Konjunktivitis, upala spojnice oka - simptomi i liječenje

Bolesti i stanja / Vidni sustav izv. prof. dr. sc.   Ivanka Petric-Vicković dr. med., spec. oftalmolog  /  Carmen Rivier-Zurak dr. med.

Konjunktivitis ili upala spojnice oka najčešće je posljedica virusne ili bakterijske infekcije, kao i alergijske reakcije, a rezultira crvenilom oka, svrbežom i peckanjem

Što je konjunktivitis?

Konjunktivitis je upala spojnice oka (konjunktive), tanke membrane koja oblaže očnu vjeđu i očnu jabučicu. Manifestira se u mnogo oblika, s tim da se najčešće javlja konjunktivitis bakterijskog, virusnog i alergijskog podrijetla. Može zahvatiti samo jedno ili oba oka.
 

Razlika između konjunktivitisa i ječmenca

Konjunktivitis i ječmenac dijele neke zajedničke simptome, uključujući crvenilo, osjetljivost na svjetlost i kruste duž vjeđa, ali ova dva stanja su različita i imaju različite uzroke.
 
Ječmenac je crvena bolna kvržica koja se formira na vjeđi ili unutar nje, blizu ruba trepavica. Konjunktivitis je upala sluznice unutarnje površine vjeđe i vanjske ovojnice oka, koja ne uzrokuje neravnine na vjeđi ili oko oka.
 
Ječmenac uzrokuje infekcija lojnih žlijezda na vjeđama. Konjunktivitis uzrokuju virusi, bakterije, alergeni i drugi uzroci različiti od onih koji uzrokuju ječmenac.

Što uzrokuje konjunktivitis?

Najčešći uzroci konjunktivitisa su:
 • virusi
 • bakterije
 • alergeni.

Ostali uzroci uključuju:
 • prskanje kemikalije
 • nošenje kontaktnih leća
 • strano tijelo u oku (npr. trepavica)
 • nadražujuće tvari (npr. šampon, kozmetika, kontaktne leće, prašina, kemijske pare, dim, klor u bazenu)
 • gljive
 • amebe i parazite
 • začepljene ili nepotpuno otvorene suzne kanale kod beba
 • autoimuna stanja - bolesti koje uzrokuju pretjeranu reakciju vlastitog imunosnog sustava moguć su ali rijedak uzrok.

Konjunktivitis - čimbenici rizika

Čimbenici rizika za pojavu konjunktivitisa su:
 • izravni kontakt (dodirivanje, rukovanje) s tjelesnim tekućinama osobe koja ima virusni ili bakterijski oblik konjunktivitisa, obično putem kontakta rukom na oči
 • dodirivanje površine kontaminirane bakterijama ili virusima, zatim dodirivanje očiju prije pranja ruku, širenje infekcije putem bakterija koje žive u nosu i sinusima
 • korištenjem stare šminke za oči ili dijeljenjem šminke koja je kontaminirana bakterijama ili virusima
 • kontakt s alergenom u slučaju alergijskog konjunktivitisa
 • korištenje kontaktnih leća, osobito leća za produženo nošenje, nepravilno čišćenje kontaktnih leća, korištenje kontaktnih leća koje nisu odgovarajuće
 • seksualni kontakt u slučaju konjunktivitisa uzrokovanog spolno prenosivom bolešću - širi se dodirivanjem zaražene sperme ili vaginalne tekućine, a zatim dodirivanjem očiju bez prethodnog pranja ruku.

Najveću vjerojatnost obolijevanja imaju djeca jer su često u bliskom kontaktu s drugom djecom i ne prakticiraju dobru higijenu.

Konjunktivitis - simptomi

Simptomi konjunktivitisa mogu uključivati:
 • crvenilo bjeloočnice
 • otok spojnice oka (konjunktive)
 • povećanu proizvodnju suza
 • osjećaj stranog tijela u oku ili potrebu za trljanjem oka
 • svrbež, iritaciju i/ili peckanje
 • iscjedak (gnoj ili sluz)
 • otečene vjeđe
 • sasušeni iscjedak u kutu oka, na vjeđama ili trepavicama, osobito ujutro
 • neugoda pri nošenju kontaktne leće
 • zamagljen vid
 • osjetljivost na svjetlost.

Ovisno o uzroku, mogu se pojaviti i drugi simptomi.

