Vježbe i tečajevi za buduće mame

Žensko zdravlje / Trudnoća i majčinstvo Petra Dragaš primalja, prvostupnica sestrinstva

Na trudničkom tečaju dobiju se mnoge kvalitetne informacije i usvajaju specifične vještine koje pripremaju za porod i roditeljstvo

Pripreme kroz multidisciplinarni pristup

Radi što bolje psihičke i fizičke pripremljenosti za porod, za trudnice i njihove partnere organiziraju se vježbe i tečajevi, koji su osmišljeni tako da buduću majku pripreme za porod, boravak u rodilištu i njegu djeteta. Uz to što pruža informacije o tome kakvi su uvjeti i procedure u rodilištu, što se općenito može očekivati na porodu te kako si pomoći pravilnim disanjem i opuštanjem tijekom poroda, trudnički tečaj ujedno je vrlo dobra psihička priprema za porod, posebno ako trudnica tečaj pohađa u bolnici u kojoj planira roditi. Imat će, naime, prigodu upoznati osobe (liječnike, anesteziologe, pedijatre, medicinske sestre…) koje će vjerojatno prisustvovati porodu i biti uz nju u rodilištu.

Na tečaju se mogu dobiti i odgovori na mnoga druga pitanja. Ako trudnica, naime, želi da njezin partner prisustvuje porodu, treba znati da neka hrvatska rodilišta traže potvrdu o završenom trudničkom tečaju, pa nije naodmet o tome se raspitati u bolnici, osobito zato što se u nekima inzistira upravo na trudničkom tečaju završenom u toj bolnici.

Sve informacije mogu biti itekako korisne, pa je poželjno da se trudnica uključi u tečaj već u drugom tromjesečju, najkasnije na početku trećeg tromjesečja. Vrijeme i iskustvo važni su čimbenici pripreme, jer je cilj da trudnice dobro usvoje vještine koje se poučavaju na tečaju.

Tečaj traje šest tjedana, i odvija se tri puta tjedno po sat vremena. Sastoji se od četiri sata predavanja, 12 sati pripremnih vježbi za porod, obilaska rodilišta i razgovora s ginekologom, što čini ukupno 18 sati. Predavanja su upotpunjena audiovizualnim sredstvima: prezentacijama, LCD projekcijama i videokazetama. Pristup tečaju je multidisciplinaran, što znači da uključuje rad nekolicine stručnjaka - defektologa, medicinske sestre, fizioterapeuta, ginekologa i primalje - a budući očevi svakako su poželjni pratitelji.

Nova grupa s tečajem počinje u prvom tjednu svakoga mjeseca, a obično je u grupi desetak trudnica.

Teme predavanja

 • uvodno predavanje (od začeća do poroda - videokazeta, kako pobijediti strah od poroda);
 • dojenje (prezentacija, videokazeta);
 • psihičke promjene u trudnoći;
 • psihofizičke tegobe u trudnoći;
 • fiziologija i anatomija centralnoga živčanog sustava, što je vezano uz psihofizičku pripremu za porod;
 • fiziologija i anatomija mišića;
 • uloga kisika i fiziologija disanja;
 • prehrana u trudnoći;
 • fiziologija poroda kroz četiri porođajna doba;
 • analgezija u porodu (olakšanje bolova);
 • prijem u bolnicu i stvari potrebne za rodilište.

 

Vježbe

 • relaksacije;
 • cirkulacije perifernih dijelova tijela;
 • za opuštanje zdjelice tijekom poroda;
 • na lopti;
 • prvog tipa disanja;
 • drugog tipa disanja;
 • trećeg tipa disanja;
 • četvrtog tipa disanja;
 • kondicije tijekom trudnoće;
 • u bolnici nakon poroda;
 • kod kuće nakon poroda.


Osim tečaja pripreme za porod, posebno se organiziraju rekreacija za trudnice i vježbe poslije poroda za jačanje mišića zdjelice i trbuha.

Na trudničkom tečaju poželjno je otvoriti sljedeće teme, odnosno doznati sljedeće informacije:

 • kada krenuti u bolnicu;
 • što možete očekivati prilikom zaprimanja u rodilište;
 • koje metode olakšavanja boli se nude;
 • koje su moguće komplikacije i kako ih tretiraju u konkretnoj bolnici;
 • koji su tretmani dostupni u toj bolnici;
 • po kojim indikacijama se izvodi carski rez;
 • što će se događati nakon poroda i u razdoblju babinja.

