Bolni dani u mjesecu

Žensko zdravlje / Ginekologija prof. dr. sc.   Slavko Orešković dr. med., spec. ginekologije i porodništva

Studije na ženama iz različitih dobnih skupina i društvenih slojeva utvrdile su da se učestalost dismenoreje kreće od 16 do 90 posto

Dismenoreja je pojam koji označava bolne mjesečnice. Definiramo je kao teške, bolne i grčevite senzacije u donjem dijelu trbuha praćene drugim simptomima, poput znojenja, ubrzana rada srca, glavobolje, povraćanja, proljeva, koji se događaju neposredno prije ili tijekom menstruacije. Javlja se češće kod žena čije su majke i sestre imale dismenoreju.

Dijele se na primarne, koje se odnose se na bol u zdjelici bez nekih očitih zdjeličnih bolesti, a uzrokuju ih tvari nazvane prostaglandini, i sekundarne, koje su povezane s određenim stanjima u zdjelici koja uzrokuju bol istodobno s menstruacijom.

Brojne studije utvrđivale su učestalost dismenoreje, koja se kreće u rasponu od 16 do 90 posto. Studije su provedene na studenticama, tinejdžericama i njihovim majkama, te drugim ženama koje dolaze iz različitih društvenih slojeva, od industrijskih radnica do intelektualki. Autori Andersch i Milsom anketirali su sve žene u dobi od 19 godina u švedskom gradu Gothenburgu. Njih 72,4 posto odgovorilo je kako boluje od dismenoreje. Među njima 34,3 posto odgovorilo je da ima blaži oblik menstrualnih simptoma, 22,7 posto umjereno bolne simptome koji zahtijevaju nekakav oblik terapije te 15,4 posto jako bolne simptome koji smanjuju njihovu radnu sposobnost i ne mogu se ublažiti uobičajenim analgeticima. Neki autori pronašli su značajnu povezanost između jačine simptoma dismenoreje i trajanja menstruacijskog krvarenja, obilnosti menstruacijskog krvarenja i rane pojave prve menstruacije (menarhe), ali nisu uočili povezanost sa stvarnim trajanjem menstruacijskog ciklusa.

Bez jasnog uzroka

Nastanak primarne dismenoreje nije u potpunosti razjašnjen, ali je usko povezan s povišenom razinom prostaglandina u jednom sloju maternice, što uzrokuje simptome dismenoreje, poput jakih kontrakcija maternice i grčeva, jer tijekom menstruacije prostaglandini smanjuju protok krvi kroz maternicu. Slabija prokrvljenost zahvaća i druge organe, poput crijeva, što se očituje mučninom, povraćanjem i proljevom. Tegobe počinju s početkom menstruacijskog ciklusa, s tim da se bol postupno smanjuje nakon 12 do 72 sata.

Liječenje započinje nesteroidnim protuupalnim lijekovima (NSAID), koji su inhibitori enzima prostaglandin sintetaze, zbog čega dolazi do slabije sinteze prostaglandina i ublažavanja simptoma. U tu grupu lijekova spadaju acetilsalicilna kiselina, ibuprofen, naproksen, ketoprofen i indometacin. Nesteroidni protuupalni lijekovi trebali bi se uzimati dan prije ili na samom početku menstruacije.

Neki autori pronašli su značajnu povezanost između jačine simptoma dismenoreje i trajanja menstruacijskog krvarenja, obilnosti menstruacijskog krvarenja i rane pojave prve menstruacije (menarhe)

Iako su standardni oblik terapije, u liječenju primarne dismenoreje prisutni su i neki drugi oblici liječenja: oralni kontraceptivi (OC), intrauterini uložak s levonorgestrelom, tretiranje endometrija mikrovalovima (ablacija endometrija), odstranjivanje dijela endometrija (resekcija endometrija) neki su od njih.

Uz to, smatra se kako dijeta, vegetarijanska prehrana, prehrana s manjim unosom masnoća te vitamin E smanjuju simptome dismenoreje u adolescentica.

Patološko stanje u pozadini problema

Brojna druga stanja uzrokuju dismenoreju ili su povezana s njome, i tada govorimo o sekundarnoj dismenoreji. Na zdjeličnu bolest trebalo bi posumnjati u slučajevima kada NSAID i OC nemaju učinka, kako bi se isključila primarna dismenoreja. Takva stanja mogu se javiti u bilo kojoj životnoj dobi i u većini slučajeva jako izraženi simptomi uzrokovani su nekim patološkim stanjem.

Uzroci sekundarnih dismenoreja mogu biti: cervikalna stenoza, endometrioza i adenomioza, zdjelične infekcije i adhezije, polipi uterusa, ciste jajnika, zdjelična kongestija, kongenitalne Mullerove opstrukcijske malformacije, uvjetovano ponašanje te pojačan stres i pritisak.

