Zaštitite svoje „plivače“ od ljetnih opasnosti

Muško zdravlje / Reprodukcija Borna Tićak mag. pharm.

Do poremećaja proizvodnje zdravih spermija, što predstavlja temeljni razlog neplodnosti kod muškaraca, može doći zbog niza razloga. Neki od razloga mogu biti izravno vezani uz stanje organizma no, postoje i čimbenici na koje pojedinac može utjecati

Neplodnost postaje sve veći problem Zapadnog svijeta, a samo stanje definira se kao nemogućnost začeća nakon jedne godine redovnog nezaštićenog spolnog odnosa s istim partnerom. Iako bi za opis takvih slučajeva pojam „smanjene plodnosti“ bio prikladniji od pojma „neplodnosti“ koji označava definitivnu i krajnju nemogućnost začeća, opće je uvriježeno reći za parove koji dulje vremensko razdoblje nastoje dobiti dijete bez uspjeha da su neplodni. Otprilike svaki šesti par je neplodan.
 
U gotovo 15 posto parova na Zapadu koji nemaju djecu stanje je prouzročeno činjenicom da nisu mogli začeti, a ne odlukom o svjesnom neimanju djece. Otprilike u 20 posto slučajeva razlog neplodnosti je muški čimbenik, a u dodatnih 27 posto razlog je posljedica kombinacije muškog i ženskog čimbenika. Stoga se može reći kako muški čimbenik igra ulogu u otprilike 50 posto slučajeva neplodnosti.
 
Uzroci muške neplodnosti mogu biti različiti - od genetskih poremećaja do određenih svakodnevnih aktivnosti.

Spermiji - osim broja, važna je i kvaliteta

Za procjenu plodnosti muškarca koristi se nekoliko parametara - broj spermija, morfologija (izgled i oblik) te pokretljivost (motilitet) – koji se provjeravaju izradom spermiograma. Svjetska zdravstvena organizacija (World Health Organization, WHO) propisala je referentne vrijednosti za spermije normalne morfologije u ejakulatu kako bi se ejakulat smatrao abnormalnim.
 
Tijekom posljednjih nekoliko desetljeća bilježi se pad kvalitete ljudske sperme, a posljedično i porast neplodnosti među općom populacijom. Tako se spominje podatak kako je prisutan trend pada brojnosti spermija u ejakulatu muškaraca plodne dobi na području Pariza za čak 2,6 posto godišnje tijekom posljednjih 20 godina, dok pokretljivost bilježi pad od 0,3 posto. S druge strane, isto istraživanje provedeno na području Toulusea nije zabilježilo takve negativne trendove, što ide u prilog teoriji kako okoliš, industrijsko zagađenje, ali i životni stil utječu na kvalitetu spermija.

Što sve šteti malim „plivačima“?

Do poremećaja proizvodnje zdravih spermija, što predstavlja temeljni razlog neplodnosti kod muškaraca, može doći zbog niza razloga. Neki od razloga mogu biti izravno vezani uz stanje organizma - abnormalna proizvodnja može biti posljedica genetskih poremećaja, raka testisa, varikocele te genitalno-urinarnih infekcija. Naravno, godine također igraju ulogu pa proizvodnja spermija postaje intenzivnija tijekom puberteta, a od 55. godine života polako opada intenzitet stvaranja novih stanica.
 
No, postoje čimbenici na koje pojedinac može utjecati. Riječ je o okolišnim čimbenicima i životnom stilu. Pušenje, konzumacija alkohola, stres, visoka temperatura i kemijske tvari pridonose razvoju neplodnosti. Osim konzumacije nikotina i alkohola, što je za neke muškarce dio svakodnevice, postoje i druge, naizgled uobičajene svakodnevne navike koje mogu štetno djelovati na muško reproduktivno zdravlje. Na primjer, jeste li ikad pomislili da bi bicikliranje, odlasci u teretanu ili izlaganje dijelova tijela suncu mogli biti štetni za male „plivače“?

Biciklizam - trening izdržljivosti za spermije

Treninzi izdržljivosti, osim bolova u mišićima i osjećaja zadovoljstva nakon odrađenih vježbi, sa sobom nose i neke promjene u organizmu. Jedna od njih je smanjenje količine ukupnog i slobodnog testosterona, jedne od glavnih molekula koja potiče proizvodnju spermija (tzv. spermatogenezu) u organizmu.
 
Tijekom ljetnih mjeseci biciklizam postaje znatno zastupljeniji u usporedbi s ostalim dijelovima godine, pogotovo na neravnom terenu šumskih staza. Osim što se ostvaruje učinak karakterističan za treninge izdržljivosti, pri čemu opada razina testosterona u organizmu, povećava se tjelesna temperatura, što zahvaća i područje testisa. Povišena temperatura povezuje se s utjecajem na diferencijaciju i sazrijevanje spermija.