Kome je namijenjen trudnički tečaj

Trudnički tečaj namijenjen je svim trudnicama koje se pripremaju za prirodan porod (ali i očevima), a ubrajaju se u neku od sljedećih kategorija:

 • prvorotkinje, koje su silno uzbuđene;
 • žene koje su već rodile, a porod im je bio traumatično iskustvo. U tom slučaju iznimno je važno osloboditi se straha i izaći iz okvira prošloga poroda;
 • žene koje su već rodile, ali carskim rezom, a sljedeće dijete žele roditi prirodnim putem.

Trudnica na jednom mjestu dobije kvalitetne informacije i nauči vještine koje će je pripremiti za porod, ali i za roditeljstvo, brigu o djetetu i vlastitom zdravlju prije i poslije poroda. Neke osobe bolje pamte slušne podražaje, neke vizualne, a postoje i oni koji moraju sve sami isprobati. Stoga je ovaj program oplemenjen mnoštvom rekvizita, a posebnu važnost daje praktičnom iskustvu trudnice. Ono što je bitno jest da kroz vježbu neke stvari postanu automatske, tako da u porodu ne zahtijevaju dodatan trud i posebnu pažnju. U određenom smislu kroz ovaj program svaka trudnica će proći porod i prije nego što rodi, fizički i psihički.

Očevi više nego poželjni

Ne zaboravimo ni očeve, jer mnogi od njih žele intenzivno sudjelovati ne samo u trudnoći i porodu svoje žene, nego se u većoj mjeri uključiti i u njegu bebe.

Prilikom poroda žene najviše trebaju ohrabrenje i potporu punu ljubavi, kako bi se potaknuo proces normalna, spontana rađanja, a što medicinsko osoblje iz različitih razloga ne pruža. Istraživanja su pokazala da se kod žena čiji se porod odulji mogu javiti najdublji strahovi i poremetiti trudove. U tim je trenucima važno da rodilja ne bude sama, jer bliska osoba može napraviti čuda. Žene imaju povjerenja u supruga, a zajedničko doživljavanje rađanja djeteta produbljuje njihovu povezanost i rodilji olakšava situaciju.

Da bi sve prošlo što jednostavnije, i očevi se moraju pripremiti, što znači da moraju upoznati proces rađanja, razumjeti trudove i bolove, te sve shvatiti kao prirodan proces, u kojem oni pomažu ženi.

Fizička kondicija na provjeri

Redovito vježbanje i održavanje fizičke kondicije važan je preduvjet za održavanje dobrog zdravlja tijekom cijelog života, pa i u trudnoći. To će pridonijeti da se žena i u trudnoći osjeća dobro i obavlja uobičajene aktivnosti bez većih teškoća. Drugi trenutak u kojem će doći do izražaja fizička kondicija svakako je porod. Bez obzira na varijantu, trajanje i subjektivni doživljaj, neosporno je da je to za ženu "naporan fizički posao". Stoga, da bi se uspješno obavio, nužna je i dobra priprema.

Vježbe se izvode pod stručnim nadzorom profesionalaca, uz suglasnost liječnika koji vodi trudnoću. Zato se vježbe i uče na trudničkom tečaju, jer u njemu sudjeluju i stručne osobe koje mogu procijeniti smije li trudnica izvesti neke vježbe, ili možda i ne zbog određenih zdravstvenih razloga.

U sklopu tečaja uče se i izvode takozvane Kegelove vježbe, koje su jednostavne, a vrlo učinkovite, i koje bi trebala naučiti svaka žena, bila ona trudna ili ne. Vježbe ne iziskuju mnogo napora, a pružaju višestruku korist. Naime, u trudnoći se tijelo mijenja, pa tako i slabe mišići dna zdjelice, jer kako maternica raste, mišići koji je podržavaju izloženi su povećanom naporu.

Pravilne vježbe učvrstit će mišiće i spriječiti pojavu nekontrolirana mokrenja, tj. inkontinencije u trudnoći i nakon poroda, a ujedno učvršćuju mišiće koji će nakon poroda poboljšati seksualne odnose. Također smanjuju mogućnost pojave hemoroida, čestih pratitelja trudnoće, jer vježbe jačanja obuhvaćaju i rektalno područje. Vježbajući mišiće dna zdjelice, ujedno se uči kako ih opustiti tijekom poroda. Opuštanje porod čini ugodnijim i sprječava pucanje tkiva međice.