Virusni konjunktivitis

Virusni konjunktivitis je infekcija spojnice oka uzrokovana virusom. Može se javiti sa simptomima prehlade, gripe ili druge respiratorne infekcije. Često počinje na jednom oku, a zatim se inficira drugo oko u roku od nekoliko dana. Iscjedak iz oka obično je vodenast, a ne gust.

Vrlo je zarazan i ponekad, ovisno o uzročnom virusu, može dovesti do velikih epidemija.

Velik broj virusnih konjunktivitisa koji se javljaju u sklopu virusne infekcije respiratornog sustava spontano se zaliječi.Epidemični konjunktiviti

Izrazito je zarazan oblik, koji se, kao što sam naziv govori, vrlo brzo širi (posebice u zatvorenim kolektivima, kao što su vrtići, škole, bolnice...) i može uzrokovati epidemije lokalnog karaktera.

Uzročnik je adenovirus i javlja se uz akutnu kliničku sliku - izrazito crvenilo spojnice, edem spojnice (kemoza), suženje i otečenost vjeđa.
 
Upala očne spojnice i vjeđe

Specifična terapija ne postoji, nego se koristi niz mjera s ciljem olakšanja simptoma - primjena umjetnih suza, obloga ili katkad, uz liječnički nadzor, kortikosteroidnih ili antibiotskih kapi. Ovaj oblik obično traje oko tri tjedna.

Uzimajući u obzir njegov izrazito zarazan karakter, nužne su stroge higijenske mjere za sprječavanje širenja infekcije.

Primarni herpes simplex konjunktivitis

Najčešće je uzrokovan herpes simplex virusom tipa 1, a javlja se kod djece do pet godina života. Zbog nespecifične kliničke slike većina ih prođe nezapaženo i neotkriveno.

Klasični simptomi i znakovi bolesti su iritacija oka, vodenasti sekret, pojava sitnih tvorbi okruglasta oblika (folikula) na spojnici vjeđe i povećanje limfnih čvorova ispred uha. Na rožnici se mogu javiti točkasta oštećenja i rubni ulkusi.

Iako je herpetični blefarokonjunktivitis (zahvaćenost vjeđa i spojnice oka) uglavnom povezan s primarnom infekcijom, može se javiti i kao reaktivacija bolesti

Bolest se uglavnom spontano povuče, bez primjene terapije. Moguća je primjena lokalne antivirusne terapije ako je zahvaćena rožnica, ako su se pojavili mjehurići na vjeđi ili za prevenciju širenja bolesti na rožnicu.

Bakterijski konjunktivitis

Bakterijski konjunktivitis je infekcija oka uzrokovana bakterijama, najčešće onima koje potječu s bolesnikove kože ili iz dišnog sustava. Mogući uzročnici su Staphylococcus aureus, Streptococcus pneumoniae, Haemophilus influenzae, Moraxella catarrhalis ili, rjeđe, Chlamydia trachomatis i Neisseria gonorrhoeae. Češći je kod djece nego kod odraslih. Ponekad se javlja kod infekcije uha.
 
Kao i kod većine konjunktivitisa, simptomi bakterijskog konjunktivitisa su crvenilo spojnice oka, iritacija (pečenje, svrbež, bol) i pojačano suženje oka. Ono po čemu se ovaj oblik razlikuje od ostalih je pojava gnojne sekrecije, tako da su ujutro nakon buđenja vjeđe često slijepljene.
 

Bakterijski konjunktivitis s jakom gnojnom sekrecijom


Upala spojnice obično počinje na jednom oku, no vrlo lako i brzo širi se i na drugo.

U liječenju bakterijskog konjunktivitisa koriste se antibiotici širokog spektra za lokalnu primjenu (kapi i masti za oči).
 
Ako se tijekom liječenja antibiotikom jave crvenilo i otok vjeđa, uz pogoršanje kliničke slike, potrebno je javiti se oftalmologu, jer je vjerojatno riječ o alergijskoj reakciji na primijenjeni lijek.
 
S obzirom na to da biljke mogu biti potencijalni alergeni, ne preporučuje se ispiranje oka kamilicom, niti primjena obloga od kamilice ili drugih ljekovitih biljaka.
 
Bakterijski konjunktivitis je zarazan - prenosi se izravnim ili neizravnim kontaktom s tekućinom koja curi iz oka zaražene osobe. Eventualno širenje infekcije na okolna područja nastoji se spriječiti preventivnim mjerama. Pomoći će strogo pridržavanje higijenskih mjera (pranje ruku, izbjegavanje kontakta očiju s rukama i lijekovima, kontrola i odvajanje bolesnikove odjeće, ručnika i posteljine), a ako bolesnik nosi kontaktne leće, tijekom infekcije potrebno ih je zamijeniti naočalama.

