Trudnoća pogoduje dijabetesu

Žensko zdravlje / Trudnoća i majčinstvo dr. sc.   Maja Baretić dr. med., spec. interne medicine, subspec. endokrinolog - dijabetolog

Ženama koje imaju dijagnosticiranu šećernu bolest preporučuje se planirati trudnoću i napraviti tzv. prekoncepcijsku obradu

Šećerna bolest (diabetes mellitus), koju karakterizira povišena razina glukoze u krvi, donosi mnoge zdravstvene opasnosti. No, kad u jednom tijelu imamo dva potencijalna bolesnika, to jest trudnicu sa šećernom bolešću i njezino dijete, koje se tijekom devet mjeseci od jedne stanice razvije u samostalni organizam, opasnosti su još veće. Uz to, zbog jedinstvenih hormonskih promjena trudnoća je metabolički tako modelirana da se iz posteljice luče hormoni koji čak pogoduju razvoju šećerne bolesti. Tome u prilog govori i studija provedena u Engleskoj, Walesu i Sjevernoj Irskoj od 2002. do 2003., koja je pokazala da se učestalost šećerne bolesti u trudnoći kreće od dva do pet posto (Pregnancy in Women with Type 1 and Type 2 Diabetes in 2002-03, England, Wales and Northern Ireland).

Gestacijski dijabetes na prvom mjestu

Nekoliko je oblika šećerne bolesti koji se vezuju uz trudnoću: onaj koji nastaje tijekom trudnoće (gestacijski dijabetes) te koji je postojao i prije trudnoće (šećerna bolest tip 1 ili tip 2). Od ukupno svih tipova dijabetesa, 87,5 posto ih je gestacijskih, a samo 7,5 posto pripisuje se tipu 1, te 5 posto tipu 2 dijabetesa (Diabetes in Pregnancy: Management of Diabetes and Its Complications from Preconception to the Postnatal Period. NICE Clinical Guidelines).

Gestacijski dijabetes - U ranoj trudnoći normalno je da žena natašte i nakon jela ima niže vrijednosti glukoze u krvi. Međutim, kako trudnoća napreduje, može se razviti poremećaj regulacije glukoze u krvi koji se kao takav prvi put uoči tijekom trudnoće, i tada govorimo o gestacijskom dijabetesu. U slučaju da žena otprije ima šećernu bolest i ostane trudna, nisu zadovoljeni kriteriji za dijagnozu gestacijskog dijabetesa.

Povećan rizik za razvoj gestacijskog dijabetesa imaju starije prvorotkinje, one koje su u ranijim trudnoćama imale intoleranciju glukoze, koje su već rađale veliku djecu (veću od 95 percentila za svoju gestacijsku dob), adipozne žene, one s pozitivnim obiteljskim naslijeđem, te sa sindromom policističnih jajnika. Žene koje imaju gestacijski dijabetes nakon poroda imaju veći rizik za pojavu šećerne bolesti tipa 2 nego one koje su tijekom trudnoće imale uredne vrijednosti glukoze. Stoga trudnice s gestacijskim dijabetesom treba pratiti i nakon poroda.

Kako trudnoća napreduje, može se razviti poremećaj regulacije glukoze u krvi koji se kao takav prvi put uoči tijekom trudnoće

Tip 2 šećerne bolesti - Nastaje kad inzulin koji se luči iz gušterače ne pokazuje očekivan učinak u stanicama u koje treba "uvesti" glukozu. To se naziva inzulinskom rezistencijom. Taj tip dijabetesa vezuje se uz stariju dob, naslijeđe i debljinu te je zapravo najčešći oblik šećerne bolest, koji se prije trudnoće liječi dijetom, tabletama i/ili inzulinom. Kako su trudnice sve starije, a opća populacija sve deblja, sve je veća učestalost ovog tipa šećerne bolesti u trudnica.

Tip 1 šećerne bolesti - Organizam uopće ne proizvodi inzulin. Češće se javlja u mlađoj dobi (ali ne nužno) i za njegovo liječenje uvijek je potreban inzulin. Liječenje inzulinom nastavlja se i tijekom trudnoće, s tim da se njegova doza učestalo mijenja kako trudnoća napreduje. Tako mnoge mlade žene koje boluju od šećerne bolesti tipa 1, uz pojačanu skrb, normalno prolaze kroz trudnoću. Žene sa šećernom bolešću tipa 1 u pravilu znaju za bolest i prije trudnoće, zbog čega se i kontroliraju redovitije od onih koje boluju od šećerne bolesti tipa 2.