Cervikalna stenoza (suženje vrata maternice)

Teška suženja cervikalnog kanala mogu ometati normalno otjecanje menstruacijske krvi, uzrokujući povećanje tlaka u maternici za vrijeme mjesečnice. Mogu uzrokovati i protok menstruacijske krvi natrag kroz jajovode u trbušnu šupljinu, što može dovesti do nastanka endometrioze. Cervikalna stenoza može biti urođena, ili nastati kao posljedica ozljeda vrata maternice nakon određenih zahvata ili operacijske traume (konizacija). Može se javiti i kao posljedica upalnih procesa ili primjene nekih kaustičnih tvari, ali i određenih hormonalnih promjena.

Ektopično endometrijsko tkivo (endometrioza)

Endometrioza je pojava materničnog tkiva na mjestima izvan maternice. Na nju bi trebalo posumnjati u slučajevima intenziviranja simptoma (bolova) tijekom menstruacijskog ciklusa. Prateći simptomi su često bolni spolni odnosi (dispareunija) i nemogućnost začeća (infertilitet).

Zdjelična upala

Zdjelične upale uzrokovane gonorejom, klamidijom ili drugim infekcijama uzrokuju zdjeličnu upalu ili zdjelične apscese koje uzrokuju nastanak zdjeličnih priraslica i oštećenja, te posljedično zdjeličnu bol. Upalna bolest zdjelice uzrokuje kroničnu zdjeličnu bol u 30 posto žena. Infekcije kao posljedice drugih stanja, kao što su upala slijepog crijeva ili upotreba intrauterinog uloška (IUD), također uzrokuju sličnu simptomatologiju.

Zdjelični kongestijski sindrom i zdjelični venski sindrom

Zdjelični kongestijski sindrom nastaje zbog zastoja krvi u zdjeličnim krvnim žilama. Brojni autori smatraju kako je to posljedica ranijih trudnoća ili zdjeličnih upalnih bolesti. Bol je obično kod takvih stanja žareća, pogoršava se noću i nakon stajanja. Klinički pregled rodnice i vrata maternice otkriva zastoj krvi u žilama s povećanom i smekšanom maternicom. Žene s kroničnom zdjeličnom boli često imaju i psihološki problem, stoga je pomna procjena njihova prošlog i sadašnjega stanja od velike važnosti.

Utjecaji ponašanja

Kod pacijentica u čijim su obiteljima žene imale dismenoreje treba uzeti u obzir i takozvano uvjetovano ponašanje. Liječenje je usmjereno prema oslobađanju od stresa, što uključuje edukaciju, poučavanje tehnikama relaksacije, savjetovanje, a u rjeđim slučajevima savjetuje se uzimanje antidepresiva kraće razdoblje. Tada od velike koristi mogu biti psihijatri i psiholozi.

Povezanost s funkcionalnom bolešću crijeva

U jednoj studiji (Crowell i suradnici) funkcijski poremećaj crijeva, definiran kao abdominalna bol s oslabljenom crijevnom funkcijom, bio je zastupljen u 61 posto ispitanica s dismenorejama, a kod drugih u samo 20 posto. Crijevni simptomi su bili znatno povezani s dismenorejom. Autori su zaključili kako postoji jasna povezanost menstruacijskih i crijevnih simptoma, što upućuje na zajedničku fiziološku osnovu.

Drugi uzroci

Dismenoreja može biti povezana i s nekim neobičnim patološkim stanjima. To obuhvaća male leiomiome ili polipe na spoju vrata maternice i donjeg segmenta maternice. Liječenje se sastoji od odstranjivanja patološkog tkiva. U slučaju mioma potrebno je odstraniti miom (miomektomija) ili maternicu (histerektomija).
Postoje i neki neginekološki uzroci boli tijekom menstruacije, koje bi u smislu diferencijalne dijagnoze svakako trebalo uzeti u obzir. Oni se prije svega odnose na apendicitis (upala crvuljka), intoleranciju (nepodnošljivost) laktoze, celijakiju, abdominalne tumore te neka stanja vezana uz mokraćni sustav.

Naglasak je na pravodobnoj dijagnozi

Dismenoreja se javlja relativno često u žena reproduktivne dobi. Takvo stanje negativno utječe na život žena i njihovih obitelji, te je odgovorno za velike ekonomske gubitke zbog potrošnje lijekova, medicinske skrbi i smanjene radne sposobnosti. Stoga je važno postaviti pravodobnu dijagnozu, pronaći uzrok i započeti s terapijom koju suvremena medicina preporučuje i koja daje kliničke rezultate. 

 

Datum objave članka: 1. 6. 2011.