English

Pratite nas na Facebooku

PROfertyl 2016

Reumatologija

 ostali članci
  

Promijenimo navike i sačuvajmo leđa

  

Opsada tkiva igličastim kristalima

  

Bolna križa - što otkrivaju izokinetički testovi

svi članci »

Reumatologija

Što je zdravo za vaša koljena

Podijeli

objavljeno u broju 55 (08/07)

Što je zdravo za vaša koljena

Uz terapijske mjere, uspjehu liječenja osteoartritisa uvelike pridonosi i aktivno sudjelovanje bolesnika

Stranica: « 1 [2] 3 »

Vježbe za ponovnu uspostavu ravnoteže mišića

1. vježba - rasterećivanje koljenskih zglobova 
Sjednite na stol ili na visoki naslonjač, noge neka slobodno vise. Potkoljenice lagano pomičite naprijed - natrag. Vježba traje oko 1 minute.


2. vježba - poboljšanje pokretljivosti 
Stanite lagano raširenih nogu na pod. Zglobovi koljena i kukova pognuti su za oko 90 stupnjeva. Za ovu vježbu važno je da se položaj koljena ne mijenja! I peta ostaje na istome mjestu. Sada prednji dio stopala okrenite koliko je moguće prema van i tu poziciju zadržite nekoliko sekundi, a zatim se vratite u polazni položaj. Tada prednji dio stopala okrenite prema unutra. Ponovite deset puta.

3. vježba - jačanje mišića natkoljenice 
Sjednite na stolac, tako da vam je cijela natkoljenica na stolcu. Ispružite koljeno koliko god je moguće i vrh stopala povucite gore prema sebi. Ostanite u tom položaju 7 sekundi i ponovno se opustite. Vježbu ponovite najmanje 10 puta.

4. vježba - jačanje nožnih mišića 
Obje noge moraju dodirivati pod. Lagano ih rastvorite. Pritom pazite da se koljenski zglobovi nalaze točno iznad stopala. Uprite obje noge u pod, sve dok ne osjetite da su vam jako napete. Pokušajte sada aktivirati i mišiće stražnjice. Držite taj položaj 7 sekundi i ponovno se opustite. Vježbu ponovite 10 puta.
U težoj varijanti ove vježbe nagnite gornji dio tijela i težinu prebacite na stopala, sve dok se stražnjica malo ne odvoji od površine na kojoj sjedite.

5. vježba - poboljšanje pokretljivosti i prokrvljenosti 
Legnite i savijte noge u koljenima. Pritisnite slabinski dio kralježnice uz podlogu i tu napetost zadržite tijekom cijele vježbe. Bolesnom nogom počnite polako voziti bicikl, sve dok u natkoljenici ne osjetite jaču napetost. Možete povećati intenzitet vježbe tako da bicikl vozite unatrag. Kralježnica mora ostati čvrsto uz pod! Vježbu provodite oko 1 minutu.

6. vježba - istezanje stražnjeg dijela natkoljenice i listova 
Koljeno povucite u smjeru trbuha i primite ga s obje ruke u pregibu koljena. Polako ispružite koljeno sve dok ne osjetite jaču napetost. Ostanite u tom položaju najmanje 10 sekundi. Možete pojačati intenzitet vježbe tako da zdrava noga ostane ispružena na podu, a petu gurate u smjeru stropa. Kao pomoć možete koristiti maramu ili remen. Vježbu ponovite 3 do 4 puta s jednom stranom

7. vježba - vježbanje koordinacije nožnih mišića 
Pod bolesno koljeno stavite mali valjak ili jastuk. Vrh stopala povucite prema gore. Petu i koljeno pritisnite prema dolje. Vježbu ponovite 10 puta.

8. vježba - jačanje mišića ispružača (ekstenzora) koljena
Ispod koljena stavite kolut ili jastučić. Podignite vrh stopala prema gora, a koljena ispružite do kraja. Taj položaj zadržite 7 sekundi i nogu ponovno spustite. Vježbu ponovite 20 puta.

9. vježba - poboljšanje pokretljivosti 
Legnite na pod i ispod natkoljenice stavite jastučić, tako da su čašice koljena slobodne. Sada koljeno savijte koliko je moguće (kako ne biste dobili grčeve, nožne prste povucite u smjeru koljena!). Zatim podignite prste i petu ispružite prema natrag. Vježbu ponovite deset puta.

