Trbušni ples u trudnoći

Žensko zdravlje / Trudnoća i majčinstvo Petra Dragaš primalja, prvostupnica sestrinstva

Orijentalni ples, uz prednosti tjelesne prirode, pozitivno utječe i na mentalno zdravlje budućih mama i njihovih beba

Trbušni ples jedan je od najstarijih plesova, koji zbog drevnih veza s trudnoćom i porođajem doživljava preporod na Zapadu kao jedinstvena forma prenatalne pripreme. Mnoge žene već su otkrile da nježni kružni pokreti trbušnog plesa smanjuju komplikacije tijekom trudnoće, pa čak i porođajnu bol.

Izučavanjem podrijetla orijentalnog plesa došlo se do brojnih dokaza da je to zapravo ples plodnosti te da pokreti tijela i stezanje određenih skupina mišića (zdjelice, trbuha, bokova) podsjećaju upravo na pokrete tijekom trudova i za vrijeme poroda.

Ako ima uredan tijek, bez ikakvih komplikacija, trudnoća nije zapreka uživanju u ovoj vrsti plesa. No, kao i svakoj drugoj rekreaciji i tjelovježbi u trudnoći, mora joj se pristupiti uz suglasnost liječnika koji trudnoću vodi i s kojim treba raspraviti o svim mogućim pitanjima i nedoumicama, ako postoje. Mnoge žene čim doznaju da su trudne prekidaju sve fizičke aktivnosti kako bi "zaštitile" bebu. No, fizička aktivnost tijekom i nakon trudnoće održava vitalnost i kondiciju, sprječava nakupljanje neželjenih kilograma, smanjuje bolove u leđima te održava i pojačava pozitivno raspoloženje.

Prednosti tjelesne i mentalne prirode

Mnoge su prednosti orijentalnog plesa za buduće mame i njihove bebe, u bilo kojem stadiju trudnoće. Elegantan je i nježan jer nema grubih i naglih pokreta koji bi mogli naštetiti mami i bebi (svi oštri ili nagli pokreti izbačeni su iz programa). Za razliku od drugih načina rekreacije, za ovaj ples karakteristične su izolacije tijela, što znači da se fokusiramo i radimo samo sa željenim dijelom tijela (mišići grudnog koša, trbušni mišići, mišići duž kralježnice, mišići nogu). Primjerice, stišćemo mišiće zdjelice, guramo je naprijed i vraćamo natrag, izoliramo bokove ili grudni koš i koristimo ih u više mogućih smjerova, pri čemu ujedno potičemo cirkulaciju i sprječavamo oticanje nogu i ruku. Drugim riječima, ovim plesom ciljano se djeluje na skupinu mišića koja će biti potrebna za vrijeme poroda i nakon njega, povećavaju se gipkost i snaga tijela, potiče se pravilno držanje i time smanjuje bol u leđima, uči se pravilno disati, poboljšavaju se ravnoteža i koordinacija pokreta, pozitivno se djeluje na probavu, a ujedno je to zabava u društvu drugih trudnica.

Uz prednosti tjelesne prirode, orijentalni ples pozitivno utječe i na mentalno zdravlje. Vježbom se bolje upoznaje vlastito tijelo, zbog čega se u njemu bolje osjećamo, povećava se samopouzdanje prije i za vrijeme poroda i općenito izražava pozitivan stav u svakodnevnom životu. Uz to, pokreti orijentalnog plesa djeluju smirujuće na nerođenu bebu i pomažu joj da dobije više kisika.

PREDNOSTI ORIJENTALNOG PLESA U TRUDNOĆI

- poboljšava motoriku, ravnotežu, koordinaciju i pravilno držanje,
pomaže osvješćivanju mobilnosti trbušnih i zdjeličnih mišića i kontrolu,
- pomaže održati dobru tjelesnu formu,
- olakšava bol u leđima tijekom trudnoće i poroda,
- može pomoći u otklanjanju probavnih problema,
- omogućuje zabavu i druženje kroz ples.

Neki liječnici savjetuju ženama s preuskom zdjelicom da se porod obavi carskim rezom. Međutim, treba znati da je zdjelica izrazito fleksibilna te da kroz pokrete orijentalnog plesa žena može osvijestiti tu prednost i lakše se odlučiti na prirodni porod. Mnoge žene posvjedočile su kako su im neki pokreti iz orijentalnog plesa (npr. "figure osam" kukovima, krugovi zdjelicom) pomogli pri porodu.