Alergijski konjunktivitis

Alergijski konjunktivitis je rezultat reakcije tijela na alergene kao što su pelud drveća, biljaka, trava i korova, grinje, životinjska dlaka, lijekovi ili kozmetika. Može izazvati intenzivan svrbež, suzenje i oticanje vjeđa. Obično se javlja na oba oka i nije zarazan. 

Javlja se češće kod osoba s drugim alergijskim stanjima, poput peludne groznice, astme i ekcema te se pojaviti s drugim simptomima alergija, kao što su svrbež nosa, kihanje, grebanje u grlu ili astma.

Može se javiti sezonski, kada su alergeni, poput broja peludi, visoki, ali i tijekom cijele godine zbog alergena u zatvorenom prostoru, kao što su grinje i životinjska dlaka.

Sezonski alergijski konjunktivitis

Javlja se kod djece i odraslih, i to dolaskom proljeća i početkom cvatnje biljaka uz povećanje koncentracije peludi u zraku. Glavni krivac je upravo povećana koncentracija alergena biljnog podrijetla (pelud stabala, trava i korova), a neugodni simptomi uvelike utječu na kvalitetu života i rada.

Najizraženiji simptom je svrbež očiju, uz koji se još javljaju crvenilo oka i pojačano suženje, a vidna oštrina ostaje nepromijenjena. Uz to može biti izraženo kihanje i vodenasti iscjedak iz nosa.
 
Alergijski konjunktivitis

Vrijeme cvjetanja ovisi o klimatskom podneblju, pa tako u kontinentalnoj Hrvatskoj cvjetanje stabala počinje u veljači s lijeskom te doseže kulminaciju u travnju i svibnju (breza), a u primorskom području cvjetanje počinje ranije.

S obzirom na to da se alergijski konjunktivitis javlja pravilno, u isto doba godine, sastavljeni su peludni kalendari za lakše praćenje i prepoznavanje uzročnika (alergena) te primjenu preventivnih mjera. 

Perenijalni alergijski konjunktivitis

Perenijalni alergijski konjunktivitis prisutan je tijekom cijele godine, a najčešći alergeni su grinje, prašina i dlaka životinja. No, simptomi bolesti, iako traju cijele godine, blaži su od sezonskoga alergijskog oblika.

Idealno liječenje alergijskog konjunktivitisa obuhvaćalo bi izbjegavanje kontakta s alergenom. S obzirom na to da je to teško provesti u praksi, koristimo se i drugim metodama liječenja, - savjetuju se antihistaminici (stabilizatori mastocita), a u simptomatskoj terapiji umjetne suze. Umjetne suze pojačavaju prvu liniju obrane od alergena tako da ispiru površinu oka i smanjuju koncentraciju alergena, podmazuju površinu oka te obnavljaju oštećeni suzni film.

Gigantopapilarni konjunktivitis

Predstavlja upalnu reakciju spojnice gornje vjeđe povezanu s nošenjem kontaktnih leća, očnim protezama ili stranim tijelom oka (npr. konac). Još se naziva konjunktivitis velikih papila.

Najčešće se viđa kod nosioca kontaktnih leća, i deset puta je češći kod nosioca mekih u odnosu na tvrde leće. Prosječno vrijeme koje je potrebno za razvoj kliničke slike je osam mjeseci kod nosioca mekih kontaktnih leća, odnosno osam godina kod nosioca tvrdih kontaktnih leća.

Prije pojave klasične kliničke slike, bolesnici se žale na grebanje i pojačan sluzavi sekret koji se skuplja na kontaktnim lećama, što smanjuje vrijeme njihova nošenja. Uz to, nakon određenog vremena javljaju se smanjenje vidne oštrine i veća pokretljivost leća, što može rezultirati njihovim nepodnošenjem.

U kliničkoj slici nalazimo zadebljanu i crvenu spojnicu gornje vjeđe, na kojoj se javljaju makropapile i gigantske papile.

Liječenjem valja ukloniti čimbenika upalne reakcija (kontaktne leće, proteze...), uz kratkotrajnu lokalnu primjenu kortikosteroida koji smanjuje simptome.

