Muška podrška porodu

Žensko zdravlje / Trudnoća i majčinstvo Petra Dragaš primalja, prvostupnica sestrinstva

Na pitanje koje su prednosti blizine budućeg oca, većina rodilja odgovara da je dovoljna već i sama prisutnost. No, ima toga još

Kako bi se potaknuo proces normalna, spontana rađanja, žene najviše trebaju ohrabrenje i potporu, što od medicinskog osoblja iz različitih razloga ne dobivaju. Istraživanja su pokazala da se kod žena čiji se porod odulji mogu pojaviti duboki strahovi, što katkad poremeti trudove. U tim trenucima važno je da rodilja ne bude sama, jer bliska osoba može učiniti čuda. Žene imaju povjerenja u supruga, a zajedničko doživljavanje djetetova rađanja produbljuje njihovu povezanost i rodilji olakšava situaciju.

Da bi mogli prisustvovati porodu i pomoći svojoj partnerici, očevi se moraju pripremiti, tj. završiti trudnički tečaj kako u rađaonici ne bi bilo velikih iznenađenja. To znači da moraju upoznati osnove procesa rađanja, razumjeti trudove i bolove i sve to shvatiti kao prirodan proces u kojem oni samo pomažu ženi. Budući očevi imaju jako važnu ulogu u svakom od tri stadija poroda. Na pitanje koja je prednost blizine budućeg oca, većina žena odgovara da je dovoljna već i sama fizička prisutnost.

Početna zbunjenost

Što da radim? Što su mi ono rekli na tečaju o prirodnom porođaju? Kako sam mogao sve zaboraviti? Te i slične misli u početnom stadiju poroda more budućeg oca, često zabrinutog više zbog stanja supruge negoli budućeg potomka.

Suprug može pripomoći na sljedeće načine:

  • mjerite vrijeme od truda do truda (učestalost kontrakcija mjeri se od početka jedne do početka sljedeće, a trajanje od početka do kraja istog truda);
  • ohrabrite ženu da ustraje u aktivnosti kao što je hodanje;
  • zajedno vježbajte tehnike relaksacije;
  • budite uz nju, bodrite je i osokolite.

Razdoblje proturječja

U aktivnom stadiju poroda neki očevi će se osjećati sve bespomoćnijima. Iako ćete sve snage usmjeriti na davanje podrške i nastojat ćete olakšati bolove svojoj supruzi koristeći se tehnikama masaže i relaksacije koje ste tijekom trudnoće naučili, može vam se dogoditi da čujete i odgovore: "Ne diraj me! Ostavi me na miru!", tijekom jednog truda, a odmah u sljedećem: "Pritisni jače! Ne napuštaj me!". Naravno da ste nakon tako proturječnih odgovora zbunjeni i da više nećete znati što učiniti. Ipak, pokušajte cijelo vrijeme misliti na to da je vaša prisutnost ono što stvarno pomaže, bez obzira na reakcije koje trenutačno izaziva. Ako osjetite da ste uzrujani ili umorni, bolje je da izađete na trenutak i odmorite se. Njezinu uzrujanost i netrpeljivost nemojte shvaćati osobno.

Podržite suprugu i nastojte je uvijek pohvaliti: "Odlično se držiš, samo tako nastavi!". U nastojanju da je ohrabrite i poboljšate opuštanje, koristite se sljedećim izrekama: "Omlohavi mišiće", "Pokušaj se smiriti", "Opusti ruke, vilicu, itd.", "Nastoj se odmoriti između trudova"...

Stalno je podsjećajte na to da se opusti između trudova i ponovno usmjeri na svaku sljedeću kontrakciju, da isprazni mjehur svakih jedan do dva sata, da s vremena na vrijeme promijeni položaj, te da najmanje leži na leđima.

Pokušajte joj osigurati smirenu sredinu. Ponesite mast za usne, kockice leda i tvrde bombone za ovlaživanje usta, hladnu vlažnu maramicu za brisanje lica te ručnik za brisanje leđa, ruku i nogu, čarape (bude li joj hladno). Relaksirajte joj mišiće masažom, te uklanjanje napetosti pritiskom na određene tjelesne točke.