Ipak, postoji nešto što valja imati na umu i zbog čega treba biti na oprezu. Naime, tijekom trudnoće u tijelu se izlučuje hormon relaksin, čija je funkcija opuštanje ligamenata u maloj zdjelici kako bi se olakšao put djeteta kroz porođajni kanal. Kako taj hormon zapravo utječe na vezivno tkivo cijelog tijela (poznato je da trudnice često imaju problema s "proširenim" stopalima, za što je zaslužan upravo relaksin), jednom kad dosegnete treće tromjesečje trudnoće, najbolje je izbjegavati bilo kakva dodatna istezanja i napore. Tijekom tog razdoblja budite nježne prema svojim zglobovima, zadržavajući tempo i jačinu pokreta na razini koja vam je ugodna. Ako niste pažljivi, mogli biste uzrokovati ozljede koljena i ostalih zglobova, čije posljedice biste osjećali do kraja života. Naravno, to se ne odnosi samo na trbušni ples, nego i na druge oblike rekreacije, poput joge ili bilo koje druge tjelesne aktivnosti koja poboljšava elastičnost tijela.

Sigurno je da pri kraju trudnoće vjerojatno nećete željeti vježbati, primjerice, žestoki drum solo s agresivnim pokretima kukova ili pokrete poput rapidan hip twista. No, bez obzira na stadij trudnoće, savjetuje se da slušate upute liječnika i upotrijebite zdrav razum. Slušajte vlastito tijelo i izbjegavajte bilo koji pokret koji vam čini neugodu, ali ostanite pri plesu jer pokreti orijentalnog plesa i u negdašnjim matrijarhalnim društvima koristili su se kao priprema žena za porod. Nema nikakva razloga da, uz svjesno osluškivanje znakova koje vam vaše tijelo šalje, i u trudnoći ne nastavite uživati u orijentalnom plesu.

MJERE OPREZA

- izbjegavajte ili budite posebno oprezni kod pokreta koji podrazumijevaju izvijanje leđa unatrag (back bands) i zadržavajte neutralan položaj zdjelice (stražnjica gurnuta ispod kralježnice);
- budite svjesne oslabljenih ligamenata, pogotovo u području zdjelice, te izbjegavajte oštre i brze promjene smjera pokreta, poskakivanja, hip twist i ublažite općenito sve pokrete kukovima;
- svjesno upotrijebite mišiće donjeg dijela trbuha i zdjelične mišiće kako biste osigurali stabilnost i kvalitetno podupiranje pri izvođenju pokreta.

Što nakon poroda

Ako se orijentalnim plesom nastavite baviti i nakon poroda, lakše ćete se vratiti na željenu tjelesnu težinu, zadržat ćete kondiciju i stečenu mišićnu masu te poboljšati opskrbu tijela kisikom, što pozitivno djeluje na promjene koje se u tijelu događaju nakon poroda.

U mentalnom smislu, trbušni ples je prednost za nove mame jer im pomaže da se ponovno osjećaju senzualno. Uz to, sudjelovanje u tečaju i druženje s ostalim ženama jednom tjedno pomaže u sprječavanju pojave postporođajne depresije (koja je, nažalost, vrlo česta) i ujedno osigurava ono što je također od velike važnosti, a to je vrijeme samo za sebe.

10 razloga zašto se baviti trbušnim plesom

Zdraviji, jači i snažniji
Trbušni ples izvanredan je način održavanja zdravlja. Ples je općenito izvanredna kardiovaskularna vježba, kojom se s vremenom jačaju mišići cijelog tijela, postižu fleksibilnost i fizička snaga. U trbušnom plesu se, primjerice, moramo stalno služiti rukama, koje su obično u uzdignutom položaju, što utječe na oblikovanje mišića ruku.

Pravilno držanje bez muke
Dosadilo vam je stalno slušati kako biste trebali sjediti i hodati uspravno? Ispravno držanje važno je ne samo za fizički izgled nego i sa zdravstvenog aspekta. Trbušni ples idealan je način da ispravite kralježnicu. Pravilno držanje, na koje instruktor treba upozoriti na samom početku, imperativ je jer se na taj način smanjuje mogućnost ozljeda i poboljšava izvedba.