Konjunktivitis kao posljedica iritacije

​Ovaj oblik konjunktivitisa uzrokuje iritacija oka stranim tijelom, dimom, prašinom ili kemikalijama. Ponekad, iritaciju i crvenilo uzrokuje ispiranje i čišćenje oka radi odstranjenja kemikalije ili stranog tijela. Može se pojaviti i u slučaju da se kontaktne leće nose dulje nego što je preporučeno ili se ne čiste na pravi način.

Nije zarazan. Može izazvati suzenje očiju i sluzavi iscjedak, koji obično nestaju sami od sebe unutar jednog dana.

Ako ispiranje ne riješi simptome ili je kemikalija bila kaustična (kao što je lužina), treba posjetiti oftalmologa što je prije moguće kako ne bi došlo do trajnog oštećenja oka.

Ako simptomi traju to može značiti da je strano tijelo još uvijek u oku ili se radi o ogrebotini na rožnici ili spojnici oka (konjunktivi).

Kada posjetiti liječnika

Odlazak liječniku zbog konjunktivitisa nije nužan. Većinu vremena konjunktivitis se može liječiti kod kuće dok se simptomi ne povuku.
 
Međutim, neki simptomi mogu biti znak ozbiljnog problema, stoga svakako posjetite liječnika ili odmah potražite medicinsku pomoć ako imate:
 • intenzivno crvenilo u oku
 • pojačanu osjetljivost na svjetlost, osobito ako je jako izražena
 • zamagljen vid ili slabljenje vida
 • bol u oku
 • osjećaj kao da je nešto „zapelo“ u oku
 • velika količina iscjetka iz očiju
 • simptomi se pogoršavaju ili se ne poboljšavaju, uključujući konjunktivitis za koji se smatra da je uzrokovan bakterijama, a simptomi se ne smanjuju nakon 24 sata primjene antibiotika
 • oslabljen imunosni sustav (npr. zbog liječenja HIV infekcije, raka i drugih medicinskih stanja).

Novorođenčad sa simptomima konjunktivitisa treba neodgodivo odvesti liječniku.
 
Konjunktivitis kod novorođenčeta

Dijagnostika konjunktivitisa

Liječnik često može odrediti je li uzrok konjunktivitisa virus, bakterija ili alergen na temelju povijesti bolesti, simptoma i pregleda oka.

Konjunktivitis uvijek uključuje crvenilo ili oticanje oka, ali ima i druge simptome koji mogu varirati ovisno o uzroku i koji mogu pomoći u dijagnostici uzroka.

Ponekad može biti teško odrediti točan uzrok konjunktivitisa bez laboratorijskih pretraga jer neki simptomi mogu biti isti bez obzira na uzrok. Iako se ne radi rutinski, može se uzeti uzorak infektivnog materijala (iscjedak) iz zaraženog oka za biogram  i antibiogram, što može pomoći odrediti oblik infekcije i terapijski pristup. To se obično radi ako su simptomi ozbiljni ili se sumnja na visokorizični uzrok kao što je strano tijelo u oku, ozbiljna bakterijska infekcija ili spolno prenosiva infekcija.

biogram - postupak izolacije i identifikacije mikroorganizma iz uzorka infektivnog materijala
antibiogram - in vitro ispitivanje osjetljivosti mikroorganizma na antibiotike - na koje i u kojoj mjeri 

Kako posumnjati o kojem se obliku konjunktivitisa radi?

Uzrok je vjerojatno virus ako:
 • konjunktivitis prati običnu prehladu ili infekciju dišnog sustava
 • iscjedak iz oka je više vodenast nego gust.

Uzrok može biti bakterija ako:
 • konjunktivitis se javlja istodobno s upalom uha
 • javlja se ubrzo nakon rođenja
 • iscjedak iz oka je prije gust nego vodenast

Uzrok je vjerojatno alergija ako:

Konjunktivitis - liječenje

Konjunktivitis obično prolazi sam od sebe unutar jedan do dva tjedna. Ako simptomi traju dulje od toga, trebali biste posjetiti oftalmologa.

Opće smjernice

Liječenje konjunktivitisa obično je usmjereno na ublažavanje simptoma. U tom smislu može se preporučiti korištenje umjetnih suza i hladni oblozi nekoliko puta dnevno.

Nositeljima kontaktnih leće savjetuje se prestanak nošenja sve dok se ne završi s liječenjem.Liječenje konjunktivitisa obično ovisi o vrsti, odnosno uzroku.

