Pomlađivanje bez injekcije i skalpela

Zdrav život / Kultura tijela Manuela Šapro dipl. ing.

Kad se hijaluronska kiselina na koži koristi u obliku seruma ili kreme, pojačava propusnost membrane i prodire u dermis, što povećava elastičnost i hidrataciju kože

Nakon ekspanzije populariziranih, invazivnih estetskih kirurških zahvata, botoksa i injekcija hijaluronske kiseline, moderna žena sve se više okreće neinvazivnim, ali vrlo učinkovitim kozmetičkim tretmanima, koji su rezultatima u nekim slučajevima nadmašili čak i invazivne metode.

Moderna kozmetologija napravila je pravu revoluciju u razvoju novih, vrlo preciznih neinvazivnih tehnologija, ali i "pametnih" kozmetičkih preparata kojima se ciljano pegla opuštena koža, brišu bore i vraća mladenački izgled bez anestezije i boli. Ulazimo u novu eru, u kojoj stvar prestiža postaje njegovana prirodna ljepota. Jedan od takvih neinvazivnih tretmana je i tretman hijaluronskim filerima, pomoću kojeg se bez agresivnog pristupa i na vrlo ugodan način zateže opuštena koža i popunjavaju bore.

Zašto baš hijaluronska kiselina

Koža je najveći organ ljudskog tijela, a otprilike 50 posto hijaluronske kiseline u našem tijelu nalazi se upravo u koži. Dakle, prirodni je sastojak kože, a nalazimo je još i u staklastoj tvari oka te sinovijalnim ovojnicama zglobova. Njezini fiziološki učinci ovise o molekularnoj težini, odnosno o veličini njezinih lanaca. Tako, primjerice, male molekule hijaluronske kiseline aktiviraju različite stanice imunološkog sustava i stanice upalnog odgovora, pridonoseći tako brzom zacjeljivanju rana. Velike molekule, pak, suzbijaju imunološki odgovor i upalu.

Kad je koža posrijedi, treba znati da hijaluronska kiselina zauzima važno mjesto u njezinoj zaštiti zahvaljujući velikoj sposobnosti zadržavanja vlage (čak 1000 ml vode po 1 g hijaluronske kiseline). Naime, u vezivnom tkivu kože hijaluronska kiselina djeluje kao molekularna spužva - veže vodu, proteine i mukopolisaharide, koži dubinski vraća vlagu te održava kolagen vlažnim i elastičnim. Uz to što održava hidriranost kože, djeluje na kretanje i proliferaciju stanica, pomaže u zacjeljivanju tkiva, popravlja oštećene stanične strukture, potiče mehaničku otpornost i gipkost kože te regulira imunološki upalni odgovor. Kad govorimo o zaštiti od UVB zračenja, treba znati da hijaluronska kiselina ima sposobnost vezanja reaktivnih kisikovih iona, što sprječava nastanak hiperpigmentacija i mrlja na koži.
Sposobnost hijaluronske kiseline da veže vlagu u koži prilagođava se trenutačnim uvjetima u kojima se nalazimo. Primjerice, ako boravimo u zagrijanim prostorijama sa suhim zrakom ili smo izloženi ekstremnim uvjetima koji isušuju kožu (poput jakog sunca ili vjetra), hijaluronska kiselina odražava jači hidratacijski učinak i osvježava kožu.

Hijaluronska kiselina ključna je molekula u procesu starenja kože jer je odgovorna za elastičnost i ima potpornu funkciju. Mlada koža je glatka i elastična upravo zato jer sadrži visok udio hijaluronske kiseline. Međutim, starenjem slabi sinteza hijaluronske kiseline u koži i smanjuje se sposobnost kože da zadržava vodu. Posljedično, koža postaje suha i gubi mogućnost održavanja vlažnosti. Uz to, smanjuje se i proizvodnja kolagena i elastina, što za posljedicu ima opuštanje kože i pojavu bora. Stoga je jako važno pokušati nadoknaditi čak i manji nedostatak hijaluronske kiseline u koži, jer ćemo na taj način ublažiti pojavu znakova starenja.

Neinvazivni hijaluronski fileri

Hijaluronska kiselina male molekularne mase može prodrijeti u kožu, ali ne nužno putem injekcija i agresivnih zahvata. Dobro formulirana i povezana s drugim ovlaživačima kože, dolazi u obliku posebnih krema i seruma. Kad se hijaluronska kiselina na koži koristi u obliku seruma ili kreme, pojačava propusnost membrane te prodire u dermis, što povećava elastičnost i hidrataciju. Zaštitna barijera kože zarobljava vlagu i ne dopušta njezino isparavanje, što koži daje napet, zdrav i mladenački izgled. Nakon takve primjene, mikroskopske analize kože pokazale su povećanu glatkoću, jači tonus te znatno popunjenije i ublažene bore.

Najnovija inovacija u neinvazivnom tretiranju bora i opuštene kože je intenzivni tretman Collagene Hyaluronique. Ovaj inovativni kozmetički koncept sadrži H2CR komplekse i ekskluzivni laneni kompleks bogat omega-3 masnim kiselinama i šećerima koji kožu opskrbljuju esencijalnim masnim kiselinama. Još jedna velika prednost Collagene Hyaluronique tretmana je da se prilagođava stvarnoj starosti kože, koja se određuje uz pomoć profesionalne dijagnoze.

Tretmani hijaluronskim filerima započinju mineralnom mikrodermoabrazijom vulkanskim kamenjem i salicilnom kiselinom, kako bi pripremili kožu da što bolje prihvati injection like učinak hijaluronskog seruma za popunjavanje bora. Slijedi poseban oblik digitopresurne masaže patentiranim serumom za elastičnost kože. Na kraju se na lice nanosi specijalna Collagen "lifting" maska, koja dodatno popunjava bore i ima snažan lifting učinak.

Ovi intenzivni, ali neinvazivni anti-age hijaluronski fileri, koji kombiniraju koktel peptida, kolagena, antioksidansa i hijaluronske kiseline, zaista učinkovito regeneriraju kožu i peglaju bore te su dostojna zamjena invazivnim i katkad bolnim hijaluronskim injekcijama.

Datum objave članka: 1. 12. 2014.