10. vježba - jačanje bočnih mišića stražnjice 
Noga koja vježba nalazi se s gornje strane. Donju treba skvrčiti. Ispružite gornju nogu (vrh stopala povući prema gore, koljeno je ispruženo) i ispružite je u smjeru pete. Držite 7 sekundi i vratite.
 U težoj varijanti ove vježbe pokušajte nogu lagano podići i petu okrenuti prema gore. Vježbu ponovite 10 puta.

11. vježba - istezanje mišića pregibača (fleksora) kuka 
Zdravu nogu stavite na stolac ili stubu. Istezanje se izvodi malim pokretom zdjelice. Čvrsto zategnite mišiće stražnjice i prepone ispružite naprijed, sve dok ne osjetite istezanje. Držite najmanje 10 sekundi, pa opustite. Vježbu ponovite 3 - 4 puta.

 

12. vježba - istezanje mišića listova 
Stanite s oba stopala na stubu. Za vašu sigurnost, držite se za ogradu. Noga koju želite istegnuti samo se prednjim dijelom stopala nalazi na stubi. Petu spuštajte prema dolje, sve dok ne osjetite dobro istezanje. Ostanite u tom položaju barem 10 sekundi. Vježbu ponovite još 3 - 4 puta.

13. vježba - učvršćivanje mišića nogu i poboljšanje položaja zglobova 
Noge su paralelno i lagano razmaknute. Čvrsto zategnite mišiće stražnjice i natkoljenice okrenite prema van. Kralježnica pritom ostaje ravno! Držite 7 sekundi i opustite. Vježbu ponovite 10 puta.

 

14. vježba - poboljšanje koordinacije 
Jednom nogom stanite na jastučić, koljeno je lagano pognuto. Pokušajte držati taj položaj i težište prenijeti na tu nogu tako da drugo stopalo možete podići. U težoj varijanti ove vježbe slobodnom nogom tapkajte naprijed i natrag, ne mijenjajući pritom nogu na kojoj stojite. Što je podloga klimavija, to se više uvježbava koordinacija mišića.

Pomoć u liječenju

Konzervativno liječenje - Konzervativno ortopedsko liječenje kod mnogih ljudi predviđeno je onda kad promjene, kao što su bolovi i oteknuće, još nisu jako izražene i kad je funkcionalni poremećaj (mobilnost) umjereno ograničen.

Terapijski oblici - Puno načelno kroničnih tegoba vrlo dobro reagira na primjenu različitih terapijskih podražaja. U to spadaju fizikalna terapija s ciljem učvršćivanja mišića, primjena ultrazvuka, elektroterapija, analgetski i protuupalni lijekovi, lokalne infiltracije, lokalna primjena sredstava za pospješivanje podmazivanja zglobnih površina s hijaluronskom kiselinom (viskosuplementacija).

Ulošci i bandaže - Prikladni ulošci za cipele, posebno kod pojačana X-položaja ili O-položaja nogu, mogu pridonijeti ispravljanju osovine noge, što eventualno znači i ublažavanje tegoba. Preporučljivo je i nošenje bandaže (dokoljenki), ne da bi se koljeno imobiliziralo, nego da bi se aktivacijom živčanih osjetila u koži i mišićima nozi pružio osjećaj čvrstoće. Bandaže bi trebalo nositi samo tijekom hodanja po neravnim površinama ili kod sportskih aktivnosti, nikad tijekom ležanja i sjedenja.

Rasterećenje ortozama - Ortoze u liječenju osteoartritisa koljena rijetko se koriste. U slučaju najtežih deformacija i popuštanja mehanike zglobova predstavljaju mogućnost odgode operacije. Za rasterećenje bolnog zgloba koljena može se koristiti štap ili štaka. To će bolesniku pomoći posebno u akutnoj fazi bolova, pod pretpostavkom da tu pomoć nosi na takozvanoj zdravoj strani.

Kada operirati? - U određenim slučajevima, posebno kad istrošenost zglobne hrskavice i gubitak kvalitete života premaše određenu mjeru, tj. kod najvećeg ograničavanja pokretljivosti, teških bolova i izraženih promjena koljenskog zgloba, trebao bi uslijediti ortopedski kirurški zahvat.

Stranica: « 1 [2] 3 »