Odgovori na najčešća pitanja o dojenju

Žensko zdravlje / Trudnoća i majčinstvo

Svaka nova majka u nekom se trenutku zapita: što je „normalno“, a što nije kada je riječ o dojenju. Kako bismo mamama pomogli u tom emocionalnom i osjetljivom razdoblju, odgovaramo na najčešća pitanja o dojenju

Zašto je važno dojiti dijete?

Majčino mlijeko ima brojne zdravstvene prednosti za vašu bebu:
  • majčino mlijeko sadrži sve hranjive tvari koje su bebi potrebne u prvih šest mjeseci života;
  • pomaže kod razvoja očiju, mozga i drugih tjelesnih sustava;
  • pomaže bebi u obrani od infekcija i bolesti dok se njezin imunosni sustav još razvija;
  • smanjuje rizik od pretilosti u djetinjstvu i poslije u životu.

Kada početi s dojenjem?

Obično možete početi dojiti svoju bebu odmah nakon rođenja.
 
Prvo mlijeko koje ćete imati naziva se kolostrum. To mlijeko prilično je gusto i može biti žućkaste boje. Vrlo je bogato proteinima i antitijelima te ima presudnu ulogu u izgradnji bebina imunosnog sustava. Tijekom prvih nekoliko dana nakon rođenja, zrelo majčino mlijeko postupno zamjenjuje kolostrum.
 
U idealnom slučaju, trebali biste pokušati održati bliski kontakt s bebom odmah nakon poroda. Kontakt vaše kože s bebinom kožom pomaže bebi da se privikne na život izvan maternice i iznimno je važan za početak dojenja. Ako bebu neko vrijeme držite na prsima, postoji velika vjerojatnost da će sama naći bradavicu i početi se hraniti bez ičije pomoći.

Kako i koliko često dojiti bebu?

Tajna uspješnoga dojenja je udoban položaj. Postoji mnogo različitih položaja za dojenje, a vi ćete i sami s vremenom pronaći najbolji položaj za sebe i svoju bebu.
 
Primite bebu i okrenite je prema dojci. Poškakljajte je prstom ispod brade kako bi otvorila usta.
 
Ako je beba dobro prihvatila cijelu bradavicu, manja je vjerojatnost da ćete imati problema s dojenjem, a beba će dobiti najviše mlijeka. Beba treba ustima obuhvatiti cijelu bradavicu i što veći dio aureole. Vrh nosa i brada trebaju doticati vašu bradavicu. Odmah ćete primijetiti kada beba počne sisati.
 
Većina beba usvojit će tempo od osam do dvanaest hranjenja u četiri sata. Trebali biste nahraniti dijete kad god pokaže znakove gladi.

Kako znati da beba dobiva dovoljno mlijeka?

Znat ćete da beba dobiva dovoljno mlijeka ako:
  • je nahranjena najmanje osam puta dnevno;
  • ima najmanje pet vlažnih pelena dnevno;
  • ima dvije ili više stolice dnevno tijekom prvih šest tjedana života;
  • dobiva na težini i raste.

Što još može pomoći

Dojenje je prirodan proces učenja za vas i vašu bebu. Uz podršku partnera, obitelji i prijatelja, tu su i neizostavni proizvodi poput ručnih i električnih izdajalica, jastučića za grudi, štitnika za bradavice i drugih proizvoda iz asortimana Philips Aventa. Svi oni pomoći će vam da svoju bebu što više i dulje dojite.
Datum objave članka: 24. 10. 2019.
promo