Probudite uspavana crijeva

promo Zdrav život / Prevencija Marijana Tomić mag. pharm.

Ako problem opstipacije niste uspjeli riješiti niti nakon primjene svih općih mjera, preporučuje se uzeti biljni laksativ

Pokušati s pravilnom prehranom

O opstipaciji govorimo kad kretnje crijeva postane manje učestalo, stolica tvrda i suha, a njezino pražnjenje otežano i bolno. Neki od glavnih uzroka opstipacije su:

  • suženje ili blokada dijela crijeva ili rektuma, što onemogućuje prolaz stolice;
  • smanjenje ili nepostojanje peristaltike crijeva, što usporava prolaz stolice;
  • pojačana dehidracija stolice, koja tada tvori tvrdu masu čije je odstranjivanje otežano;
  • uzimanje premale količine tekućine i vlaknastih tvari hranom;
  • psihosomatska opstipacija, povezana s nelagodom ili nepoznavanjem okoline u kojoj se nalazimo.

Velik broj slučajeva opstipacije može se spriječiti pravilnom prehranom. Najprije treba primijeniti pravilo ‘’duple petice’’, što znači uzimati dnevno pet vrsta voća i pet vrsta povrća. Uz to, valja uzimati što više proizvoda od punovrijednih žitarica, a smanjiti unos mesnih prerađevina, masnoća, proizvoda od rafiniranog brašna i mliječnih proizvoda. Neke namirnice koje su i u narodnoj medicini poznate kao sredstva za poticanje probave su jabuke, bademi, datulje, avokado, cikorija, šljive, laneno sjeme, grožđe, mango, papaja, ananas, smokve i drugo. Namirnice koje treba izbjegavati su banane, čokolada, riža, kolači, grickalice, ribane jabuke, mlijeko, bijeli kruh i pecivo te čajevi bogati taninima, jer uzrokuju tvrđu stolicu i usporavaju kretnje crijeva.

Ostale mjere uključuju jačanje fizičke aktivnosti, izbjegavanje dugog sjedenja i uzimanje mnogo tekućine. Preporučuje se dvije do tri litre dnevno, pri čemu dio te količine unosimo kroz hranu, a ostatak neposrednim pijenjem. Najbolje je piti vodu, ali u obzir dolaze i sokovi od voća i povrća.

Kad sve zakaže

Ako i nakon primjene svih spomenutih mjera problem opstipacije niste riješili, preporučuje se uzeti biljni laksativ. Jedna od najpoznatijih i najdulje primjenjivanih biljaka s laksativnim djelovanjem je sena. Njezine aktivne supstancije su senozidi, koji se uz pomoć crijevne flore aktiviraju u debelom crijevu i potiču izlučivanje vode i elektrolita. Djelovanje nastupa osam do 12 sati nakon uzimanja, pa je takav pripravak dobro uzeti navečer prije spavanja kako bi olakšavajući laksativni učinak nastupio ujutro.

U ljekarnama je dostupno nekoliko oblika standardiziranoga biljnog laksativa na bazi sene, poznatijeg pod nazivom Bekunis, pa svatko može izabrati oblik koji mu najviše odgovara: biljni čajinstant čaj za brzu pripremu ili dražeje.

Datum objave članka: 1. 8. 2008.