Po prvi put obilježen Hrvatski dan ljekarni

Zdrav život / Prevencija bolesti

Obratimo pozornost na doprinos ljekarnika u liječenju, očuvanju zdravlja, sprječavanju bolesti i poboljšanju kvalitete života

Po uzoru na mnoge europske zemlje, ljekarne u Hrvatskoj ove će godine prvi put obilježiti svoj dan 29. listopada, koji je odabran prema prvom pisanom spomenu ljekarne u Hrvatskoj, u Trogiru, 29. listopada 1271. godine.

Svrha obilježavanja Hrvatskog dana ljekarni je privlačenje pozornost javnosti na ljekarne kao mjesta gdje se uz lijekove i druge proizvode za zdravlje, mogu dobiti stručni savjeti o pravilnoj i racionalnoj upotrebi lijekova i medicinskih proizvoda, očuvanju zdravlja, prevenciji bolesti i poboljšanju kvalitete života. Ujedno se želi istaknuti uloga i važnost ljekarničke struke u zdravstvenom sustavu, naglasiti kompetencija i naobrazba ljekarnika te skrenuti pozornost na doprinos ljekarnika u liječenju, očuvanju zdravlja i sprječavanju bolesti.

Pod motom „Ljekarna otvorenih vrata - O lijekovima pitajte ljekarnika”, pozivaju se građani da tog dana dođu u ljekarnu i pitaju sve što ih zanima o lijekovima i drugim proizvodima za zdravlje koje mogu kupiti u ljekarnama. Ljekarnici diljem Hrvatske truditi će se odgovarati na pitanja i davati savjete (primjerice, o pravilnom uzimanju lijekova, čuvanju lijekova u kućnoj ljekarni, zbrinjavanju starih lijekova, o biljnim pripravcima, homeopatiji, dermokozmetici, održavanju tjelesne težine, zdravom načinu života i sl.). Građani će u ljekarnama moći ispuniti anketu o tome koliko su zadovoljni ljekarničkim uslugama i što predlažu za njihovo poboljšanje te će moći dobiti poučnu knjižicu Živjeti s lijekovima.

Organizatori obilježavanja prvog Hrvatskog dana ljekarni su Hrvatsko farmaceutsko društvo u suradnji s Hrvatskom ljekarničkom komorom, pod pokroviteljstvom Ministarstva zdravstva i socijalne skrbi RH i uz potporu farmaceutske tvrtke Plive.

Nadamo se da će Hrvatski dan ljekarni postati tradicionalan i prepoznatljiv dan ljekarničke struke za dobrobit pacijenata i korisnika ljekarničkih usluga, te da će svi rado sudjelovati u njegovu obilježavanju.

Datum objave članka: 1. 10. 2007.