Matične stanice - velika nada medicine

Žensko zdravlje / Trudnoća i majčinstvo Petra Dragaš primalja, prvostupnica sestrinstva

Tek je nedavno otkrivena sposobnost matičnih stanica da se razviju u druge stanice i organe, što je otvorilo nove mogućnosti u liječenju

U svijetu je velik broj bolesnika koji trebaju transplantaciju krvotvornih matičnih stanica, a ne mogu naći podudarnog darivatelja. Krv iz pupkovine pohranjena u banci krvi iz pupkovine povećava stoga mogućnost pronalaženja transplantata kojima se može spasiti život oboljelima.

Krv iz pupkovine (placentalna) je krv koja se nalazi u krvnim žilama pupčane vrpce. Nakon rođenja djeteta pupčana vrpca se podveže i krv ostaje u njezinim krvnim žilama i placenti (posteljici). Upravo ta krv bogat je izvor djetetovih krvotvornih matičnih stanica, koje su zbog nezrelosti genetski jedinstvene.

Matične stanice zajedničke su ishodišne stanice našeg tijela jer od njih, ovisno o potrebama i stimulaciji različitih čimbenika rasta, nastaju sva druga tkiva, organi i sustavi. One su u stanju diferencirati se i sazreti u bilo koju vrstu krvnih stanica (eritrociti, leukociti, trombociti…), jednako kao i matične stanice iz koštane srži, a nedavno je otkrivena i njihova sposobnost da se diferenciraju ili mijenjaju u druge vrste stanica u tijelu. Matične stanice u koštanoj srži imaju najveću proliferacijsku sposobnost - jedna matična stanica sposobna je stvoriti oko 106 potrebnih zrelih stanica krvi tijekom 20 dioba.

Sposobnost tih stanica da se razviju u druge stanice i organe otkrivena je tek nedavno, što je otvorilo nove mogućnosti u liječenju mnogih bolesti, kao što su infarkt miokarda, oštećenja spinalne moždine, moždani infarkt ili Alzheimerova bolest.

U današnje vrijeme matične stanice primjenjuju se u liječenju hematoloških bolesti, kao što su leukemije i limfomi. Nakon kemoterapije i prethodne pripreme, matične stanice se putem periferne krvi infundiraju bolesniku, te se tako bolesna koštana srž zamijeni zdravom.

Odmah nakon poroda

Matične stanice iz krvi pupkovine mogu se prikupiti jedino odmah nakon poroda. Sam postupak traje samo nekoliko minuta, jednostavan je, siguran i bezbolan, a može se provesti neovisno o tome je li posrijedi vaginalni porod, carski rez ili višestruka trudnoća (dvije ili više beba). Nakon što se pupčana vrpca prereže, krv se odvodi iz posteljice i preostalog djela pupčane vrpce, pa otud i naziv "krv iz pupkovine".

Metode uzimanja krvi su prikupljanje špricom ili vrećicom. Kod šprice prikupljanje nalikuje vađenju krvi kod krvnih pretraga - nakon što se beba rodi i pupkovina podveže i odreže, krv se iz pupkovine izvlači špricom. Prikupljanje vrećicom je slično, samo što se pritom koristi sila gravitacije da bi se krv ispraznila u vrećicu. Šprice ili vrećice označavaju se jedinstvenim barkodom, koji se dodjeljuje i bebi. Na taj način uklanja se mogućnost pogreške i zamjene.

Krv iz pupkovine pohranjena u banci krvi iz pupkovine povećava stoga mogućnost pronalaženja transplantata kojima se može spasiti život oboljelima

U svijetu postoje moderni laboratoriji i banke krvi specijalizirani za obradu i čuvanje osnovnih stanica iz krvi pupkovine, u kojima se iz ostalih dijelova krvi izdvajaju krvotvorne matične stanice, spremaju u sredstvo za pohranu i smrzavaju. Njihovo čuvanje smatra se nekom vrstom osiguranja i biološkim bogatstvom za cijelu obitelj. Zatrebaju li, stanice su odmah spremne za upotrebu.

Zašto je dobro sačuvati krv iz pupkovine

Obitelji koje su pohranile krvotvorne matične stanice svojih beba u mogućnosti su iskoristiti blagodati napretka medicine.

Načelno, matične stanice mogu se dobiti od pacijenta ili odgovarajućeg člana obitelji iz koštane srži, ili iz sačuvane krvi iz pupkovine. Nekoliko je razloga zašto je bolje uzeti stanice iz krvi pupkovine umjesto iz koštane srži:

 • matične stanice iz krvi pupkovine nezrelije su i veća je mogućnost da odgovaraju i drugim članovima obitelji nego one iz koštane srži. Istraživanja su pokazala da se stopa preživljavanja udvostručuje kad osoba dobije vlastite matične stanice iz pupkovine ili stanice nekog od članova obitelji, u usporedbi s upotrebom matičnih stanica uzetih iz banke matičnih stanica od donatora koji nije u krvnom srodstvu;
 • matične stanice iz krvi pupkovine povezuju se sa smanjenjem postotka odbacivanja transplantata (tzv. bolest transplantat protiv primatelja), u usporedbi s liječenjem koje uključuje druge izvore matičnih stanica (koštana srž ili krv). Ova vrsta odbacivanja vodeći je uzrok smrtnosti kod pacijenata koji dobiju transplantat matičnih stanica;
 • posjedovanjem vlastitih uzoraka dostupnost je trenutačna, a uzorak genetski savršeno odgovara (mala mogućnost odbacivanja). Iako, prema potrebi, koštana srž može biti i izvor matičnih stanica, matične stanice iz krvi pupkovine puno su kompatibilnije s članovima obitelji, što povećava šansu da će član obitelji prihvatiti presađivanje srodnih matičnih stanica;
 • iako je mala mogućnost da će netko iz obitelji koristiti krv iz pupkovine za liječenje raka, vjerojatnost da će se te stanice koristiti za liječenje raznih drugih bolesti dovoljna je da treba razmisliti i o toj mogućnosti.