Kako ćete znali kad valja započeti ponovno s vježbama relaksacije:

  • promatrajte čelo - je li glatko ili namršteno;
  • promatrajte oči - jesu li spokojne ili uznemirene;
  • promatrajte gornju i donju vilicu - jesu li opuštene ili su zubi stisnuti;
  • promatrajte ruke i stopala - jesu li ukočena ili opuštena;
  • slušajte disanje - je li ritmično ili nejednako i s naporom.

Kad bolovi preuzmu vlast

Nalazite se u trenucima koji nisu samo najteži za majku, nego i vrlo zahtjevni za vas. Trudovi se nižu, beskrajno su dugi i nemilosrdno česti, a vaša prisutnost strahovito je važna, bez obzira na to što buduća majka misli u tom trenutku. Dišite zajedno s njom, odvlačite joj pozornost od bolova i uvjeravajte je da je sve to prirodno i prolazno. Često hvalite uspjeh kojim svladava bolove i podsjećajte da je to najkraći dio poroda i da se koncentrira samo na postojeći trud. Vi ste tu jedina bliska osoba i vaš savjet poslušat će prije negoli bilo čiji drugi. Pozitivan, uvjerljiv ton, vratit će joj snagu.

Ako se više ne može suzdržati, obuhvatite joj lice objema rukama i gledajte je u oči, nastojeći zadržati njezin pogled. Dišite s njom gledajući je u oči. Razgovarajte u kratkim stankama i pohvalite način na koji se dosad držala. Ako zaželi ostati sama, poslušajte je, ali ostanite u blizini.

Pitajte čime joj možete pomoći  - nikad ne kritizirajte. Pokušajte s masažom ili glazbom. No, nemojte se iznenaditi ako ih u jednom trenutku odbije, a već u sljedećem ponovno zatraži. Savjetujte promjenu položaja. Raspitajte se kod medicinskog osoblja na koji još način možete pomoći. Nikako nemojte odustajati, jer vaša hrabrost i povjerenje vraćaju joj snagu i vjeru u vlastite sposobnosti.

Eventualne i neosnovane grube riječi koje vam mogu biti upućene, nastojte zaboraviti. Ona to ne misli ozbiljno, a nakon poroda više ih se nećete ni sjećati. U teškim trenucima podsjetite se zašto ste ovdje i budite svjesni da nakon svih teškoća dolazi ono čemu se već tako dugo oboje veselite.

Kako pamtiti taj neponovljivi događaj

Čim je postalo uobičajeno da porodu prisustvuje član obitelji, pojavila se i želja da se taj čin ovjekovječi fotografiranjem ili videosnimkom, te kasnije podijeli s rodbinom i bliskim prijateljima, odnosno godinama poslije ponovno podsjeća na taj jedinstven doživljaj. No, pritom valja misliti da tijekom poroda i rađanja djeteta nije najvažnije ono što vidite, nego ono što osjećate. Nekim ženama nije ugodno biti objektom snimanja tijekom rađanja, jer porod nije kazališna predstava i ne žele se osjećati kao na pozornici. Uz to, snimanje može dekoncentrirati rodilju u trenutku kad staloženost bitno pridonosi pravilnom tijeku poroda.

Budući otac u pokušaju snimanja sretnog događaja zaboravlja da je njegova osnovna zadaća biti u tom trenutku od koristi, odnosno da je važnije biti dobar partner negoli precizan fotograf. U konačnici, najvažnije su slike one koje prikazuju mamu i bebu, a ne sam čin poroda. Pojedina rodilišta propisala su posebna pravila o fotografiranju i snimanju tijekom poroda, poštujući u prvom redu privatnost ostalih osoba u rađaonici. 

Doživljaj rođenja pojačava se prepričavanjem i opisivanjem svih pojedinosti. Jer, međusobnim dijeljenjem doživljaja, pokušavajući razumjeti kako ga je doživio onaj drugi, postiže se mnogo više od pojedinačnog iskustva. Zato si ostavite vremena za razgovor kako biste mogli dati oduška osjećajima i mislima koje su vas oboje obuzimale u tim jedinstvenim trenucima.

Datum objave članka: 1. 12. 2012.