Virusni konjunktivitis

Većina slučajeva virusnog konjunktivitisa je blaga, tako da infekcija obično nestane bez liječenja unutar sedam do 14 dana i ne ostavlja dugoročne posljedice. Međutim, u nekim slučajevima može potrajati dva do tri tjedna ili više. U svakom slučaju, simptomi postupno nestaju sami od sebe.

Ne postoji specifično liječenje konjunktivitisa uzrokovanog većinom virusa. Tijelo se samo bori protiv virusa, a od pomoći mogu biti hladni oblozi koji stvarju osjećaj ugode.

U slučaju virusnog konjunktivitisa, antibiotske kapi za oči neće biti od pomoći. Mogu čak uzrokovati štetu smanjenjem njihove učinkovitosti u budućnosti ili izazivanjem reakcije na lijek.

Antivirusni lijekovi mogu biti opcija za liječenje ozbiljnijih oblika kao što je virusni konjunktivitis uzrokovan herpes simplex ili varicella-zoster virusom ili spolno prenosivom infekcijom. To su ozbiljne infekcije koje, ako se ne liječe, mogu ostaviti ožiljak na oku ili uzrokovati gubitak vida.

Bakterijski konjunktivitis

Blagi bakterijski konjunktivitis može se poboljšati bez liječenja antibioticima i bez komplikacija. Često se popravi za dva do pet dana bez liječenja, ali mogu proći i dva tjedna dok potpuno nestane.

Antibiotici (lokalno u obliku kapi ili masti za oči) mogu pomoći skratiti trajanje infekcije, smanjiti širenje infekcije i komplikacije. Primjenjuju se u slučaju pojave gnojnog iscjetka, konjunktivitisa kod osoba ugroženog imunosnog sustava ili sumnje na određene bakterije.Alergijski konjunktivitis

Osim izbjegavanja alergena kad god je moguće, mogu se primijeniti lijekovi protiv alergije i kapi za oči. Oni sadrže ili antihistaminike za kontrolu alergijske reakcije ili protuupalne lijekove poput steroida ili dekongestiva. Simptomi se privremeno mogu ublažiti stavljanjem hladnog obloga na zatvorene oči.

Konjunktivitis kao posljedica iritacije

Ponekad konjunktivitis može biti uzrokovan prskanjem neke kemikalije u oko/oči ili stranim tijelom u oku. U tom slučaju oko treba isprati blagim mlazom tople vode pet minuta i izbjegavati daljnje izlaganje nadražujućim tvarima. Stanje bi se trebalo poboljšati unutar četiri sata nakon ispiranja, u suprotnom treba se obratiti liječniku.

Ako se radi o jakoj kiselini ili lužini (kao što je sredstvo za čišćenje odvoda), oči treba isprati s vodom i odmah nazvati liječnika.

Konjunktivitis uzrokovan autoimunom bolešću

Liječenje osnovne bolesti ujedno liječi i konjunktivitis.

Prevencija širenja konjunktivitisa

Imajte na umu da konjunktivitis nije ništa zarazniji od obične prehlade. U redu je vratiti se na posao, u školu ili u vrtić ako je moguće održavati dobru higijenu i izbjegavati bliski kontakt. Međutim, ako posao, škola ili briga o djetetu uključuju bliski kontakt s drugima, možda bi bilo najbolje ostati kod kuće dok simptomi ne nestanu.

Virusni i bakterijski konjunktivitis vrlo su zarazni i lako se šire s osobe na osobu.

Kako bi se smanjio rizik pojave konjunktivitisa ili njegova širenja na druge osobe uputno je slijediti pravila dobre higijene.

