Epiziotomija - za i protiv

Žensko zdravlje / Trudnoća i majčinstvo Maja Perković Pajk dipl. ing. bioteh.

Kao najčešći razlog za epiziotomiju navodi se sprječavanje pucanja tkiva porođajnog kanala tijekom poroda, ali postoje i brojni drugi

Epiziotomija je kirurški zahvat kojim se neposredno prije izgona djeteta napravi rez međice (perineum; tkivo između anusa i rodnice) kako bi se povećao vaginalni otvor i time olakšao izlaz djeteta iz vagine.

Najčešće se spominju dvije vrste:

  • medijalna (središnja) epiziotomija - rez se radi po sredini međice, ravno dolje prema anusu,
  • mediolateralna (postranična) epiziotomija - rez je usmjeren malo ukoso u odnosu na analni otvor, na lijevu ili desnu stranu,
  • Hockey-Stick epiziotomija - vrlo je slična mediolateralnoj, ali se rijetko navodi kao zasebna. Sam rez izvodi se posebnim škarama.

Mišljenja o izvođenju epiziotomije su podijeljena. Iako se u proteklim desetljećima u nekim bolnicama izvodila gotovo rutinski pri svakom porodu, u današnje vrijeme sve je više protivnika.

Kao najčešći razlog izvođenja epiziotomije navodi se sprječavanje pucanja tkiva porođajnog kanala tijekom poroda. Od ostalih se navode:

  • zaštita od popuštanja mišića koji oblažu dno zdjelice,
  • prevencija prolapsa (spuštanja) uterusa, mokraćnog mjehura i debelog crijeva te pojavljivanja hemoroida,
  • prevencija stres inkontinencije,
  • brže i lakše zarastanje rane nego one koja nastaje spontanim pucanjem međice,
  • smanjena mogućnost ozljede mozga (periventrikularna hemoragija) kod nedonoščadi i novorođenčadi s malom porođajnom težinom (manje od 2500 g),
  • skraćenje drugoga porođajnog doba i time smanjena mogućnost "patnje novorođenčeta" zbog nedostatka kisika.

Negativna strana epiziotomije je što može doći do infekcije i razvoja upale ako se rana pravilno ne tretira. Uz to, mnoge rodilje tvrde kako se bol na mjestu šivanja osjeća i nakon duljeg vremena te da su bolni spolni odnosi.

Vanjski šavovi reza epiziotomije najčešće se šivaju koncem, koji nakon nekog vremena sam otpada, dok se unutarnji šavovi resorbiraju. Higijena rane održava se samo pranjem toplom vodom. Ako ne dođe do infekcije, odnosno upale, međica se u pravilu u potpunosti oporavi u roku šest tjedana. No, ako se ipak razvije infekcija ili je tkivo tijekom poroda jako popucalo, spolni odnosi nikako se ne preporučuju prije pregleda i savjetovanja s liječnikom.

Datum objave članka: 1. 6. 2014.