Riješite se bolnih mjesečnica

Žensko zdravlje / Ginekologija dr. sc.   Vesna Harni dr. med., spec. ginekologije i porodništva

Mnogi stručnjaci smatraju da su simptomi dismenoreje odraz prehrambenih navika, ali i neriješenih emocionalnih teškoća

Dismenoreja (lat. Dysmenorrhoea, Algomenorrhoea) je pojam koji označava grčevite bolove za vrijeme mjesečnice. Uglavnom je riječ o bolovima u trbuhu i križima od blagog do jakog intenziteta, kojima se često pridružuju glavobolja, povraćanje i proljev.

Razlikuje se primarna dismenoreja, koja nastaje s prvom menstruacijom i uglavnom je funkcionalnog karaktera, od sekundarne, koja se javlja poslije u životu i uglavnom je posljedica neke druge bolesti u zdjelici, najčešće endometrioze. Mnogi stručnjaci smatraju da su simptomi dismenoreje odraz naših prehrambenih navika, ali i neriješenih emocionalnih teškoća.

Procjenjuje se da oko 60 posto žena pati od bolnih mjesečnica.

Zašto nastaje dismenoreja?

U najvećem broju slučajeva razlog prenaglašenih kontrakcija maternice je funkcionalne prirode. Pod pojmom funkcionalni uzrok podrazumijevaju se prirodni procesi koji se odigravaju potkraj menstruacijskog ciklusa u maternici, a čiji intenzitet premašuje uobičajeni. Zbog iscrpljivanja funkcije žutog tijela (corpus luteum - CL) i fiziološkog pada razine hormona žutog tijela potkraj ciklusa, dolazi do stezanja krvnih žilica i ishemije sluznice maternice. To je praćeno oslobađanjem prekomjernih količina prostaglandina tipa F2alfa, kemijskog prenositelja poruke, koji izaziva snažne kontrakcije (grčeve) maternice. Drugim riječima, kontrakcije maternice nastaju preko "spojnih" mjesta u tankom sloju vegetativnih živčanih vlakana koja je oblažu, a stimulirana su hormonskim i psihološkim čimbenicima.

Drugi razlog jakim bolovima označen je pojmom organski i podrazumijeva organsku bolest kao razlog nastanka bolnih mjesečnica. Najčešći organski razlozi su endometrioza, polip maternice, miom, suženje vrata maternice i njegove malformacije ili priraslice u maloj zdjelici.

Kako ublažiti bolne mjesečnice?

U slučaju funkcionalnog uzroka koriste se selektivni blokatori biosinteze prostaglandina F2alfa u niskim dozama - acetilsalicilatna kiselina, kao i NSAID (nesteroidalni protuupalni lijekovi) - ketoprofen, diklofenak, ibuprofen ili naproksen, počevši nekoliko dana prije očekivane menstruacije. Vrlo dobar učinak ima oralna kontracepcija, pri čemu se savjetuju preparati sa snažnijom gestagenskom komponentom. Jedan od načina liječenja dismenoreje je i primjena nitroglicerinskog flastera. Neželjena djelovanja u smislu nitroglicerinske glavobolje (nitratkopfschmerz) mogu se izbjeći istodobnom primjenom ibuprofena. 

U slučaju organskog uzroka liječenje, naravno, ovisi o nalazu. U većini slučajeva posrijedi je kirurška terapija (npr. odstranjenje polipa, mioma, žarišta endometrioze).

EIKOSANOIDI

Eikosanoidi su tvari koje, među ostalim, obuhvaćaju prostaglandine, tromboksane i prostacikline, čija je ravnoteža odgovorna ne samo za stanje glatke muskulature (kontrakcija/relaksacija) i osobito protok krvi (spazam krvnih žila, sklonost trombozi), nego su i dio gotovo svih staničnih procesa koji se odvijaju u tijelu. Višak prostaglandina F2alfa i manjak prostaglandina E, biokemijska je osnova stanja odgovorna za nastanak brojnih ginekoloških tegoba i prirodna posljedica pojačane izloženosti stresu i neuravnotežene prehrane.