Kako biste doznali u kakvom su stanju mišići vašega zdjeličnog dna, tijekom mokrenja trebate pokušati zaustaviti srednji mlaz mokraće. Ako to možete napraviti brzo i bez većeg napora, znači da mišići vašega zdjeličnog dna u dobrom stanju. Ako pak niste uspjeli zaustaviti srednji mlaz, nakon nekoliko tjedana izvođenja Kegelovih vježbi bit ćete ugodno iznenađeni rezultatima.

Ne mogu sve trudnice na tečaj

Nažalost, malo žena zna za ovakve pripreme, a još manje trudnica ih posjećuje. Razlozi za to su brojni - od nedovoljne informiranosti do predrasuda da se takvim vježbama može izazvati prijevremeni porod, ili da će porod boljeti bez obzira na pripreme. Da su pripreme dobre i od koristi, potvrdit će jedino trudnice koje su se za porod tako pripremale i imale od toga puno koristi, kao i njihove zdrave bebe.

Određeni broj trudnica ne može posjećivati pripreme za porod iz vrlo objektivnih razloga, jer primjerice stanuju predaleko, u mjestu gdje žive nema takvih tečajeva, još uvijek rade, a vježbe se održavaju u radno vrijeme i slično. I zbog toga pate od svih onih problema koji prate trudnoću, kao što su bolovi u leđima, posebno u području vrata i donjeg dijela leđa, proširene vene i grčevi u nogama, opstipacija, trnjenje u šakama i oteknuće šaka i stopala, a koji se vježbama mogu ublažiti ili čak otkloniti.

Zato postoje vježbe koje se mogu provoditi i kod kuće, bez stručnog nadzora, ali samo ako nema posebnih kontraindikacija. U svakom slučaju, prije nego što se započne s bilo kakvim vježbama, potrebno je posavjetovati se s liječnikom ginekologom koji vodi trudnoću.

Vježbanje i kod kuće

Ako je trudnica vježbala i prije trudnoće, svakako će biti u prednosti jer već ima zavidnu fizičku kondiciju. No, ako nije i prvi put s vježbanjem počinje tek u trudnoći, bez obzira na stadij, treba početi s lakšom fizičkom aktivnošću. Jer ako se pretjera, vjerojatnost upale mišića bit će veća, što će samo pogoršati stanje i vjerojatno će trudnica odustati. Ipak, treba biti hrabar i ne odustati te osluškivati vlastito tijelo, koje će samo upozoriti koliko se može, što više odgovara i kad treba prestati. Kao što je nužno postupno zagrijavanje prije vježbanja, tako je dobro i postupno privoditi vježbe kraju.

Umjerena fizička aktivnost imat će najveći mogući učinak ako se izvodi redovito, a to znači tri do četiri puta tjedno. To, naravno, ne znači da se mora vježbati pod svaku cijenu. Ne treba vježbati ako se ne osjećate dobro, suviše ste umorni (imali ste naporan dan na poslu, puno ste hodali, bili tog dana na pregledu kod liječnika i sl.). Ipak, nekim ženama vježbanje odgovara bez obzira na umor, jer se nakon vježbi bolje osjećaju, što je i razumljivo s obzirom na to da se vježbanjem poboljšava cirkulacija, izbacuju toksini i povećava koncentracija kisika u organizmu.

No, valja pripaziti na dovoljnu nadoknadu tekućine, a za vježbanje treba odabrati prikladnu odjeću, najbolje od pamučnog materijala i dovoljno komotnu da ne sputava. Podloga za vježbanje također je važna. Treba biti dovoljno tvrda da omogući pravilno vježbanje (krevet nije prikladan), ali ne previše da se ne nažuljate (nikako ne vježbati na parketu). Nije uputno koristiti prostirke koje se kližu, jer se možete spotaknuti i ozlijediti.

Upozorenje - Vježbanje treba prekinuti ako se osjeti bol (u mišiću, zglobu, grudima, glavi, trbuhu), nesvjestica, vrtoglavica, usporenje ili ubrzanje rada srca, nedostatak zraka, glavobolja ili neuobičajene reakcije bebe (povećana aktivnost ili prestanak aktivnost). Ako nakon kratkog odmora simptomi ne nestanu, valja se neodgodivo obratiti liječniku.

