English

Pratite nas na Facebooku

PROfertyl 2016

Vi pitate - mi odgovaramo

 ostali članci
  

Odgovori na vaša pitanja

  

Odgovori na vaša pitanja

  

Odgovori na vaša pitanja

svi članci »

Vi pitate - mi odgovaramo

Odgovori na vaša pitanja

Podijeli

objavljeno u broju 43 (8/05)

DERMATOLOGIJA

dr. sc. Ivana Nola, spec. dermatovenerolog, dermatovenerološka ordinacija, Bijenička 33, Zagreb

Idem u drugi razred srednje škole, a moj problem nastao je u sedmome razredu osnovne škole. Pogađate, riječ je o aknama. Uništile su mi lice. Svaki dan gledao sam se u ogledalo, mazao različitim kremama koje su mi preporučivali, ali akne nisu nestajale. Nakon otprilike šest mjeseci počele su se smanjivati, lice je bolje izgledalo, ali to ipak nije bilo to. Sad imam male rupice na nekoliko mjesta na licu i bojim se da mi se to neće povući. Molim vas odgovorite mi je li to trajno stanje i, ako jest, možete li mi preporučiti što napraviti da se riješim rupica.
Goran V.

Ako se smirila upalna faza akni, možete otići na terapiju ožiljaka. Najčešće se spominju kemijski pilinzi i dermoabrazija. No, ako su ožiljci ispod razine kože samo na nekim mjestima, u obzir dolazi terapija ispunjavanja ožiljaka injekcijama. Je li takav oblik terapije za vas indiciran, to mora i može odrediti isključivo dermatolog na temelju kliničkog pregleda.

FIZIKALNA MEDICINA

mr. sc. Porin Perić, dr. med., spec. fizijatar reumatolog, KBC, Zagreb

Dvadeset tri su mi godine. Prije dva mjeseca pojavile su mi se otekline na zglobovima šaka, ali ne na svim prstima, i još nisu splasnule. Osjećam jaku bol, koja je ujutro najjača. Napravila sam sve laboratorijske nalaze, i svi su u redu osim fibrinogena, koji je povišen. Rengenske snimke su u redu, bez promjena, a svi reuma-testove negativni. Liječnik mi je propisao Nizon od 5mg i Voltaren po potrebi, ali bol je još prisutna. Upućuju li moji simptomi na reumatoidni artritis? Unaprijed hvala na odgovoru.
Danka N.

Na temelju iznesenih simptoma dade se zaključiti da je riječ o početku neke upalne bolesti zglobova, makar su svi navedeni nalazi u granicama normale. Promjene nisu rengenski uočljive jer je prošlo premalo vremena od početka simptoma, a reumatoidni faktor ne mora biti pozitivan u samom početku bolesti. Moguće je da je riječ o reaktivnom artritisu, ali ne mogu tvrditi s obzirom na to da nemam podataka o eventualnim prethodnim infekcijama (upale grla, proljevi i slično). Teorijski, moguć je i početak reumatoidnog artritisa, ali to je teško utvrditi bez kliničkog pregleda i dodatnih pretraga. U svakom slučaju, s obzirom na to da tegobe traju već dva mjeseca, morate se javiti specijalistu reumatologu, koji će na osnovi kliničkog pregleda i uvida u sve vaše nalaze odlučiti o daljnjem tijeku dijagnostičke obrade. Možete nastaviti uzimati neke od nesteroidnih antireumatika poput Voltarena, Ibuprofena i slično, i to u protuupalnoj dozi.

KIRURGIJA

mr. sc. Nenad Nola, dr. med., spec. kirurg, Klinika za tumore, Zagreb

Katkad mi se ispod pazuha pojave kvržice. U početku samo ispod jednoga, a poslije su se pojavile ispod oba pazuha. Najprije sam mislila da je riječ o nakupini masnog tkiva, no negdje sam pročitala da to mogu biti otečeni limfni čvorovi te da mogu biti opasni ili čak izazvati rak. Nakon nekog vremena kvržice se povuku, pa se opet ponovno pojave. Molim vas pomozite mi jer ne znam što da radim i kome da se obratim. Imam 19 godina.
Nina B.

Limfni čvorovi u pazušnim jamama jedna su od anatomskih grupacija limfnih čvorova. Njihovo povećanje može biti posljedica depilacije ili izbrijavanja dlaka iz navedene regije, što dovodi do sitnih ozljeda, ulaska bakterija s površine kože, zbog čega se razvija manja upale koja dovodi do reakcije limfnih čvorova, što je vrsta obrane. Do takve reakcije mogu dovesti i manje traume kod manikure ili čak jači fizički rad. S obzirom na vašu dob i povremeno povlačenje ŇpovećanihÓ limfnih čvorova, nema razloga za paniku. No, uvijek treba biti na oprezu jer postoji opasnost od malignih bolesti, a kod nekih tumora povećavaju se limfni čvorovi i u pazusima. No, kad je riječ o malignim bolestima, povećavaju se postupno, i ne povlače se. Smatram da kod vas nema razloga za paniku, no svakako se morate javiti specijalistu kirurgu na pregled.