Prehrana sastavljena uglavnom od rafiniranih namirnica (rafinirani šećeri i rafinirani ugljikohidrati), koja sadrži djelomično hidrogenizirane biljne masti ili zasićene masne kiseline, podržava i potiče hormonske poremećaje na svim razinama. Najvažniji je utjecaj na razinu hormona gušterače inzulina, čija razina raste, i glukagona, čija razina opada. Ta neravnoteža zauzvrat se prenosi i zrcali na izuzetno složene interakcije eikosanoida, pri čemu nastupa prevaga prostaglandina F2alfa.

Prehrambene smjernice kod dismenoreje

Promjenom načina prehrane u liječenju bolnih mjesečnica može se ostvariti izvanredno poboljšanje. Savjetuje se prehrana koja uravnotežuje metabolizam eikosanoida, kombinirana s unosom odgovarajućih količina vitamina B6 (100 mg/dan), magnezija (3 x 100 mg/dan) i vitamina E (3 x 50 mg/tjedan). Promjene u načinu prehrane mogu smanjiti preveliku proizvodnju prostaglandina i uspostaviti ravnotežu.

Prehrana koja uravnotežuje metabolizam eikosanoida podrazumijeva:

  • smanjenje unosa rafiniranih ugljikohidrata (keksi, kolači i drugi slatkiši, bijeli šećer, kruh i peciva od bijelog brašna);
  • ograničenje ili potpun prestanak potrošnje mesa i jaja (crveno meso i žumance jajeta bogati su izvori arahidonske kiseline, koja je polazna tvar u nastanku prostaglandina F2alfa);
  • izbjegavanje izvora transmasnih kiselina, hidrogeniziranog biljnog ulja, kao što su margarin i biljna mast (povećavaju proizvodnju prostaglandina F2alfa);
  • dopuna prehrane esencijalnim masnim kiselinama (omega-3 masne kiseline).

Dubokomorske ribe (losos, tuna ili skuša) i laneno ulje bogati su omega-3 masnim kiselinama, pa bi ih trebalo što više osigurati u prehrani.

Zelene namirnice umanjuju probadajuće bolove i upalu. Dobro je jesti hranu od žitarica, mahunarki, zobenog brašna i zelenog povrća kuhanog na pari.

Treba izbjegavati oštre začine, prženu i masnu hranu, šećer, sol, alkohol, češnjak i luk. Savjetuje se izbacivanje namirnica koje izazivaju alergije, jer hrana na koju smo alergični povećava proizvodnju prostaglandina. Mnoge žene alergične su na kvasac, zbog čega pojačanu proizvod-nju prostaglandina mogu izazvati pečena hrana, kruh, fina peciva i industrijski voćni sokovi.

Od velike koristi može biti prestanak trošenja mliječnih proizvoda, osobito sladoleda, svježeg sira i jogurta. Točan razlog štetnog djelovanja mliječnih proizvoda na nastanak bolnih mjesečnica nije poznat. Pretpostavlja se kako uporaba hormona rasta za goveda, kao i antibiotika ili pesticida u prehrani krava može interferirati s metabolizmom ženskih spolnih hormona u crijevima (utjecaj na crijevnu floru i enterohepatičku recirkulaciju estrogena, tj. crijevno-jetrenu recirkulaciju). U prilog toj pretpostavci idu i zapažanja kako organski proizvedeno mlijeko ne djeluje štetno na tkivo maternice ili grudi.

Alternativne metode

Mnogim ženama pomažu i različite metode, kao što su masaža, joga, homeopatija, akupunktura ili uporaba ljekovitog bilja. U kineskoj medicini bolne mjesečnice povezuju se s nečim što se naziva stagnacija jetre te se uz promjenu prehrane preporučuje mješavina ljekovitog bilja pod nazivom Xiao Yao Wan. Dobar homeopatski lijek je tinktura biljke Cimicifuga racemosa u odgovarajućoj potenciji.

I konačno, smanjenje stresa snižava razinu adrenalina i prostaglandina F2alfa. Psihološki gledano, unutarnji sukob zbog odrastanja i osobito pojava prvog menstruacijskog krvarenja kao znaka pretvaranja u djevojku, upravo su čimbenici povećana stresa u inače stresnom razdoblju puberteta koji se okrivljuje za nastanak funkcionalne dismenoreje.

Datum objave članka: 1. 10. 2016.
izdvojeni proizvodi