Tajna ugodna dojenja

promo Žensko zdravlje / Trudnoća i majčinstvo Ivanka Veselčić dr. med. dent.

Važno okruženje bitno je za umnožavanje i migraciju epitelnih stanica preko rane tijekom procesa zacjeljivanja. Na istim načelima temelji se i cijeljenje ragada na bradavicama

Uspješno tretiranje rana zahtijeva prije svega poznavanje i razumijevanje prirodnog procesa cijeljenja i čimbenika koji na njega mogu utjecati. Ranih sedamdesetih godina prošloga stoljeća došlo je do velike revolucije u tretiranju rana. Apsorbirajući zavoji, koji su ranu održavali suhom, zamijenjeni su pripravcima za vlažno cijeljenje rane, jer se pokazalo da rane brže cijele u vlažnom, fiziološkom okruženju. Naime, vlažno okruženje bitno je za umnožavanje i migraciju epitelnih stanica preko rane tijekom procesa zacjeljivanja (epitelizacija).

Na istim načelima temelji se i cijeljenje ragada na bradavicama. Tretiranjem rane u vlažnom okruženju postiže se zaštita od dehidracije tkiva i smrti stanica, ubrzavaju se ponovna epitelizacija, stvaranje krvnih žila, razgradnja fibrina i nekrotičnog tkiva te pospješuje međudjelovanje čimbenika rasta i ciljnih stanica. Uz to, znatno se smanjuje mogućnost pojave infekcije i boli. Ispitivanja su pokazala da zaštita u obliku kompresa uvelike pospješuje cijeljenje rane.

Multi-Mam® linija proizvoda omogućuje potpunu i prirodnu njegu bradavica tijekom dojenja, ali i liječenje već oštećenih i bolnih bradavica. Proizvodi su sigurni za bebu, pa ih nije potrebno odstraniti prije dojenja.

Multi-Mam® komprese na nekoliko načina poboljšavaju cijeljenje ragada: jak bioaktivni učinak znatno pospješuje proces cijeljenja te stimulira epitelizaciju i granulaciju tkiva; poboljšava se mikrocirkulacija bradavica, smanjuje otok i poboljšava stanje tkiva. Komprese omogućuju trenutačno smanjenje boli i svrbeža. Sadržavaju i 2QR kompleks, sastojak biljnog podrijetla koji štiti od infekcije tako što blokira mikroorganizme najčešće prisutne u tom području, kao što su Staphylococcus aureus, Streptococcus beta hemolyticus agalactie, Escerichia coli i Listeria monocytogenes.

Multi-Mam® balzam i Multi-Mam® lanolin bradavicama vraćaju prirodnu masnoću koja se gubi tijekom dojenja i preveniraju isušivanje. Dobro se upijaju te na taj način postižu bržu i bolju zaštitu bradavica.

Datum objave članka: 1. 12. 2008.