Ako imate konjuktivitis…

Ako imate konjunktivitis, širenje na druge moguće je spriječiti sljedećim mjerama:
 • Često perite ruke sapunom i toplom vodom najmanje 20 sekundi. Posebno ih dobro operite prije i nakon čišćenja ili nanošenja kapi ili masti na zaraženo oko. Ako sapun i voda nisu dostupni, za pranje ruku koristite sredstvo za dezinfekciju ruku na bazi alkohola koje sadrži najmanje 60 posto alkohola.
 • Izbjegavajte dodirivanje ili trljanje očiju. To može pogoršati stanje ili ga proširiti na drugo oko.
 • Isperite iscjedak iz oka nekoliko puta dnevno svježom vatom. Nakon uporabe vatu bacite i operite ruke sapunom i toplom vodom.
 • Nemojte koristiti istu bočicu kapi za oči za inficirano i neinficirano oko.
 • Češće perite posteljinu, krpe i ručnike (vruća voda i deterdžent) i operite ruke nakon rukovanja takvim predmetima.
 • Izbjegavajte šminkanje očiju dok infekcija ne nestane.
 • Ako ste nositelj kontaktnih leća, prestanite ih nositi dok oftalmolog ne dopusti.
 • Čistite naočale tako što ćete paziti da ne kontaminirate predmete (poput ručnika za ruke) koje bi mogli dijeliti drugi ljudi.
 • Bacite jednokratne kontaktne leće. Temeljito očistite leće za dugotrajno nošenje i sve kutije za leće. Koristite samo sterilnu kontaktnu otopinu. Operite ruke prije stavljanja ili uklanjanja leća.
 • Ne dijelite osobne stvari, poput jastuka, ručnika, kapi za oči, šminke, četkica za šminku, kontaktnih leća, kutija za pohranjivanje kontaktnih leća ili naočala.
 • Nemojte koristiti bazen.Ako ste u blizini nekoga s konjuktivitisom…

Ako ste u blizini nekoga s konjunktivitisom, širenje na druge moguće je spriječiti sljedećim mjerama:
 • Često perite ruke sapunom i toplom vodom najmanje 20 sekundi. Ako sapun i topla voda nisu dostupni, za čišćenje ruku upotrijebite sredstvo za dezinfekciju ruku na bazi alkohola koje sadrži najmanje 60 posto alkohola.
 • Operite ruke nakon kontakta sa zaraženom osobom ili predmetima koje ona koristi, na primjer, nakon nanošenja kapi za oči ili masti u oči zaražene osobe ili nakon stavljanja njihove posteljine u perilicu rublja.
 • Izbjegavajte dodirivati oči neopranim rukama.
 • Ne dijelite osobne stvari, poput jastuka, ručnika, kapi za oči, šminke, četkica za šminku, kontaktnih leća, kutija za pohranjivanje kontaktnih leća ili naočala.

Izbjegnite ponovno obolijevanje…

Ako imate konjunktivitis, postoje koraci koje možete poduzeti kako biste izbjegli ponovnu infekciju nakon što infekcija nestane:
 • Izbjegavajte šminkanje očiju dok infekcija ne nestane. Bacite staru šminku za oči i svu šminku korištenu neposredno prije početka infekcije.
 • Ako ste koristili kapi za oči za inficirano oko, nemojte koristiti iste kapi za oči u nezaraženom oku.
 • Bacite jednokratne kontaktne leće i pribor za čuvanje koje ste koristili prije infekcije.
 • Bacite otopinu za kontaktne leće koju ste koristili prije infekcije.
 • Očistite leće za produljeno nošenje i pribor za čuvanje prema uputama.
 • Očistite naočale i pribor za čuvanje koje ste koristili za vrijeme upale.
 • Koristite samo sterilnu kontaktnu otopinu.
 • Operite ruke prije stavljanja ili uklanjanja leća.
 • Slijedite ove savjete kako biste očuvali zdravlje očiju i kada nosite kontaktne leće.

Cjepiva mogu spriječiti neke infekcije povezane s konjunktivitisom

Ne postoji cjepivo koje sprječava sve vrste konjunktivitisa. Međutim, postoje cjepiva za zaštitu od nekih virusnih i bakterijskih bolesti koje su povezane s pojavom konjunktivitisa, kao što su rubeola, ospice, vodene kozice, herpes, pneumokok, Haemophilus influenzae tip b (Hib)

Konjunktivitis uzrokovan alergenima ili iritansima nije zarazan osim ako se ne razvije sekundarna virusna ili bakterijska infekcija.

Prevencija konjunktivitisa kod novorođenčadi

Oči novorođenčadi osjetljive su na bakterije prisutne u majčinom porođajnom kanalu. Ove bakterije često ne uzrokuju simptome kod majke, ali u nekim slučajevima mogu uzrokovati ozbiljan oblik konjunktivitisa kod dojenčadi poznatog kao ophthalmia neonatorum, koji zahtijeva hitno liječenje kako bi se sačuvao vid. Zato se neposredno nakon rođenja svakom novorođenčetu u oči stavlja antibiotska mast jer pomaže u sprječavanju infekcije oka.


Izvor fotografija: Shutterstock
 

Datum objave članka: 9. 1. 2024.