Pesticidi - kako izbjeći trovanje

Zdrav život / Prevencija bolesti prof. dr. sc.   Franjo Plavšić toksikolog

Upravo kategoriji pesticida za kućnu upotrebu valja posvetiti posebnu pozornost, jer su široko dostupni i njima mogu rukovati svi odrasli i bez osobne zaštitne opreme

Što su pesticidi i gdje se primjenjuju?

Pesticid je bilo koja tvar ili mješavina tvari namijenjena sprječavanju, uništavanju ili suzbijanju štetnika, uključujući prenosioce ljudskih ili životinjskih bolesti, biljke ili životinje koje uzrokuju štetu tijekom proizvodnje, prerade, pohranjivanja, transporta ili trgovine hranom, poljoprivrednim proizvodima, drvom i drvnim proizvodima, kao i stočnom hranom ili koji se, pak, daju životinjama u svrhu kontrole kukaca, paučnjaka ili drugih štetnika u/na njihovu tijelu. Pojam uključuje tvari koje se koriste u regulaciji rasta biljaka, defolijante, desikante, ili tvari za redukciju broja plodova ili sprječavanje preranog otpadanja ploda, ali tvari koje se primjenjuju na usjevima prije ili poslije žetve ne bi li zaštitile proizvod od propadanja tijekom skladištenja i prijevoza.

Pesticidi se koriste u:

 • poljoprivredi (ponajviše)
  • za tretiranje tla (nematocidi)
  • za suzbijanje štetnika na biljkama (insekticidi, akaricidi, fungicidi)
  • za suzbijanje korova (herbicidi)
  • za zaštitu hrane u skladištima (rodenticidi, fumiganti)
 • javnom zdravstvu
 • veterinarskoj praksi
 • šumarstvu
 • drvnoj industriji
 • brodogradnji
 • kućanstvu.

Upravo kategoriji za kućnu upotrebu valja posvetiti posebnu pozornost, jer su široko dostupni i njima mogu rukovati svi odrasli i bez osobne zaštitne opreme. Moramo biti svjesni da su svi pesticidi otrovi, pa je za rukovanje njima, uza sav oprez, prijeko potrebno znanje. Gotovo sva otrovanja u poljoprivredi posljedica su nepravilna rukovanja pesticidima, tj. nepridržavanja mjera sigurnosti i osobne higijene.

Kako izbjeći trovanje pesticidima?

Pročitajte ili se raspitajte o pesticidu prije nego što ga kupite.

Nemojte nikad kupovati pesticide od švercera i ne kupujte proizvode bez naljepnice i upute na hrvatskom jeziku (važno je pri primjeni sredstava i u slučaju da se dogodi nesreća).

Prije nego što idete u polje raditi s pesticidima, pozorno pročitajte upute vezane uz jedinično pakiranje i napravite plan rada.

Nemojte dopustiti da sredstvo koje primjenjujete dospije na susjedovo imanje, a ako i dospije, o tome ga morate obavijestiti (otrovi se najčešće prenose na susjedovo imanje ako ih primjenjujete prskanjem za vjetrovita vremena).

Nemojte nikad ići sami obavljati poslove s pesticidima. Neka u blizini bude netko tko vam može pomoći ili dovesti pomoć.

Na mjestu gdje obavljate posao obvezno se pridržavajte sljedećeg:
 • Ponesite veću količinu čiste vode, možda će vam trebati za ispiranje kože ili očiju nakon što vam je prsnula otopina pesticida u oči ili ste se polili. Neka to bude barem 100 l vode u nekoj bačvi ili u plastičnim spremnicima. Jako dobar izbor je plastična vreća s pipcem, kakvu koriste ljudi u kampovima. Vodu držite na čistom i ne dopustite da se onečisti zbog vašeg posla.
 • Ponesite sa sobom propisana sredstva osobne zaštite. Izaberite prikladna i jednostavna sredstva, koja vas mogu zaštititi u većini slučajeva. Ako u uputi ne piše ništa posebno, onda će biti dovoljne gumene čizme, plastične rukavice, radna kuta, lagana kabanica i naočale ili štitnik za lice, ovisno s kojim sredstvom i na koji način radite (npr. prskanje).
 • Nemojte škrtariti na sredstvima zaštite. Plastične rukavice doista nisu skupe i trebali biste ponijeti nekoliko pari sa sobom. Kod svakog prekida rada bacite rukavice u vreću za smeće i dobro operite ruke, lice i ostale dijelove koji su bili otkriveni.
 • Nemojte ni mokriti prije negoli oprerete ruke, a da se o jedenju, pijenju ili pušenju i ne govori. I ne samo to! Kad idete jesti ili piti, skinite sa sebe svu zaštitnu opremu da njome ne onečistite jelo i piće.
 • Nakon završetka posla pospremite ostatke pesticida i zatim čistom vodom isperite čizme, naočale, kabanicu, tj. zaštitnu opremu, a dijelove koji više nisu za upotrebu (npr. rukavice, maske za jednokratnu upotrebu) spremite u vreću koju ćete poslije baciti u smeće.
 • Operite sve izložene dijelove tijela, prije svega ruke i lice. Ako je otrov dospio na druge dijelove tijela, operite ih već na njivi, a nakon povratka s polja kod kuće se obvezno istuširajte mlakom vodom i odjeću koju ste imali na sebi perite odvojeno.
 • Rad s pesticidima je opasan, osobito ako se ne pridržavamo mjera osobne zaštite te se, rukujući njima, možemo i otrovati. Zapamtite znakove (simptome) otrovanja napisane na uputama. Ako primjetite takve znakove, nemojte oklijevati. Prekinite posao, jer vaše je zdravlje važnije od prinosa na imanju. Hitno obavite nužno pranje onečišćenih dijelova tijela ili zatražite nečiju pomoć. Presvucite se i potražite pomoć liječnika, noseći sa sobom uputu priloženu uz jedinično pakiranje otrova ili spremnik pesticida.
 • Ne ulazite u tretirano područje bez zaštitne opreme, niti to smijete dopustiti drugima. U uputi za jedinično pakiranje piše koliko dugo nakon tretiranja nitko ne smije ulaziti u onečišćeno područje.
 • Nemojte prodavati tretirane proizvode (npr. povrće i voće) prije nego što je prošla karenca (označava broj dana koji mora proteći od posljednje primjene nekog pesticida do berbe i tog se roka treba strogo pridržavati). Ako prodajete ili dajete nekome onečišćene proizvode, onda ste trovač, a možda čak i potencijalni ubojica.
 • Ne odbacujte praznu ambalažu u okoliš, jer time činite višestruku štetu okolišu i ljudima.

Trovanje pesticidima - jeste li znali

ČINJENICE O TROVANJU PESTICIDIMA U HRVATSKOJ

Znate li da se u Hrvatskoj svake godine zbog akutnog trovanja pesticidima hospitalizira stotinjak ljudi?
Znate li da se muškarci truju češće nego žene?
Znate li da se najčešće truju djeca do četiri godine? (skladištenje i laka dostupnost pesticida)
Znate li da je najviše trovanja upravo u poljoprivrednim županijama: Bjelovarsko-bilogorskoj, Koprivničko-križevačkoj i Virovitičko-podravskoj?
Znate li da se zbog akutnog trovanja pesticidima umire?


Izvor fotografije: Shutterstock

Datum objave članka: 13. 4. 2020.