Biljka maka - doprinos regulaciji hormonske ravnoteže

Žensko zdravlje / Ginekologija

Kako biste se osjećali dobro tijekom cijelog mjeseca, bez obzira na menstruacijski ciklus, možete posegnuti i za dodacima prehrani na prirodnoj bazi poput onih od korijena make

Zdravlje je najveća vrijednost koju u životu zaista trebamo cijeniti, a posebno kada govorimo o hormonalnoj ravnoteži, jednom od kompleksnih i, mogli bismo reći, vrlo impresivnih mehanizama našeg tijela.

Hormoni utječu na sve tjelesne procese, a jedan od najvažnijih je menstruacijski ciklus koji izravno ovisi o njihovoj delikatnoj ravnoteži. Iako je menstruacijski ciklus potpuno prirodan proces koji, na kraju, znači i preduvjet za trudnoću, s njim su ponekad povezani i neugodni simptomi.

Što je menstruacija?

Pojednostavljeno rečeno, menstruacija je rezultat vrlo složenog slijeda aktivnosti u organizmu, kojima je krajnji cilj ‘osposobiti’ maternicu za usađivanje (implantaciju) oplođenog jajašca. 

Interakcijom između središnjeg živčanog sustava (hipotalamus i hipofiza) i perifernih ženskih spolnih organa (jajnici i maternica), uz pomoć ženskih spolnih hormona (estrogen i progesteron) sluznica maternice (endometrij) se zadebljava i priprema za primitak oplođenog jajašca. Ukoliko ne dođe do oplodnje i usađivanja oplođene jajne stanice u sluznicu maternice, endometrij će se odljuštiti i odstraniti kroz redovno mjesečno krvarenje (menstruaciju).

Uobičajeno je da su prve menstruacije u mladih djevojaka vrlo neredovite. S vremenom menstruacijski ciklus se stabilizira i u prosjeku traje  28 dana, iako kod nekih žena zbog različitih razloga može biti dulji ili kraći. Na primjer, ukoliko je tjelesna težina ispod prosjeka ili se žena profesionalno bavi sportom, velike su šanse da će ciklus biti duži, a menstruacija rjeđa. 

Izostanak menstruacije u žena reproduktivne dobi smatra se uobičajenim samo za vrijeme trudnoće i dojenja, stoga je u slučaju izostanka menstruacije uputno obratiti se ginekologu.

Poremećaji menstruacijskog ciklusa

Najčešći poremećaji menstruacijskog ciklusa s kojima se susrećemo su: premenstruacijski sindrom (PMS), izostanak menstruacije (amenoreja), bolne menstruacije (dismenoreja) ili obilno krvarenje (menoragija). 

Iako se u općoj kulturi  premenstruacijski sindrom (PMS) često povezuje s pojačanom željom za slatkim i razdražljivošću, to je samo mali djelić priče. Naime, smatra se da je PMS povezan s promjenama razine hormona estrogena i progesterona što dovodi do oticanje tkiva, zadržavanja tekućine, nervoze, glavobolje i razdražljivosti, a ima utjecaja i na metaboličke procese (pojačana glad).

Amenoreja označava izostanak menstruacije u barem tri uzastopna ciklusa. Može biti primarna (uopće nije došlo do menstruacije) ili sekundarna (menstruacije su bile redovne, a zatim izostale). Manja odstupanja u ciklusima su potpuno normalna, no izostanak menstruacije može biti znak trudnoće, ali i nekih poremećaja.

Menoragija je oojam je koji označava obilno ili produljeno menstruacijsko krvarenje, a javlja se kod devet do 14 posto svih žena. Može biti posljedica nekih bolesti i stanja (neravnoteža hormona, disfunkcija jajnika, intrauterini uložak itd.)  ili, na primjer, uzimanja lijekova protiv zgrušavanja krvi. Osobito je česta kod žena u premenopauzi. Ukoliko se uložak ili tampon mora mijenjati češće od svakih sat vremena, svakako se treba posavjetovati s ginekologom budući da obilna krvarenja mogu dovesti do razvoja anemije i drugih poteškoća.

Bol tijekom menstruacije potpuno je uobičajena zbog kontrakcije maternice, no ako su grčevi vrlo česti i intenzivni govorimo o dismenoreji. Primarna dismenoreja je rezultat uobičajenih kontrakcija mišića maternice, dok je sekundarna dismenoreja posljedica drugih medicinskih stanja (na primjer endometrioze).

Femmenessence MacaHarmony - za regulaciju hormonske aktivnosti

Ukoliko imate ozbiljnije simptome povezane s menstruacijskim ciklusom, obilna krvarenja ili izostanak krvarenja, svakako se posavjetujte s liječnikom. No, imajte na mu da su pravilna prehrana, umjerena tjelovježba, briga za mentalno zdravlje i napuštanje loših navika prvi korak do zdravlja u cjelini pa tako i reproduktivnog zdravlja.

Ukoliko želite učiniti sve kako biste se osjećali dobro tijekom cijelog mjeseca možete posegnuti i za dodacima prehrani na prirodnoj bazi, poput preparata koji sadrže korijen biljke maka (maca; peruanski ginseng). Biljka maka (maca) ili peruanski ginseng dolazi iz središnjeg dijela peruanskih Anda. Njezino djelovanje je adaptogeno, što znači da povećava otpornost organizma na ‘nepoželjna’ stanja te pomaže uspostavljanju ravnoteže u organizmu. Ne pokazuje štetno djelovanje ukoliko se uzima u propisanim dozama. Korijen make sadrži cijelo bogatstvo nutrijenata kao što su bjelančevine, masne kiseline, fruktoza, vlakna, škrob, tanin, vitamine B1, B2, B12 i vitamin C te minerale natrij, kalij, kalcij, bakar, cink, željezo, mangan, silicij i magnezij.

Odličan preparat koji sadrži ekstrakt korijena make je Femmenessence MacaHarmony, koji doprinosi regulaciji hormonske aktivnosti i zdravlju reproduktivnog sustava i namijenjen je ženama u reproduktivnoj dobi - od tinejdžerskih dana do četrdesetih godina - koje žele uživati u životu, cijeli mjesec, bez obzira na ciklus.

Za razliku od praha, koji je neobičnog i za mnoge nepodnošljivog okusa, Femmenessence MacaHarmony dolazi u vegetarijanskim kapsulama pakiranima u blister koji sprječava ulazak kisika i kvarenje.  Femmenessence MacaHarmony proizvod potražite u ljekarnama ili u online ljekarni www.webljekarna.vasezdravlje.com.

Datum objave članka: 19. 5. 2021.
promo
izdvojeni proizvodi