Probudite uspavana crijeva i riješite se zatvora

promo Zdrav život / Prevencija bolesti Marijana Tomić mag. pharm.

Ako problem opstipacije niste uspjeli riješiti niti nakon primjene svih općih mjera, preporučuje se uzeti biljni laksativ

Što je konstipacija i zašto se javlja

O konstipaciji (zatvoru) govorimo onda kada kretnje crijeva postanu manje učestale, stolica tvrda i suha, a njezino pražnjenje otežano i bolno. Neki od glavnih uzroka konstipacije su:
  • suženje dijela crijeva ili rektuma, što otežava ili onemogućuje prolaz stolice;
  • smanjenje ili nepostojanje peristaltike crijeva i posljedično usporen prolaz stolice;
  • pojačana dehidracija stolice, koja tada tvori tvrdu masu čije je odstranjivanje otežano;
  • uzimanje premale količine tekućine i vlaknastih tvari hranom;
  • psihosomatska opstipacija, povezana s nelagodom ili nepoznavanjem okoline u kojoj se nalazimo.

Pokušajte s pravilnom prehranom

Velik broj slučajeva konstipacije može se spriječiti pravilnom prehranom. Najprije treba primijeniti pravilo ‘’duple petice’’, što znači uzimati dnevno pet vrsta voća i pet vrsta povrća. Uz to, valja uzimati što više proizvoda od punovrijednih žitarica, a smanjiti unos mesnih prerađevina, masnoća, proizvoda od rafiniranog brašna i mliječnih proizvoda. Neke namirnice koje su i u narodnoj medicini poznate kao sredstva za poticanje probave su jabuke, bademi, datulje, avokado, cikorija, šljive, laneno sjeme, grožđe, mango, papaja, ananas, smokve i drugo. Namirnice koje treba izbjegavati su banane, čokolada, riža, kolači, grickalice, ribane jabuke, mlijeko, bijeli kruh i pecivo te čajevi bogati taninima, jer uzrokuju tvrđu stolicu i usporavaju kretnje crijeva.

Ostale mjere uključuju jačanje fizičke aktivnosti, izbjegavanje dugog sjedenja i uzimanje mnogo tekućine. Preporučuje se dvije do tri litre dnevno, pri čemu dio te količine unosimo kroz hranu, a ostatak neposrednim pijenjem. Najbolje je piti vodu, ali u obzir dolaze i sokovi od voća i povrća.

Pomoć kod zatvora

Ako i nakon primjene svih spomenutih mjera problem konstipacije niste riješili, preporučuje se uzeti biljni laksativ. Jedna od najpoznatijih i najdulje primjenjivanih biljaka s laksativnim djelovanjem je sena. Njezine aktivne supstancije su senozidi, koji se uz pomoć crijevne flore aktiviraju u debelom crijevu i potiču izlučivanje vode i elektrolita. Djelovanje nastupa 8 do 12 sati nakon uzimanja, pa je takav pripravak dobro uzeti navečer prije spavanja kako bi olakšavajući laksativni učinak nastupio ujutro.

Za pomoć kod konstipacije postoji nekoliko oblika standardiziranoga biljnog laksativa na bazi sene, poznatijeg pod nazivom Bekunis, tako da svatko može izabrati oblik koji mu najviše odgovara: Bekunis biljni čajBekunis instant čaj za brzu pripremu ili Bekunis obložene tablete.

Bekunis biljni lijekovi koriste se za kratkotrajno liječenje povremene konstipacije (zatvora) u odraslih i djece starije od 12 godina.

Način pripreme i primjene

  • Bekunis biljni čaj - listiće čaja preliti kipućom vodom, pustiti da odstoji 5pet do 20 minuta, a zatim procijediti i popiti;
  • Bekunis instant biljni čaj - preliti s hladnom ili toplom vodom, promiješati i popiti;
  • Bekunis obložene tablete - popiti jednu obloženu tabletu jednom dnevno navečer prije spavanja.
 

PLAĆENI OGLAS O LIJEKU

Prije upotrebe pažljivo pročitajte uputu o lijeku, a o rizicima i nuspojavama upitajte svog liječnika ili ljekarnika.

Datum objave članka: 1. 8. 2008.
izdvojeni proizvodi