Preporučene pretrage u trudnoći

Žensko zdravlje / Trudnoća i majčinstvo dr. sc.   Vesna Harni dr. med., spec. ginekologije i porodništva

Do 32. tjedna trudnoće pregledi se obavljaju svaka četiri tjedna, nakon toga svaka tri i zatim svaka dva tjedna, a od 38. tjedna do kraja trudnoće svakih tjedan dana

Brojna su pitanja, strepnje i strahovi koji se tijekom trudnoće, tog istodobno dugog i kratkog razdoblja, iznova stvaraju. Stoga nam je namjera upoznati vas s rasporedom planiranih pregleda i pretraga tijekom trudnoće.

Umirujuća je istina da trudnoća nikad nije bila tako sigurna. Nikad u povijesti porodništva bebe nisu imale toliko izgleda da se rode žive i zdrave. Kako bismo uspješno postigli zajednički cilj - rođenje zdravog i živog djeteta, potrebno je slijediti upute liječnika i izvještavati ga o svim, pa i naizgled beznačajnim promjenama tijekom ovog osjetljivog razdoblja.

Prvi pregled u trudnoći

Kod prvog pregleda, kada se utvrđuju trudnoća i njezino točno trajanje, osim ginekološkog i ultrazvučnog nalaza, obavlja se i PAPA test, te se daju preporuke za nužne laboratorijske testove i vitaminske nadopune u trudnoći.

Tijekom prvih 12 tjedana dovoljno je dodatno uzimati samo folnu kiselinu (400-800 µg/dan), poslije se preporučuje uzimati kompletnu vitaminsko-mineralnu formulu sadržanu u različitim pripravcima, osim ako je u prethodnoj trudnoći dijagnosticirana neka od komplikacija zatvaranja neuralne cijevi, a pritom je preporuka uzimati 5 mg folne kiseline dnevno.

Procjena rizika za kromosomske anomalije

Kod sljedećeg pregleda između 11. i 14. tjedna trudnoće (najidealnije u 12. tjednu trudnoće) radi se kombinirani probir na kromosomopatije koji obuhvaća kombinirano praćenje i otkrivanje ultrazvučnih biljega kromosomopatija (mini-anomaly scan) - nuhalni nabor, maksilarna jezgra, nosna kost, doplerski protok u ductusu venosusu tijekom atrijske kontrakcije i trikuspidalna regurgitacija te biokemijski probir, koji obuhvaća određivanje serumskih biljega PAPP-A i free ß-hCG (pretrage koje se od rujna 2006. godine mogu obaviti u KBC-u Sestara milosrdnica u Zagrebu.

Temeljem kombiniranog probira i starosne dobi pacijentice omogućena je individualna procjena rizika kromosomopatije, tj. pojave poremećaja broja i strukture kromosoma fetusa, najčešće trisomije 21, 18 i 13, triploidija, Turnerova i Klinefelterova sindroma. Prema preporukama FetalMedicine Foundationa London (FMF), temeljem rezultata kombiniranog probira trudnice se svrstava u skupinu s niskim, srednjim i visokim rizikom, a točnost kombiniranog probira procjenjuje se na 90 do 95 posto.

Podjela rizika znači sljedeće: iz skupine s visokim rizikom rodit će se 80 posto sve djece s trisomijom 21 (T21), iz skupine sa srednjim rizikom rodit će se 15 posto sve djece sa T21, a iz skupine s niskim rizikom rodit će se 5 posto od sve djece sa T21.

Ako trudnica spada u skupinu s niskim rizikom, nisu nužne daljnje mjere, a ako spada u skupinu sa srednjim rizikom i ako nisu rađeni svi ultrazvučni biljezi, najprije je potrebno dopuniti ultrazvučni pregled s određivanjem duljine nosne kosti, protoka kroz ductus venosus i trikuspidalne regurgitacije. Ako su svi ultrazvučni biljezi negativni, nisu nužne daljnje mjere, a ako je jedan od ultrazvučnih biljega pozitivan, postupak je isti kao kod trudnica iz skupine s visokim rizikom.Svim trudnicama koje spadaju u skupinu s visokim rizikom savjetuje se kariotipizacija, tj. biopsija korionskih resica (CVS) ili punkcija plodove vode (amniocenteza) te određivanje fetalnog kariotipa, odnosno broja i izgleda kromosoma bebe.

Ako se odlučite za kombinirani test, nakon određivanja ultrazvučnih biljega, prema FMF smjernicama potrebno je popuniti posebni obrazac (prenatalni probir sindroma Down u prvom tromjesečju - uzimanje uzorka venske krvi: 10.-13. tjedan), te potpisati izjavu o pristanku na testiranje. Biokemijski test potrebno je obaviti u što kraćem razmaku u odnosu na ultrazvučni pregled.