Započne li se s vježbanjem tek na početku trudnoće, može se vježbati sve do poroda, s tim da u posljednjem stadiju treba usporiti tempo. Alternativa ili dopuna vježbama, kojom se može dobiti potpuniji učinak, može biti hodanje, malo brže od šetnje. Bez obzira na odabir fizičke aktivnosti, potrebno ju je redovito primjenjivati kako bi vjerojatnost za bolje osjećanje tijekom trudnoće bila veća, porod lakši i brži, a stanje nakon poroda bolje.

Kisika nikad dosta, posebno tijekom poroda

Zbog povećane potrebe za kisikom u trudnoći i njegovih smanjenih rezervi, količina kisika koja je na raspolaganju u slučaju napora manja je već u mirovanju. Što je u organizmu manje kisika, mišićne kontrakcije za vrijeme trudova su intenzivnije. Dakle, dobrodošla je svaka tehnika koja štedi kisik koji mišići troše tijekom aktivnosti, kao što je opuštanje i pravilna tehnika disanja.

Koncentriranjem na određenu tehniku disanja tijekom poroda skreće se pozornost s osjeta boli i usmjerava na disanje, čime se bol lakše podnosi. Tehnika disanja neće potpuno ukloniti bol, ali će stvoriti osjećaj pribranosti, što je neobično važno za aktivno sudjelovanje u porodu. Uz to, pravilnim disanjem osigurava se dovoljna količina kisika i dobra izmjena zraka, što pogoduje boljem stanju djeteta i duljoj izdržljivosti majke.

Tijekom trudnoće vježbe disanja dovoljno je izvoditi jednom dnevno po nekoliko minuta - otprilike pet udaha svake tehnike disanja, sa stankom od nekoliko minuta između prve i druge tehnike, tijekom koje treba normalno disati. O detaljima kako disati te kako i kada primjenjivati određenu tehniku disanja, više se saznaje upravo na trudničkom tečaju.

Podrška i nakon poroda

Poslije poroda majke se mogu uključiti u grupu podrške, koju vodi psihologinja uz pomoć fizioterapeuta. U tim se grupama, prema zahtjevima članica, obrađuju određene teme, vježba ili samo dijele iskustva, uz pružanje međusobne podrške. Naravno, dobrodošle su i bebice.

Mjesta održavanja trudničkih tečajeva u Zagrebu

BOLNICE
 • KB Merkur
  • Zajčeva 19, 10000 Zagreb
  • T: 01/2431 390
  • predbilježbe - svakim radnim danom od 8:00 do 15:00 sati, na T: 01/2431 390 (kućni 417).
 • Klinika za ženske bolesti i porode
  • Petrova 13, 10000 Zagreb
  • T: 01/4604 646
  • informacije i predbilježbe - u Centru za planiranje obitelji, na T: 01/4604 720

 

DOMOVI ZDRAVLJA GRADA ZAGREBA

 • Centar (Detaljnije informacije o točnom datumu početka tečaja možete doznati u vašem Domu zdravlja)
  • ​Josipa Runjanina 4 (Centar)
  • Martićeva 63a (Medveščak)
  • Rapska 37 (Trnje)
  • Trg žrtava fašizma 10
  • Avenija V. Holjevca 22 (Novi Zagreb)
 • Zapad
  • ​Prilaz baruna Filipovića 11 (Črnomerec)
  • Vrabečak 4 (Susedgrad)
  • Zvonigradska bb (Trešnjevka)
 • Istok
  • ​Grižanska 4 (Dubrava)
  • Lavoslava Schwarza 20 (Maksimir)
  • Ivanićgradska 38 (Peščenica)
  • Ninska 10 (Sesvete)

 

POLIKLINIKE

 • Poliklinika "Vili"
  • Ilica 191E / Prilaz Gjure Deželića 32, 10000 Zagreb
  • T: 01/4846 060
  • predbilježbe i svi upiti vezani uz pripremu za porođaj za trudnice i partnere primaju se isključivo na e-mail adresu: klub@klubtrudnica.net.
 • Rodilište & poliklinika "Podobnik"

 

OSTALO

 • Makronova centar (Ustanova za obrazovanje odraslih) - Vježbe za trudnice
  • ​Ilica 72/I, 10000 Zagreb
  • prijave - T: 01/4847 119
 • Privatna praksa fizikalne terapije i rehabilitacije - VFT Iva Kolić
  • ​Domjanićeva 18, 10000 Zagreb
  • prijave - T: 01/2315 000
Datum objave članka: 1. 2. 2012.