Sve dulji popis mogućnosti

Upotreba matičnih stanica u spašavanju života počela je još 1988. godine. Autotransplantacija ili autologna transplantacija matičnih stanica danas se uglavnom primjenjuje u liječenju malignih non-Hodgkin limfoma, Hodgkinove bolesti, akutnih leukemija i multiplog mijeloma, a dobri rezultati postižu se i kod liječenja nekih solidnih tumora, npr. karcinoma dojke, tumora testisa i neuroblastoma.

Danas se matične stanice primjenjuju u liječenju hematoloških bolesti, kao što su leukemije i limfomi

Kako istraživači proučavaju ovo zanimljivo područje, popis takvih bolesti raste iz godine u godinu. Nedavno su znanstvenici otkrili i neke nove mogućnosti liječenja bolesti i ozljeda. U budućnosti matične stanice će se možda koristiti i u sljedećim slučajevima:

 • srčani udar - liječnici su pacijentima nakon srčanog udara ubrizgali matične stanice u oštećeni dio srčanog mišića da bi vidjeli hoće li te stanice generirati novo srčano tkivo. Rezultati su zasad obećavajući;
 • bolesti koronarnih arterija - matične stanice ubrizgane su u srce pacijenta sa začepljenim koronarnim arterijama. Rezultat je bio rast novih krvnih žilica pored začepljenih arterija, što je poboljšalo protok krvi u dijelovima srca u kojima je moglo doći do oštećenja;
 • krvožilne bolesti - matične stanice pomogle su rastu novih krvnih žilica pored suženih ili oštećenih arterija u ekstremitetima, te su tako pomogle povratku cirkulacije u prijašnje stanje;
 • oštećenja mozga i živaca - nedavna istraživanja u laboratorijskim uvjetima pokazala su da se ljudske matične stanice mogu razviti u živčane stanice. Značenje tog otkrića za liječenje raznih neuroloških problema je zapanjujuće;
 • moždani udar - istraživanja su pokazala da ubrizgavanje ljudskih matičnih stanica u štakore poboljšava rad mozga nakon moždanog udara ili traumatskih ozljeda mozga;
 • multipla skleroza - nakon ubrizgavanja matičnih stanica pacijenti s multiplom sklerozom pokazali su blaga poboljšanja. Ako znanstvenicima uspije pokazati da matične stanice imaju mogućnost regeneriranja oštećenog ili bolesnog tkiva mozga, tada bi mogućnost liječenja neuroloških bolesti, poput multiple skleroze, Parkinsonove bolesti i Alzheimerove bolesti, bila puno veća;
 • dijabetes - još je jedna bolest koja pogađa sve više ljudi. Ako bi se pokazalo da matične stanice mogu regenerirati tkivo gušterače, to bi većini oboljelih od šećerne bolesti olakšalo život.

Situacija u Hrvatskoj...

Banka krvi iz pupkovine u Hrvatskoj osnovana je 28. ožujka 2007., a 5. srpnja iste godine u Dobrovoljnu banku krvi pohranjena je i prva krv iz pupkovine. Za prikupljanje krvi iz pupkovine zasad su osposobljena velika rodilišta u Zagrebu, primarno Klinika za ženske bolesti i porode KBC-a Zagreb (Petrova) i Klinika za ginekologiju KB-a Merkur. Odnedavno tu mogućnost ima i ginekološki odjel OB-a Dr. Ivo Pedišić u Sisku.

Materijal za Dobrovoljnu banku krvi iz pupkovine donira Zaklada "Ana Rukavina" i u tom slučaju obitelj nema nikakvih troškova. U slučaju prikupljanja za vlastite potrebe materijal za prikupljanje osigurava ustanova u kojoj se provodi prikupljanje, a materijal je uračunat u cijenu prikupljanja i pohrane.

Krv iz pupkovine može biti na sobnoj temperaturi do 36 sati, bez potrebe za pohranom u hladnjaku. No, u svakom slučaju bolje je krv što prije dopremiti do Banke. Zasad, dok se krv prikuplja najviše u Zagrebu, krv se doprema u Banku jednom dnevno, a po potrebi i češće. Za rodilišta izvan Zagreba predviđena je doprema putem kirurške službe.

Krv se čuva u tekućem dušiku na minus 196 °C i za sada nema podataka koliko dugo se stanice krvi iz pupkovine mogu sačuvati. Iz drugih podataka i istraživanja za pretpostaviti je da se u kontroliranim uvjetima stanice mogu čuvati neograničeno vrijeme.

Krv iz pupkovine može se pohraniti samo jednom u životu, i to samo u vrijeme rođenja. Na nama je da odlučimo želimo li to.

Datum objave članka: 1. 10. 2012.