Sve ženske uloge 1. dio

Zdrav život / Mentalno zdravlje Jelena Vrsaljko psihoterapeut, trenerica komunikacijskih vještina

Poruke koje su žene kao djevojčice slušale od svojih roditelja i drugih važnih odraslih osoba čini ih takvima kakve jesu u ulogama koje biraju

Biti žena nije jednostavno. Suvremeno društvo očekuje da žena bude dobra domaćica, majka i supruga, te sposobna poslovna žena. Sa svakom ulogom žene se identificiraju različitim intenzitetom. Nekima je važnije da budu dobre domaćice pa mnogo truda ulažu u razvoj te uloge. Drugima je, pak, izuzetno važno da uspiju na poslovnom polju, osjećaju se bolje kad rade nego kad kuhaju, te više energije i truda ulažu u tu ulogu. Zlatna sredina, naravno, bila bi ravnoteža između tih dviju strana, koje, međutim, mogu biti potpuno suprotstavljene.

Poruke koje nas kreiraju

Poruke koje su žene kao djevojčice slušale od svojih roditelja i drugih važnih odraslih osoba čine ih takvima kakve jesu u ulogama koje biraju. Od samog rođenja dobivale su verbalne i neverbalne poruke od okoline kako da se ponašaju, kako da reagiraju, dobivale su poruke o svojoj neadekvatnosti, nepotpunosti, poruke da ovise o drugima poput "pusti, nije knjiga za tebe", s naglascima na izgled ( "predivna si"). Ili se pak nimalo nije naglašavala briga o sebi niti su bili važni trenuci uživanja i opuštanja, nego samo uspjesi ili težak rad. Rezultat svega je vjerovanje žene u dobivene poruke i življenje života po tom scenariju, bez spontanosti i mogućnosti da žive svoj kapacitet i ono što doista jesu.

Neke djevojčice, poput Irene, odgajane su u tradicionalnim obiteljima u kojima je najveća vrijednost žene da bude dobra domaćica i majka. Irena je često čula svoju majku kako govori da "žena treba biti dobra majka", te da se treba "brinuti za druge". Kad je Irena odrasla, svoj život je podredila njegujući i brinući se za sve osim za sebe. Davala je puno više nego što je primala jer se osjećala manje vrijednom u odnosu na druge članove obitelji. Irena živi iza svoje obitelji, a njezina nagrada i smisao života je uspjeh njezine obitelji, supruga i djece. Strah ju je da bude neovisna i samostalna, pa čak i kad pokuša učiniti nešto što bi sama željela, njezin suprug i djeca naljute se na nju, što je spriječi u njezinim daljnjim naporima da postigne što želi. Kad ne dobije ono što želi ili kad joj se ne pokazuje dovoljno ljubavi, Irena svjesno ili nesvjesno nastoji stvoriti osjećaj krivnje suprugu i djeci. Irena zavidi lijepim modelima iz ženskih časopisa, osjećajući se loše u odnosu na njih, te se zavrti u začaranom krugu kuhanja ukusnih jela i odlazaka na dijete. Što se gore osjeća, to se više želi prejedati. S ulaskom u menopauzu, uz zapušten izgled, počinje se osjećati depresivno i usamljeno, uz osjećaj da je nitko ne cijeni. S vremenom, suprug gubi interes za nju, a kako nije postavila odgovarajuće granice u odgoju djece, i oni je iskorištavaju.

Da bi se ovaj tip žene ohrabrio pronaći svoj put kako bi naučila poštivati i činiti ono što želi, treba joj pružiti pažnju za ono što jest, a ne za ono što čini. Kad konačno otiđe na masažu ili na kavu s prijateljicama, treba je pohvaliti jer je to mali korak koji je učinila za sebe i kojim je stavila svoje potrebe ispred tuđih.

Ako ste se sami prepoznali u ovoj ulozi, možda je vrijeme da razmislite o tome što činite za sebe. Sjetite se kad ste zadnji put odvojili vrijeme za sebe. Ako se ne možete sjetiti, vrijeme je za promjenu kako vam se ne bi dogodilo ono što se događa brojnim ženama diljem svijeta. Naime, djeca odrastu, odsele se od kuće i počnu sa svojim životom, a majke ne znaju što dalje učiniti sa svojim. Odjednom shvate da su same sebe izgubile tijekom godina brige za druge.

Za početak, pružite si iskustvo brige za sebe. Možete, primjerice, odlučiti da jedan dan u tjednu vaše potrebe budu na prvome mjestu. Ako vas netko od ukućana nešto traži, uslugu odgodite za kasnije. Primijetit ćete da se ništa "strašno" neće dogoditi. A kad se naviknete na jedan dan u tjednu, slobodno ga produljite na dva. Pritom se ne morate bojati jer vaše vrijednosti dobre, uslužne, učinkovite domaćice neće nigdje pobjeći. Vi ćete i dalje biti ista brižna osoba, s jednom značajnom razlikom - mislit ćete i na sebe.

Naglašavanjem ženske ljepote kako u filmovima, tako i u časopisima, reklamama te drugim proizvodima, neke djevojčice odgajane su s uvjerenjima kako je imati lijepu odjeću, cipele i nakit nešto na temelju čega će dobiti priznanje drugih. Tako je i Sanja odrasla u ženu kojoj je najvažnije da bude odjevena po zadnjem kriku mode. Ipak, stalno se osjeća jedan korak iza svih svojih uzora, medijskih ljepotica iz časopisa i filmova koje idealizira. Priznanje o izvrsnom odabiru i uglađenom stilu odijevanja Sanja dobiva od prodavača iz butika i svojih prijateljica, kojima je moda također iznimno važna. Žene poput Sanje jako se boje starenja. Kako se približava zrelijoj dobi, tako postaje sve depresivnija i tu depresiju "liječi" različitim sredstvima za smirenje i alkoholom.

Budući da je Sanja svu svoju energiju uložila u izgled, a njezine temeljne potrebe nisu zadovoljene, okolina treba isticati uspjehe koje je postigla neovisno o izgledu. Treba joj davati pažnju za ono što je i kakva je, a ne zbog izgleda. I, naposljetku, treba isticati njezine talente i sposobnosti, jer će tek tada dobiti poruku da uloga Barbie nije jedino što može biti.

Svima vama koje ste se prepoznale u ovoj ulozi i ispod svih gornjih slojeva osjećate nesigurnost, najprije ćemo iskazati divljenje zbog toga kako izgledate, a onda i zbog toga što jeste. Investiranje u izgled vaša je vrijednost, a lijepo izgledati zahtijeva niz vještina koje vama očito ne nedostaju. No, vi ste puno više od toga. Naše tijelo ima rok trajanja i podliježe promjeni, te je zbog toga dobro da pronađete i druge vrijednosti. Za početak, možete napraviti popis stvari u kojima ste dobre i u kojima ste uspjele. Slobodno navedite i uspjehe na dnevnoj bazi. Ljudi često zaborave na uspjehe, zato vas molimo da zapišete sve što vam padne na pamet. Već samim pogledom na popis bit će vam jasno da imate mnogo skrivenih vještina i talenata. Slobodno izoštrite neke od njih.

Datum objave članka: 1. 10. 2012.