Preplanuli ten bez izlaganja suncu - kako izabrati najbolje sredstvo za samotamnjenje?

Zdrav život / Kultura tijela Borna Tićak mag. pharm.

Prednost sredstava za tamnjenje leži u činjenici da se nije potrebno izlagati suncu radi postizanja preplanulog tena, ali treba imati na umu da ne pružaju zaštitu od štetnog UV zračenja

Prema podacima Registra za rak Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo, u 2015. godini zabilježen je porast broja novo dijagnosticiranih melanoma za više od 10 posto u odnosu na prethodnu godinu. Opće je poznato kako je izloženost štetnom UV zračenju jedan od temeljnih rizika razvoja raka - bilo da je riječ o suncu, bilo o solarijima. No, na koji način osoba može postići privlačan preplanuli ten bez izlaganja rizičnim čimbenicima? Možda su rješenje upravo sredstva za samotamnjenje.

Sredstva za samotamnjenje djeluju na površini kože

Uobičajeni i općepoznati način stjecanja privlačnog preplanulog tena postiže se dugim ležanjem na plaži i/ili odlascima u solarij. Istina je kako popodnevno izležavanje na ručniku u blizini mora ima svoje čari, ali sa sobom nosi i niz opasnosti ukoliko se osoba ne pridržava odgovarajućih mjera za zaštitu od sunčevog UV zračenja. Koristeći kreme različitog raspona zaštitnog faktora (SPF), sunčevo zračenje se apsorbira te se na taj način sprječava mogućnost intenzivnog tamnjenja.
 
Upravo je to razlog sve veće potražnje proizvoda čiji je učinak dobivanje preplanulog tena bez izlaganja suncu - sredstava za samotamnjenje. Njihova popularnost počela je rasti još od 1960-ih godina kada su zdravstvena tijela prvi put povezala izloženost UV zraka s povećanim rizikom od razvoja raka kože. Specifični su po tome što boje površinske dijelove kože.

DHA - smeđi standard

Jedna od najpoznatijih sastavnica odgovorna za samotamnjenje je dihidroksiaceton (DHA). DHA se na tržištu prvi put pojavio 1920-ih godina kao zamjena za glukozu namijenjena dijabetičarima, a u 1950-ima postavlja se pitanje o njegovu potencijalu kod bolesti pohranjivanja glikogena. Prilikom istraživanja uočeno je kako spoj dovodi do pigmentacije kože, što je probudilo interes prema dihidroksiacetonu kao potencijalnom sredstvu za samotamnjenje.
 
Vanjski sloj kože naziva se rožnati sloj (stratum corneum), a predstavlja izravan kontakt s okolinom. DHA se veže za bazične aminokiseline mrtvih stanica upravo u tom vanjskom sloju kože, pri čemu nastupa kemijska reakcija koja rezultira smećkastim obojenjem. Upravo zbog opisanog mehanizma tamnjenja dijelovi tijela koji ne posjeduju stratum corneum ne mogu postati „preplanuli“ (najbolji primjer su sluznice), kao ni dijelovi tijela čiji je stratum corneum odebljao (dlanovi, tabani, koljena i sl.).
 
DHA se obično nalazi u sastavu emulzija, kao i formulacijama sa silikonima. Preparati za samotamnjenje u prosjeku sadrže od 3 do 5 posto dihidroksiacetona, na temelju čega se mogu podijeliti u light, medium i dark kategorije (ovisno o udjelu DHA-a). Promjena boje uočljiva je nakon jednog sata, a maksimalni učinak tamnjenja nastupa od osam do 24 sata nakon primjene. Redovnom primjenom (svakih jedan do četiri dana) boja se može održavati, a ukoliko osoba želi „izgubiti“ preplanuli izgled, treba pričekati pet do sedam dana od primjene.
 
Bitno je naglasiti kako DHA reagira s određenim spojevima, zbog čega bi se njihova istodobna primjena trebala izbjegavati. Primjer takvih spojeva su kolagen, urea, aminokiseline te proizvodi na bazi proteina.

Bronzeri djeluju kao boje za kožu

Iako se pod bronzere često svrstavaju proizvodi s DHA-om, oni predstavljaju potpuno drugačiju kategoriju. Riječ je o bojilima koja su topljiva u vodi i čija je funkcija privremeno potamniti boju kože. Za razliku od drugih proizvoda, bronzeri pružaju preplanuli ten kože koji se može jednostavno odstraniti koristeći sapun i vodu.

Promotori tamnjenja više nisu opcija

Skupina proizvoda koji se nazivaju promotori tamnjenja sadržavala je spoj 5-metoksipsolaren (poznat i kao bergapten) podrijetlom iz bergamote. Dokazano je kako bergapten potiče sintezu melanina nakon izlaganja UVA zračenju, zbog čega se s razlogom predstavio kao jedan od načina postizanja tamnijeg tena. No, studije su ubrzo pokazale kako koncentracije psolarena u takvim proizvodima djeluju fototoksično i fotokarcinogeno, zbog čega nisu više komercijalno dostupni.

Pilula za tamnjenje - siva zona preplanulog tena

Kantaksantin je karotenoidni pigment koji se nalazi u sastavu biljaka, gljiva, rakova, algi i drugih organizama. Iako se konzumacijom nakuplja u vanjskom dijelu kože i potkožnoj masti te pruža narančasto-smeđu boju kože, njegova primjena kao sredstva za tamnjenje nije odobrena. Naime, odobrena je samo uporaba u malenim količinama kao prehrambenog bojila jer u većim količina može uzrokovati oštećenje mrežnice oka, urtikariju, hepatitis, a čak i poremećaje u radu koštane srži.

Molekularni pristup – budućnost tretmana tamnjenja?

Moderan pristup tretmanu različitih bolesti temelji se na zadiranju u komunikaciju stanica putem različitih molekula. Upravo takav pristup možda posluži i za razvoj nove metode tamnjenja.
 
Otkrivena je molekula koja sprječava nastajanje melanina, pigmenta koji je odgovoran za boju kože. Postoji mogućnost da se onemogući djelovanje upravo spomenute molekule, čime bi se pigment proizvodio u većoj mjeri te tako osigurao tamniju boju kože. No, ovo otkriće ima i važniju vrijednost. Naime, riđokose ili blijede osobe imaju veću vjerojatnost razvoja različitih tumora kože zbog smanjene produkcije melanina. Stoga bi potaknuta proizvodnja melanina mogla smanjiti vjerojatnost razvoja tumora kod ljudi sa smanjenom proizvodnjom melanina.

Sredstva za tamnjenje također zahtijevaju mjere opreza

Iako sredstva za tamnjenje predstavljaju sigurniji način postizanja preplanulog tena, treba imati na umu kako ona ne pružaju zaštitu od štetnog UV zračenja. Njihova prednost leži u činjenici da se nije potrebno izlagati suncu radi postizanja preplanulog tena. Stoga se prije izlaganja suncu svakako savjetuje primjena standardnih krema za sunčanje, ukoliko već u formulaciji za samotamnjenje nije uključen zaštitni faktor.
Datum objave članka: 8. 6. 2020.
izdvojeni proizvodi