Uloga crijevne mikrobiote u prevenciji migrene

promo Zdrav život / Prevencija bolesti Borna Tićak

Predstavljamo vam Bio-Kult Migreu, proizvod koji sadrži kombinaciju od čak 14 živih kultura mikroorganizama te magnezij i vitamin B6 koji pridonose smanjenoj učestalosti pojave glavobolja kod osoba koje boluju od migrene

Svaka sedma osoba bori se s migrenom

Migrena pogađa čak 15 posto svjetske populacije, što bi značilo da se s njom bori svaka sedma osoba. Kod odraslih osoba migrena je čak tri puta više zastupljena kod žena nego kod muškaraca.
 
Osobe s migrenom pate od umjerenih do teških epizoda glavobolje u trajanju od nekoliko sati do nekoliko dana, što značajno smanjuje kvalitetu njihova života. Tome svjedoči i podatak da migrena zauzima drugo mjesto na ljestvici bolesti koje onesposobljavaju odrasle osobe u normalnom funkcioniranju.

Tajna veza između mozga i crijeva

Paralelno s migrenom često se javljaju i gastrointestinalni simptomi, uključujući mučninu, povraćanje, proljev, zatvor i žgaravicu.
 
Nedavno provedene studije su pokazale da je pojava migrene učestalija kod osoba kod kojih već postoji neki od gastrointestinalnih poremećaja, kao što su upalne bolesti crijeva (bolest iritabilnog kolona, Crohnova bolest, celijakija i sl.), kao i kod djece koja su kao bebe imala intenzivne kolike.
Istraživanja su pokazala da crijevna mikrobiota ima ključnu ulogu u vezi između mozga i crijeva, što je vjerojatno i razlog zašto poremećaji crijevne flore mogu biti povezani s neurološkim poremećajima, a među njima i s pojavom migrene.
 
Prema najnovijim spoznajama, u osnovi gastrointestinalnih oboljenja i migrene nalazi se promijenjen bakterijski sastav u crijevima, tzv. disbioza, što dovodi do narušavanja crijevne barijere i posljedično do prolaska toksičnih tvari u cirkulaciju koje mogu biti okidač za razvoj upale i pojavu migrenoznih napada.
 
S obzirom da je sastav crijevnih bakterija važan za održavanje funkcionalne crijevne barijere, logično je da je jedan od načina održavanja ravnoteže crijevne mikroflore upravo primjena odabranih sojeva živih kultura mikroorganizama što pridonosi sprječavanju razvoja upale koja je potencijalni okidač migrenoznog napada.

Što sadrži Bio-Kult Migrea?

Bio-Kult Migrea sadrži 14 sojeva živih kultura mikroorganizama u dnevnoj količini od 4 milijarde bakterija. Učinkovitost u smanjenju frekvencije i trajanja napada kod osoba koje boluju od migrene potvrđena je u kliničkoj studiji koja je uključila čak 100 osoba: 50 osoba koje su bolovale od kronične migrene i 50 osoba koje su bolovale od epizodne migrene. Prema provedenoj studiji, korištenje kombinacije sojeva živih kultura mikroorganizama tijekom osam do 10 tjedana pridonijelo je smanjenju broja i intenziteta napada za skoro trećinu u usporedbi s kontrolnom grupom.
 
Osim 14 sojeva živih kultura mikroorganizama, Bio-Kult Migrea sadrži i magnezij koji ima važnu ulogu u održavanju normalne funkcije živčanog sustava. Osobe koje dobro reagiraju na suplementaciju magnezijem u prevenciji i smanjenju učestalosti migrenoznih napada obično imaju nisku razinu magnezija u krvi, što je u skladu s rezultatima istraživanja.
 
S obzirom da se stres smatra jednim od najčešćih okidača za pojavu migrenoznog napada, magnezij i u tom slučaju ima svoju ulogu, jer snižena razina magnezija u krvi pojačava reakciju na stres. Upravo zato suplementacija magnezijem može povećati sposobnost živčanog sustava da se odupre stresu, a ujedno doprinosi smanjenju umora i zamora koji često prate poremećaje središnjeg živčanog sustava.
 
Važno je napomenuti da Bio-Kult Migrea sadrži organski oblik magnezija (magnezij-citrat) čija je apsorpcija bolja od ostalih oblika magnezija, što omogućuje da najveći dio primijenjene doze magnezija uđe u cirkulaciju.
 
Još jedna komponenta Bio-Kult Migree, koja pomaže u prevenciji i smanjenju učestalosti migrenoznih napada, je vitamin B6. Suplementacija vitaminom B6 omogućava održavanje normalnog metabolizma homocisteina, čije su povišene vrijednosti povezane s povećanim rizikom od kardiovaskularnih bolesti i drugih stanja, među njima i migrene. Suplementacija vitaminom B6 pomaže i u reguliranju hormonske aktivnosti, što je važno kod žena, jer se napadi znaju javljati neposredno prije ili na početku menstruacije zbog fluktuacije hormona, posebice estrogena.

Bio-Kult Migrea - primjena


Bio-Kult Migrea je dostupna u pakiranju od 60 kapsula, što je dovoljno za jedan do dva mjeseca primjene. Uzima se jednom do dva puta dnevno, po jednu kapsula uz obrok. Za osobe koje imaju problem s gutanjem ili malu djecu sadržaj kapsule se može otopiti u maloj količini vode.
 
Bio-Kult Migrea ne sadrži gluten pa je mogu koristiti i osobe s intolerancijom na gluten. Sigurna je za primjenu kod trudnica i dojilja, dok je u slučaju djece mlađe od 12 godina potrebno prethodno se savjetovati s pedijatrom. Osobe koje su na kroničnoj terapiji trebale bi se savjetovati s ljekarnikom ili liječnikom prije uzimanja bilo kojeg dijetetskog suplementa pa i Bio-Kult Migree.
Datum objave članka: 14. 9. 2020.
izdvojeni proizvodi