Ako trudnica ne stigne obaviti kombinirani probir u prvom tromjesečju ili rezultati tog probira nisu jednoznačni, postoji mogućnost obavljanja biokemijskih testova u drugom tromjesečju, ali je njihova preciznost u procjeni rizika Downovog sindroma znatno manja. Ti testovi obuhvaćaju triple i quadruplet test, pri čemu se ovaj posljednji ne obavlja u našoj zemlji.

Kombinacija testova prvog i drugog trimestra (kombinirani probir u prvom tromjesečju + triple/quadruplet test u drugom tromjesečju) čini sekvencijski ili integrirani probir.

Kod sekvencijskog probira rezultat testa priopćava se trudnici ponaosob nakon svakog učinjenog testa, dok se kod integriranog probira rezultat probira priopćava nakon integracije rezultata u drugom tromjesečju. Važnost integriranih testova ogleda se u smanjenju učestalosti lažno pozitivnih testova i broja nepotrebno provedenih invazivnih zahvata, pri visokoj točnosti testova.
 

Pretrage

1. pregled

16.-20. tjedan

20.-24. tjedan

24.-28. tjedan

28.-32. tjedan

32.-36. tjedan

36.-40. tjedan

PAPA test

X

-

-

-

-

-

-
krvna slika, hemoglobin

X

-

-

-

X

-

-
krvna grupa, Rh, COOMBS

X

-

-

X Rh (-)

-

X

X Rh (-)
Rhogam: Rh (-) trudnice

-

-

-

-

X

-

-

VDRL / HIV

X

-

-

-

X*

-

-
HbsAg

X

-

-

-

X*

-

-
kombinirani probir i anomaly scan

X (12. tj)

-

X (20. tj)

-

-

-

-
klamidija (bris)

X

-

-

-

X*

-

-
triple / double test

-

X*

-

-

-

-

-
amniocenteza

-

X*

-

-

-

-

-
OGTT

-

-

-

X

-

-

-
streptokok grupe B (bris)

-

-

-

-

-

X

-
CTG

-

-

-

-

X

X

X
krvni tlak, težina, pregled mokraće

X

X

X

X

X

X

X
 


X* - kod indikacija!

Čimbenici za rizičnu trudnoću

Ako prije trudnoće nisu napravljeni brisevi vrata maternice, između 12. i 16. tjedna trudnoće preporučuje se načiniti obrisak vrata maternice na klamidiju, u sklopu otkrivanja čimbenika koji bi mogli dovesti do spontanog pobačaja.

U slučaju prisustva rizičnih čimbenika u 20. tjednu trudnoće izvodi se test opterećenja glukozom (OGTT), a između 20. i 24. tjedna i 3D anomaly scan, tj. 3D ultrazvučni pregled pri kojem se detaljno prati fetalna anatomija i otkrivaju eventualne strukturne abnormalnosti fetusa.

Pretrage u trećem tromjesečju trudnoće

S 28 tjedana ponavljaju se laboratorijske pretrage, a između 35. i 37. tjedna preporučuje se načiniti obrisak rodnice i perineuma na beta hemolitički streptokok. Prijenos te bakterije na novorođenče tijekom poroda može dovesti do nastanka rane forme novorođenačke sepse, čija se učestalost procjenjuje na dva do tri slučaja na 1000 poroda.

U slučaju pozitivnog nalaza, u liječenju se koriste antibiotici, ali još je važnije naglasiti tzv. intrapartalnu profilaksu - što znači da se trudnici tijekom poroda glavice djeteta intravenski daje jednokratna doza penicilinskog antibiotika kako bi se najučinkovitije spriječio prijelaz ove bakterije na novorođenče.

Redoviti trudnički pregledi

Kod svakog pregleda trudnicu će se izvagati, izmjerit će joj se krvni tlak i test trakom provjeriti mokraća. S 35 tjedana načinit će se i prvi CTG zapis.

Do 32. tjedna trudnoće pregledi se obavljaju svaka četiri tjedna, nakon toga svaka tri i zatim svaka dva tjedna, a od 38. tjedna do kraja trudnoće svakih tjedan dana.

S 35 tjedana trudnoće sa svakom trudnicom nužno je razmotriti i osobne rizike za porod, s tim da je dva posljednja pregleda trebalo obaviti u klinici u kojoj se žena želi poroditi.


Izvor fotografija: Shutterstock
 

Datum objave članka: 1. 6. 2020.
izdvojeni proizvodi