NUTRICIONIZAM

Darija Vranešić, dipl.ing., Vitaminoteka - nutricionističko savjetovalište

Krenuo sam u teretanu s namjerom da povećam mišićnu masu. Trener mi je savjetovao obroke nakon treninga (oko 80 g glukoze, 40 g whey proteina, 5 g kreatina i 5 g glutamina (glukoza je iz DM-a), uz objašnjenje da glukoza brzo vraća energiju i uzrokuje pojačano lučenje inzulina, što dovodi do olakšanog ulaska ostalih nutrijenata u mišićne stanice. Tijekom dana unosim ugljikohidrate s nižim glikemijskim indeksom i hranom oko 2 g bjelančevina na kilogram mišićne mase. Imam 21 godinu, 190 cm, 94 kg i masnog tkiva oko 12 posto. Treniram oko tri godine, a takav obrok koristim posljednja tri mjeseca nakon treninga i osjećam da osjetno bolje napredujem u povećanju mišićne mase.
Zanima me mišljenje o takvom obroku, tj. može li tolika količina glukoze štetno djelovati na gušteraču?
Goran Š.

Preporučujemo vam da ne unosite više od 1,5 g bjelančevina po kilogramu tjelesne mase, što za vas ukupno iznosi 141 g bjelančevina. Prekomjernim unosom bjelančevina ne može se postići porast mišićne mase. Uz to, dugotrajno povišen unos bjelančevina može opteretiti bubrege i jetru te izazvati nakupljanje toksičnog amonijaka u tijelu. Udio masnog tkiva u vašem organizmu sasvim je prihvatljiv, no smatrate li da trebate izgubiti masno tkivo i povećati mišićnu masu, preporučujemo vam da se ne spuštate ispod šest posto masnog tkiva.
Optimalna sinteza glikogena u mišićima postiže se unosom 2 g ugljikohidrata po kilogramu tjelesne mase nakon treninga. Opća je preporuka da nakon napornog treninga treba unijeti 100 g ugljikohidrata tijekom 30 minuta nakon završetka treninga. Dodatak pet do devet grama bjelančevina na svakih 100 g ugljikohidrata dodatno uravnotežuje lučenje inzulina i sintezu glikogena u mišićima. Ugljikohidrati u formi čiste glukoze možda nisu najsretnije rješenje, jer zbog visoke osmolarnosti mogu izazvati probavne smetnje, pa se u sportskim napitcima često nalaze u formi maltodekstrina koji ima znatno nižu osmolarnost.
Kreatin je supstanca koja se prirodno nalazi u mesu i ribi, a često se uzima kao dodatak prehrani sportaša, iako učinkovitost i neškodljivost nisu na pravi način utvrđeni. Kreatin uzrokuje zadržavanje tekućine i stoga je neobično važno uzimati odgovarajuću količinu vode uz nadoknadu kreatinom. Preporučujemo i da napravite nekoliko mjeseci stanke od uzimanja kreatina, jer zalihe koje steknete nadoknadom tijekom mjesec dana traju dva, tri mjeseca.
Glutamin je aminokiselina koja se pokazala korisnom u prehrani sportaša zbog blagotvorna učinka na izgradnju mišićne mase i imunološki sustav, ali ne zaboravite da unos od pet grama dodatno pridonosi vašem ukupnom unosu bjelančevina.

OTORINOLARINGOLOGIJA

Krešo Zurak, dr. med., spec. otorinolaringolog i plastični kirurg glave i vrata, KB Sestara milosrdnica, Zagreb

Imam 40 godina i već dulje vrijeme kvržicu u prednjem i donjem dijelu vrata, koja me ne boli i ne smeta mi. Povremeno se znojim, lupa mi srce i brzo se uznemirim. Prije nekoliko godina bila sam na pregledu i sve je bilo u redu. Nedavno je moja kolegica s posla operirala štitnjaču i otkrili su joj rak. Otad sam jako uplašena i ne mogu se smiriti. Možete li mi reći o čemu je kod mene riječ i kome se trebam obratiti.
Mara T.

Iako možda imate problem sa štitnjačom, ne znači da bolujete od iste bolesti kao vaša kolegica. S obzirom na to da pipate kvržicu na vratu, u području gdje se nalazi štitnjača, svakako vam savjetujem pregled, prije svega otorinolaringologa, koji će pokušati utvrditi o čemu je riječ i prema nalazu vas usmjeriti na daljnju dijagnostičku obradu. Ako je kvržica u štitnjači, potrebno je napraviti UZV i citološku punkciju, odrediti razinu hormona štitnjače u krvi i obaviti pregled kod endokrinologa. Nakon obrade bit će vam predloženo liječenje u dogovoru s endokrinologom, naravno ako bude potrebno. U štitnjači su češće dobroćudne promjene koje zahtijevaju povremenu kontrolu liječnika, pa se stoga bez panike javite svom liječniku koji će vas uputiti na pregled.


Imam 57 godina i javljam vam se jer na nosu imam krasticu, koja se prvi put pojavila tijekom zime, zatim je otpala, nakon čega je ostala mala ranica iz koje je krvarilo. Mazala sam neutralnom kremom i učinilo se da je ranica zacijelila. Sada se ponovno prije ljeta pojavila, s tim da mi se čini da nikako ne zacjeljuje.
Katica B.

Kod vas je vrlo vjerojatno riječ o kožnom tumoru (basalioma), koji se javlja u osoba starije životne dobi, izloženih dugotrajnom i pretjeranom utjecaju ultraljubičastog zračenja i kod preosjetljive kože. Kožne promjene danas su sve češće, ponajprije zbog utjecaja okoliša, ali i zbog produljenja života stanovništva. Pregledom otorinolaringologa postavit će se indikacija za mali kirurški zahvat, tzv. ekscizijsku biopsiju. Navedenim postupkom promjena se odstranjuje radi definitivna kirurškog zahvata, i šalje na patohistološku analizu. Potvrđivanjem gore navedene dijagnoze liječenje se smatra konačnim.