Obnovite i pomladite svoju kožu

Zdrav život / Kultura tijela Manuela Šapro dipl. ing.

Ovisno o stanju kože, tijekom mezoterapije mogu se aplicirati različite supstancije koje, svaka na svoj način, vrlo učinkovito vraćaju koži vlagu, tonus i sjaj

Mezoterapija je postupak kojim intradermalno (u kožu) apliciramo različite supstancije koje imaju medicinsku ili estetsku svrhu. Otac ove metode je dr. Michael Pistora, koji ju je 1952. uveo u liječenje nekih bolesti. Posebno je učinkovita u rješavanju različitih estetskih problema kože, jer se male količine ljekovite supstancije daju u točno određena mjesta (manja je sistemska apsorpcija), što rezultira znatno poboljšanim izgledom. Međutim, to je ujedno i metoda kojom se uspješno rješavaju različita stanja i bolesti kože. Nakon mezoterapijskog tretmana koži se vraćaju vlaga, tonus i elastičnost, zbog čega izgleda zdravije i mlađe. Metoda je jednako učinkovita za mlađu kožu, na kojoj je potrebno minimalno intervenirati s ciljem ispravljanja nekih nedostataka, kao i kod starije kože, koja zahtijeva više nadohrane i deficitarnih tvari.

Iako se mezoterapija izvodi različitim tehnikama, zajednički nazivnik za sve njih je bezbolan ubod vrlo malom i tankom iglom do dubine od četiri milimetra ili primjena električnog pištolja s višekratnim mikroinjiciranjima u kožu lica, vrata, šaka, vlasišta ili drugih dijelova tijela, ovisno o indikaciji. U gornji sloj kože tako se apliciraju različite revitalizirajuće supstancije, što rezultira njihovim lakšim prolaskom kroz epidermalnu barijeru i prelaskom u dublje slojeve kože, gdje pokazuju učinak obnove i regeneracije. Ovisno o stanju kože, mogu se aplicirati različite supstancije, kao što su hijaluronska kiselina, botulinum toksin, supstancije za razgradnju tvrdokornog celulita i masnog tkiva, vitamini, aminokiseline, kolagen i mikroelementi koji potiču sintezu prirodnog kolagena te tvari koje dovode do lifting učinka (podizanja i zatezanja) kože lica. Sve one, svaka na svoj način, vrlo učinkovito vraćaju koži vlagu, tonus i sjaj.

Hidrirana i zaglađena

Hijaluronska kiselina prirodna je supstancija koju proizvodi naš organizam. Nažalost, sa starenjem njezina se produkcija postupno smanjuje, zbog čega se tretmani ovim prirodnim sastojkom koriste kako bi nadoknadili manjak u tijelu te pridonijeli boljoj hidriranosti kože i njezinu boljem izgledu.

Naime, zahvaljujući svojoj strukturi, dva postotna hijaluronska kiselina ima sposobnost zadržavanja velike količine vode u dubokim slojevima kože (lica, vrata, dekoltea i drugih regija), zbog čega je izvanredan izbor kad želimo dodatno hidrirati kožu i zagladiti površinske neravnine, te održati kožu glatkom i napetom. Redovitom primjenom, nekoliko puta godišnje, hijaluronska kiselina ujedno stimulira proizvodnju novog kolagena, koji znatno pridonosi elasticitetu i čvrstoći kože, što uz dobru hidrataciju rezultira pomlađenim izgledom kože. Upravo zbog dvostrukog učinka - na hidrataciju i proizvodnju novog kolagena - učinci hijaluronske kiseline su kumulativni te vidljivi i nakon šest mjeseci, pa čak i godinu dana nakon primjene.

Koktel protiv starenja

AGE Control Plus je anti-aging koktel koji sadrži hijaluronsku kiselinu i esencijalne molekule za održavanje hidratacije kože i rekonstrukciju dermisa. Organski spoj - DMAE (dimetilaminoetanol) učinkovito i trenutačno dovodi do lifting učinka, jačajući fiziološki tonus kože učinkom na povećanje tonusa mišićnih vlakana. Ujedno je obogaćen i vitaminima A, B, C i E, tako da, uz to što snažno hidratizira i stimulira bazalni sloj stanica, koži pruža i prijeko potrebne vitamine za njezinu funkciju, što na koži lica dovodi do usporavanja starenja, revitalizacije i lifting učinka.