Zbogom suvišnim kilogramima 
Jedan od najboljih načina gubitka suvišnih kilograma je mršavljenje uz trbušni ples, jer pruža priliku izgubiti i do 300 kalorija u jednom satu. Naravno, intenzitet mršavljenja ovisi i o intenzitetu plesanja, no uz pravilnu i raznovrsnu prehranu izgubit ćete višak kilograma prije nego što ste mislili da možete.

Zapleši i reci stresu "by-by"
Sigurno je da su trenutačni problemi posljednja stvar o kojima ćete razmišljati dok plešete, jer je tijekom plesa nužno fokusirati se na pokrete. Svaki pokret zahtijeva izvrsnu koordinaciju uma i tijela, pri čemu se pojačano izlučuje serotonin (hormon sreće) koji ima antistresni učinak.

Samopouzdanje u porastu 
Trbušni ples u velikoj mjeri djeluje na povećanje samopouzdanja, jer tijekom plesa upotrebljavamo sve dijelove tijela, čime jačamo mišiće i ujedno oblikujemo tijelo.

Probuđena ženstvenost
Trbušni ples zahtijeva senzualno kretanje, zbog čega budi osjećaj ženstvenosti. Ples s velom uključuje elemente nježnosti i gracioznosti te zahtijeva visoku razinu ženstvenosti. Dokazano je da žene koje se bave trbušnim plesom s vremenom postaju znatno ženstvenije.

Proširite krug prijatelja i otkrijte njihov karakter
Vrijeme je da upoznate nove ljude i proširite krug prijatelja. Na satovima trbušnog plesa upoznat ćete različite i zanimljive osobe te na temelju njihovih plesnih pokreta spoznati puno toga o njima.

PMS u tragovima 
Dokazano je da trbušni ples djeluje pozitivno na smanjenje tegoba premenstrualnog sindroma, a i menstruacije su manje bolne. Pokreti osmica i talasanja znatno potiču cirkulaciju donjeg dijela trbuha i zdjelice, što uspostavlja hormonalnu ravnotežu i umanjuje simptome PMS-a. Tijekom plesanja posebno je važno pravilno disanje, što tijekom PMS-a djeluje smirujuće na naše tijelo.

Još poželjniji tijekom trudnoće
Trbušni ples ima mnogo beneficija u trudnoći: znatno opušta mišiće u području zdjelice, što ženama pomaže osvijestiti mobilnost zdjelice, jača njihovo samopouzdanje tijekom poroda i opuštenost; umanjuje bolove u leđima tijekom trudnoće i poroda; idealan je način za održavanje tjelesne forme tijekom i nakon trudnoće.

Za bolji san 
Nakon intenzivna plesanja tijelo je opuštenije i spremnije za slatke snove.

Ne smetnuti s uma

Treba biti jako svjestan da je svaka trudnoća različita. Pokoji savjet koji dobijete sa strane možda se uopće neće moći primijeniti na vas. Konačnu odluku o bavljenju bilo kojim tipom rekreacije treba donijeti vaš liječnik, a vi trebate znati slušati svoje tijelo: ako liječnik savjetuje da nešto ne činite, onda ga poslušajte; ako vam tijelo poručuje da nešto ne činite (npr. ako je pokret bolan ili neugodan), onda prestanite i odgovore na pitanja nemojte tražiti na krivim mjestima.

OSNOVNI SAVJETI

- pojedite manji obrok sat vremena prije treninga,
- svakom treningu treba prethoditi zagrijavanje; istezanje treba ostaviti za kraj,
- tijekom treninga pratite brzinu otkucaja srca i održavajte je ispod 140 otkucaja u minuti,
- nemojte se pregrijavati: izbjegavajte vježbanje za pretoplih i vlažnih dana te si osigurajte dovoljno tekućine,
- izbjegavajte vježbe koje podrazumijevaju oštre i brze pokrete, zadržavanje daha ili ležanje na leđima,
- prestanite vježbati ako osjetite bol, ako se pojavi krvarenje, nesvjestica ili se na bilo koji način ne osjećate dobro,
- izbjegavajte vježbanje pri kojem postoji opasnost od pada ili nepredvidiva kontakta s osobama ili objektima,
- ograničite trajanje napornih vježbi na 15 do 20 minuta,
- smanjite učestalost napornih vježbi na najviše četiri puta tjedno.

Datum objave članka: 1. 3. 2014.