English

Pratite nas na Facebooku

PROfertyl 2016

Rubrika: Stručne zanimljivosti

METASTAZE U KOSTIMA: procjena stope preživljavanja (#108 04/18)

Novoprovedena studija otkrila je poseban trofaktorski model koji liječnicima pomaže u procjeni i odlučivanju o daljnjim fazama liječenja kod osoba koje imaju metastaze u dugim kostima.
opširnije...

Vitamin B3: potencijal liječenja Alzheimerove bolesti (#108 04/18)

Novo istraživanje otkriva spoj koji sprječava oštećenje mozga kod miševa. Supstancija ima oblik vitamina B3, a rezultati istraživanja najavljuju velik potencijal za liječenje Alzheimerove bolesti kod ljudi.
opširnije...

TJELESNA NEAKTIVNOST: poveznica s rakom pluća, glave i vrata (#108 04/18)

Postoji veza između nedostatka tjelesne aktivnosti i raka pluća te raka glave i vrata. Sve veći broj dokaza upozorava na to da nedostatak tjelesne aktivnosti može uzrokovati širok spektar bolesti.
opširnije...

LIJEKOVI ZA SNIŽAVANJE KOLESTEROLA: potencijal protiv zaraznih bolesti (#107 12/17)

Znanstvenici su pronašli genetsku varijantu koja utječe na razinu kolesterola i može povećati rizik od tifusne groznice.
opširnije...

GENI: poveznica sa stupnjem društvenosti (#107 12/17)

Znanstvenici su otkrili da mlađe odrasle osobe koje imaju veći izražaj gena CD38 i razlike u genskom slijedu CD157, imaju više bliskih prijatelja i pokazuju veće društvene vještine od drugih.
opširnije...

NOVOROĐENČAD: osjećaj za funkcioniranje brojeva (#107 12/17)

Tek rođena djeca, čini se, imaju rudimentarni smisao za brojeve, preferirajući tako manje brojeve s lijeve strane, a veće s desne. Smatra se da bi ta linija slijeva nadesno, tzv. linija mentalnog broja, mogla biti ljudima urođena.
opširnije...

DIZAJNERSKI VIRUSI: stimulacija imunosnog sustava u borbi protiv raka (#106 09/17)

Znanstvenici su umjetno stvorili tzv. dizajnirane viruse, koji upozoravaju imunosni sustav i ciljano ga stimuliraju u borbi protiv raka.
opširnije...

PROBLEMATIČNA DJECA: utjecaj mobitela na roditeljstvo, odnosno ponašanje njihove djece (#106 09/17)

Sve više osoba na svijetu ne može zamisliti svoju svakodnevicu bez mobitela... Nova studija istražila je utjecaj mobitela na roditeljstvo, odnosno na ponašanje njihove djece.
opširnije...

DIJETA: zašto neke daju rezultate, a neke ne (#106 09/17)

Novo istraživanje donosi informacije o mehanizmu koji objašnjava kako naše tijelo ograničava gubitak težine, radeći dakle protiv nas kada želimo izgubiti na kilaži.
opširnije...

KOFEIN: utjecaj na smanjenje postoperativnih bolova (#106 09/17)

Zbog nedostatka sna prije operacije, postoperativna bol se pogoršava. U novom istraživanju otkriveno je da se kofein može suprotstaviti učinku manjka sna na bol.
opširnije...

ALERGIJE U TRUDNOĆI: moguća poveznica s ADHD-om i autizmom (#105 6/17)

Unatoč brojnim istraživanjima o razlozima nastanka autizma i drugih neurorazvojnih poremećaja, još je puno nepoznanica. Fokus nedavno provedene studije bio je na alergijama za vrijeme trudnoće.
opširnije...

PARODONTITIS: rani znak dijabetesa tipa 2 (#105 6/17)

Nova studija pokazuje kako parodontitis ukazuje na mogući nastanak dijabetesa tipa 2.
opširnije...
Ukupno članaka u kategoriji: 558
Stranice: [1] 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11-20 21-30 31-40 41-47 »