U gornji sloj kože apliciraju se različite revitalizirajuće supstancije, što rezultira njihovim lakšim prolaskom kroz epidermalnu barijeru i prelaskom u dublje slojeve kože, gdje pokazuju učinak obnove i regeneracije

Alternativa botulinum toksinu

BTX TECH mezoterapija je izrazito učinkovit tretman protiv bora, koji predstavlja pravu revoluciju u mezoterapiji te je dostojna zamjena estetskoj primjeni botulinum toksina. Supstancija N-acetil-hexapeptid (10-postotni argirelin) potpomaže relaksaciju mišićnih vlakana, zbog čega se ispravljaju sitne bore na površini kože uvjetovane pretjeranom stimulacijom mimične muskulature. BTX mezoterapija posebno je učinkovita u rješavanju bora na čelu i oko očiju te sitnih bora oko usana i na bradi.

Učinkovita eliminacija tvrdokornog celulita

Celuffit mezoterapijski koktel može vrlo učinkovito razoriti i najtvrdokorniji celulit i pravi je pokazatelj kako mezoterapija ima vrlo učinkovit odgovor na nešto što dosad nije bilo lako rješivo. Cellufit sadrži moćne lipolitičke supstancije za razgradnju masnih naslaga - fosfatidilkolin, deoksikolat i karnitin, ali i kofein, koji potiče cirkulaciju i pomaže eliminaciju prekomjerne tekućine u tzv. vodenom ili edematoznom celulitu. Ovaj preparat sadrži i vrlo moćne prirodne biljne ekstrakte artičoke i preslice, koji imaju snažan diuretički i antiedematozni učinak te pospješuju elastičnost kože zahvaćene celulitom. Na terapiju treba dolaziti jednom tjedno. Za razliku od mnogih drugih anticelulitnih tretmana, ova terapija izrazito je učinkovita jer već nakon mjesec dana pokazuje zadivljujuće rezultate.

Ponekad je i kontraindicirana

Kad je mezoterapija posrijedi, tijelo je podijeljeno u nekoliko regija: glava i vrat, zatim ruke i dio dekoltea, noge i glutealna regija, trbuh i vlasište. Pravilo je da se u određenom trenutku tretira samo jedna regija, iznimno dvije ako klijent baš inzistira, pri čemu treba voditi računa o zdravstvenom stanju klijenta i količini preparata koji se apliciraju. Mezoterapija se provodi jednom tjedno. Ukupni broj tretmana ovisi o stanju kože, a najčešće se kreće između jednog do četiri tretmana tijekom mjesec dana.

Od manjih popratnih pojava može se spomenuti da na mjestu uboda ostaju točkice, što je zapravo vazomotorna reakcija tkiva, a može se dogoditi i da zbog uboda pukne koja kapilarica i stvori manji podljev (hematom, modrica), koji se već nakon nekoliko dana u potpunosti resorbira. Za bržu resorpciju podljeva preporučuje se to mjesto namazati arnika gelom ili hepatrombin gelom.
Iako je mezoterapija vrlo učinkovita, i u pravilu bezopasna, nije je preporučljivo primjenjivati kod oboljelih od psorijaze, lihena i pemfigusa, kod osoba koje imaju nereguliranu hipertenziju, hiper ili hipotireozu, akutna febrilna stanja (gripu ili prehladu s temperaturom) i nereguliranu šećernu bolest. Uz to, njezina primjena ne preporučuje se ni kod trudnica i dojilja.

Samostalno ili u kombinaciji

Dobra strana mezoterapije u pomlađivanju lica, vrata i dekoltea, kao i u tretiranju ostalih nepravilnosti na ostalim dijelovima tijela, je u mogućnosti kombinacije s ostalim anti-age ili anticelulitnim tretmanima. U nekim situacijama čak je i poželjno kombinirati je s drugim estetsko-kozmetičkim tretmanima, bilo da je riječ o pilingu, rolerima, filerima, aparativnim metodama pomlađivanja, radiovalovima, vakuumskoj masaži, laseru ili bilo kojoj drugoj metodi koja također pridonosi boljem izgledu kože. Iskusni terapeut znat će preporučiti što je najbolje za vas i vašu kožu te u razgovoru s vama preporučiti što i kada primijeniti.

Ono što svakako trebate imati na umu jest da koža sve pamti i da se na njoj puno toga vidi. Ako na vrijeme podarite svojoj koži sve što joj je potrebno i što joj nedostaje, izgledat će lijepo i njegovano bez obzira na godine. Srećom, živimo u vremenu u kojem više ne moramo nositi "breme života na vlastitom licu" i štedjeti za skupe plastične operacije, jer imamo mezoterapiju, koja, barem što se estetike tiče, predstavlja budućnost anti-age tretmana.

Datum objave članka: 1. 3. 2016.