Također, ne smijemo zaboraviti ni mehanički pritisak na testise zbog oblika sjedala na biciklu i mogućnost pojave mikrotrauma na tom području, što također može igrati ulogu u proizvodnji spermija. U jednoj od studija, koje su istraživale međuovisnost biciklizma i kvalitete spermija, stoji kako su muškarci koji su biciklirali više od pet sati tjedno imali smanjen kako ukupan broja spermija, tako i broj spermija pokretljivih u ejakulatu.

Teretana - izgled na dobitku, spermiji na gubitku

Teretana sama po sebi predstavlja dvosjekli mač, iako onih negativnih strana vježbanja nismo previše svjesni. Općenito, tijekom vježbi na koje osoba nije spremna i naviknuta ili pretjerano iscrpljujućih treninga proizvodi se veća količina slobodnih kisikovih radikala koji uzrokuju oštećenje tkiva povezano s oksidativnim stresom. Umjerena fizička aktivnost također dovodi do proizvodnje slobodnih kisikovih radikala, ali u količinama koje same potiču antioksidativni odgovor organizma. No, prilikom ekscesivnih treninga količina reaktivnih spojeva veća je nego što je organizam u mogućnost sanirati, zbog čega se oštećuju pojedina tkiva i DNA molekula.
 
Kod neplodnih muškaraca zastupljen je veći udio oštećenja DNA molekule spermija. Osim toga, u otprilike 25 posto neplodnih muškaraca u sjemenoj tekućini zabilježena je povišena razina slobodnih kisikovih radikala.
 
Stoga se kao jedan od vidova zaštite od štetnog utjecaja reaktivnih molekula navode antioksidansi poput vitamina C i vitamina E, glutationa, koenzima Q10 i sl., koji pridonose smanjenju oštećenja DNA molekule spermija.

Zašto nije dobro da je spermijima vruće?

Kao što fizička aktivnost i bicikliranje povećavaju tjelesnu temperaturu, istom učinku pridonose sauna, jacuzzi, kupke, ali i zagrijana sjedala u autu i na motoru. Jedna je studija proučavala je kako na muškarce utječe odlazak u saunu dva puta tjedno tijekom tri mjeseca, pri čemu je otkriveno prolazno smanjenje broja spermija i njihove pokretljivosti zajedno s poremećenom funkcijom mitohondrija. Slična situacija je i s automobilima i motorima - sjedenje u automobilu tijekom dva sata poveća skrotalnu temperaturu za 1,7 do 2,2 °C, dok je situacija nešto gora prilikom sjedenja na motoru čije sjedalo se tijekom ljeta još dodatno zagrijava stajanjem na suncu.
 
Skrotalnu temperaturu može povećati i laptop. Muškarci koji laptop prilikom rada drže na koljenima povećavaju tjelesnu temperaturu svojih testisa za više od 1 °C.

UV zračenje - još jedan neprijatelj u nizu

O štetnosti UV zračenja pisalo se u nekoliko navrata, a kada se govori o takvom obliku zračenja uvijek se u fokusu nalazi zdravlje kože. No, studija provedena na životinjama pokazala je kako UV zračenje može utjecati i na spermije.
 
Nakon izlaganja spermija UV zračenju zabilježen je pad broja pokretljivih spermija. Uz štetni utjecaj UV-B-a, navodi se i UV-C zračenje čiji je učinak daleko destruktivniji - uništavanjem repa spermija UV-C zračenje smanjuje vjerojatnost oplodnje jajne stanice.

Kako pridonijeti kvaliteti „plivača“?

Jedan od temeljnih načina kako brinuti o kvaliteti spermija je kontrolirati namirnice koje se unose u organizam. Zdrava prehrana ključna je za održavanje gotovo svih fizioloških funkcija pa tako i spermatogeneze.

Hranom se uspijevaju unijeti brojne sastavnice koje imaju svoju ulogu u spermatogenezi: L-karnitin, L-arginin, cink, vitamin E, glutation, selen, koenzim Q10 i folna kiselina.
 
L-karnitin i L-arginin povezuju se s ukupnim brojem spermija, ali i s njihovom pokretljivošću. Vitamin E pridonosi pokretljivosti spermija i poboljšavanju njihove funkcije. U kombinaciji sa selenom zabilježeno je kako su spermiji postali pokretljiviji, ali i morfološki zdraviji. Smanjen udio cinka u sjemenoj tekućini povezuje se sa smanjenom sposobnošću oplodnje.
 
Selen i glutation potrebni su za proizvodnju enzima koji predstavlja 50 posto materijala mitohondrija u vratu spermatozoida odgovornog za pokretljivost muške spolne stanice. Vitamin E, glutation i koenzim Q10 djeluju kao antioksidansi.
 
Ubrzani način života često predstavlja prepreku zdravoj prehrani, a u razdoblju ljeta i godišnjeg odmora još je teže voditi računa o unosu svih potrebnih nutrijenata. Stoga se, uz uravnoteženu prehranu, za poboljšanje funkcije spermija može koristiti navedena kombinacija sastojaka koja pruža nutritivnu potporu muškoj plodnosti.
Datum objave članka: 15. 7. 2020.
izdvojeni proizvodi