnosti vozača, a prema nekim istraživanjima gotovo svaka četvrta automobilska nesreća je posredno ili neposredno povezana s korištenjem lijekova.

Ne djeluje svaki lijek jednako

Djelovanje lijeka ovisi o osobinama pojedinca (životna dob, tjelesna masa, spol) i osobinama lijeka (doza, oblik lijeka, vrijeme uzimanja, kombiniranje s drugim lijekovima, dodacima prehrani, hranom ili alkoholom) i nuspojavama koje lijek izaziva. Lijekovi koje liječnik propisuje i oni koji se mogu kupiti bez recepta mogu utjecati na čovjekov razum ili ponašanje (na psihofizičke sposobnosti) i stoga imaju određeni učinak i na našu sposobnost vožnje.

Moguće nuspojave određenih skupina lijekova

Određene grupe lijekova mogu imati neke nuspojave koje mogu utjecati na sposobnost vožnje:

Grupa lijekova

Moguće nuspojave

anksiolitici i hipnoticipospanost, smanjena koordinacija pokreta, omaglica, poremećaj pamćenja, zbunjenost
antidepresivisedacija, zamagljen vid, nesanica, konfuzija
antihistaminicisedacija, vrtoglavica, omaglica
antipsihoticimijenjaju psihičke funkcije, ponašanje, doživljavanje
analgetici (narkotični)sedacija, oštećenje kognitivnih (spoznajnih) i psihomotoričkih funkcija
antihipertenziviu početku liječenja mogući pad krvnog tlaka, pospanost i umor
antidijabeticimoguća hipoglikemija, pogotovo u početku liječenja
 

Oprez je potreban i kod lijekova protiv kašlja, koji sadrže kodein ili folkodin, zatim masti i kapi za liječenje očnih bolesti, antikolinergika, nekih antimikrobnih lijekova i slično.

Posebno treba istaknuti opasnost od benzodiazepina, osobito njihove upotrebe "po potrebi". Benzodiazepini su grupa lijekova koja se danas iznimno često propisuje i koristi, nerijetko i zlorabi, a prema brojnim studijama vrlo su često uzroci prometnih nesreća. Podatak da je u 2007. u Hrvatskoj distribuirano 7,900.000 pakiranja različitih benzodiazepina, zvuči dovoljno zabrinjavajuće.

I u mnogim lijekovima za ublažavanje glavobolje, prehlade i gripe koje kupujemo bez recepta nalaze se tvari stimulativnog učinka poput kofeina, pseudoefedrina i fenilefrina , a koje mogu izazvati lažan osjećaj budnosti i vrtoglavicu.

Uz to, kodein, kojeg nalazimo u nekim kombinacijama lijekova protiv bolova, klorfenamin, koji se nalazi u lijekovima protiv prehlade, hipericin i ekstrakt valerijane u lijekovima za smirenje, mogu dodatno izazvati zbunjenost, vrtoglavicu i mučninu.

Različiti dodaci prehrani danas se mogu nabaviti i naručivanjem preko časopisa, interneta ili putem prezentacija. Unatoč tome što se u njima nalaze tvari koje mogu utjecati na sposobnost vožnje (npr. melatonin, ekstrakt valerijane ), na njihovim pakiranjima nema upozorenja vezanih uz sigurnost u prometu. U tom slučaju, kao i pri kupnji bezreceptnih lijekova, preporučuje se savjetovati u najbližoj ljekarni o utjecaju kupljenog preparata na sposobnost vožnje!

Određeni napitci u većoj količini također mogu izazvati lažni osjećaj budnosti, razdražljivost i ubrzano lupanje srca, primjerice kava, crni čaj, energetska pića ili gazirani sokovi.

Iznimno opasna za vožnju je istodobna konzumacija alkohola i lijekova.

UPOZORENJE - Nemojte voziti uočite li da lijek koji uzimate kod vas izaziva osjećaj pospanosti, vrtoglavicu, drhtavicu i slabost, osjećaj agresivnosti ili uzrujanosti bez posebnog razloga, mučninu, zamućen vid ili dvostruku sliku, zujanje u ušima!


Potrebno je savjetovati se s liječnikom ili ljekarnikom o tome kako lijekovi koje koristite utječu na sposobnost vožnje, posebno ako vam je liječnik propisao novi lijek ili promijenio dozu lijeka kojeg već uzimate. Zapamtite da se vozaču može činiti da lijek nema nikakva utjecaja na njegove vozačke sposobnosti, a kad shvati da nije tako, obično bude prekasno!

Kako ćemo znati

Kako ljudi različito reagiraju na lijekove, ne može se sa sigurnošću tvrditi kako će određeni lijek utjecati na nečiju sposobnost upravljanja vozilom. Upravo zbog toga u mnogim zemljama, pa tako i u Hrvatskoj, proizvođači lijekova nisu obvezni upozoravajućim znakovima označiti lijekove koji utječu na sposobnost vožnje. Međutim, upozorenja o mogućem utjecaju lijeka na sposobnost vožnje obvezno se nalaze u uputama priloženim uz lijek! U uputi se mogu pronaći informacije o tome utječe li lijek na sposobnost upravljanja vozilom, pod rubrikom koja nosi jedan od sljedećih naziva:

  • utjecaj na psihofizičke sposobnosti
  • utjecaj na sposobnost upravljanja vozilima i strojevima
  • posebna upozorenja

Ipak, u nekim zemljama na ambalaži lijeka nalaze se pismena upozorenja poput sljedećih:

Osim pismenih upozorenja na ambalaži lijeka, neke zemlje koriste i znak trokuta:

S obzirom na to da smo zakonski i osobno odgovorni u procjeni vlastite sposobnosti upravljanja vozilom, potrebno je obratiti pozornost na upozorenja koja se nalaze u uputi lijeka koji koristimo!

Ljekarnik može pomoći

Ako uzimate lijekove i različite dodatke prehrani, a niste sigurni utječu li na vašu sposobnost vožnje, uvijek se možete obratiti ljekarniku za savjet. Ljekarnik će vam reći utječe li vaš lijek i kako na sposobnost vožnje te koliko dugo nakon uzimanja lijeka možete postati siguran sudionik u prometu.

Lijekovi služe da bi popravili psihičko i fizičko stanje čovjeka, čime posredno i upravljanje vozilom postaje sigurnije. Međutim, imaju niz nuspojava koje mogu bitno smanjiti sposobnost upravljanja vozilom i biti uzrokom prometne nesreće. Ljekarnici su ti koji vas mogu upozoriti na opasnosti od lijekova ako se koriste na neodgovarajući način, stoga se ne ustručavajte pitati.

Datum objave članka: 1. 12. 2008.