Smanjiti moguće opasnosti

Poznato je da loša regulacija šećerne bolesti prije začeća negativno utječe i na sam ishod trudnoće, te da i trudnoća nosi određene rizike po ženino zdravlje i zdravlje djeteta. Stoga ženu oboljelu od šećerne bolesti treba na sve upozoriti. Mora znati da je napredovanjem trudnoće potrebno mijenjati način terapije. Stoga se ženama koje imaju dijagnosticiranu šećernu bolest preporučuje da svakako planiraju trudnoću, pri čemu valja proći i tzv. prekoncepcijsku obradu. Prije začeća treba procijeniti komplikacije šećerne bolesti (na očima i bubrezima), smanjiti eventualno povećanu tjelesnu težinu, ako je moguće ispod indeksa tjelesne težine 27 kg/m2, i svakako prestati pušiti.

Trudnice s dijabetesom češće se i pozornije prate nego ostale, pri čemu se obvezno procjenjuje veličina djeteta i njegova zrelost. Neke od njih dio trudnoće provode pod liječničkim nadzorom u bolnici. I prije trudnoće mijenjaju se neki lijekovi (npr. za povišeni krvni tlak), koji bi mogli oštetiti plod. Do kraja trudnoće bolesnicama se preporučuju lijekovi čiji su učinci u trudnoći ispitani.

Rizici za dijete uključuju kongenitalne malformacije srca ili neuralne cijevi, povećanu mogućnost intrauterine smrti, veću težinu djeteta, veću količinu plodne vode, veću mogućnost komplikacija tijekom poroda (peripartalne komplikacije) i veću učestalost spontanog pobačaja. Nakon poroda treba očekivati neonatalnu žuticu, pad vrijednosti glukoze i kalcija u krvi, tegobe s disanjem itd.

Rizici za ženu uključuju povećanje krvnog tlaka, preeklampsiju i eklampsiju (komplikacije koje se očituju porastom krvnog tlaka i pojavom bjelančevina u mokraći, a u teškim slučajevima i grčevima, oteklinama i poremećajem svijesti), te pogoršanje nekih otprije prisutnih komplikacija šećerne bolesti na očima ili bubrezima. Trudnice sa šećernom bolešću porod češće dovršavaju carskim rezom.

Terapijske opcije

Postoje dva načina liječenja šećerne bolesti u trudnoći: dijetom i inzulinom. Dijetalna prehrana koja je kalorijskim unosom prilagođena ženinoj težini i visini uvijek je sastavni dio liječenja. Trudnicama koje i prije začeća imaju povećanu tjelesnu težinu ne preporučuje se gubitak težine, nego umjereno i kontrolirano dobivanje na težini tijekom devet mjeseci trudnoće. Folna kiselina standardni je dodatak prehrani.

Trudnice s tipom 2 šećerne bolesti - Ako je žena uzimala tablete prije trudnoće, terapija se u trudnoći prekida, a ovisno o nalazima, preporučuje se samo dijeta ili dijeta u kombinaciji s inzulinom. Na isti način liječe se i trudnice s gestacijskim dijabetesom.

Trudnice s tipom 1 šećerne bolesti - Nastavljaju liječenje inzulinom, s tim da se katkad mijenja tip inzulina, a gotovo uvijek i njegova doza. Poželjno ih je opskrbiti injekcijama glukagona u slučaju hipoglikemije (smanjenja razine glukoze u krvi), te ketonskim trakama koje brzo detektiraju ketoacidozu. Uz to, postoji i mogućnost liječenja inzulinskom pumpom, koja omogućuje trajno potkožno infundiranje inzulina u promjenjivim, prilagodljivim i preciznim dozama, koje pokrivaju bazalnu sekreciju inzulina kao zamjenu za fiziološko bazalno lučenje inzulina. Uz inzulinsku pumpu bolesnik na temelju vlastite prosudbe dodaje inzulin uz obrok u obliku bolus doza. Inzulinska pumpa je zapravo maleni uređaj (veličine mobitela) u kojem se nalaze procesni modul, kontrolne tipke, baterije i spremnik za inzulin. Pumpa je povezana sa sustavom za infuziju koji vodi inzulin od spremnika do ispod kože, gdje završava malom kanilom koja se mijenja svakih tri dana. Uređaj se tijekom trudnoće može nositi na leđima, bokovima ili oko noge.

Mogućnost korištenja inzulinske pumpe, osim kod tipa 1, sve više se spominje i kod žena s drugim tipovima šećerne bolesti tijekom trudnoće

Liječenje inzulinskom pumpom omogućuje vrlo precizne promjene vrijednosti inzulina, uz veću fleksibilnost u dnevnim aktivnostima i obrocima te manji broj hipoglikemija. Tijekom dana moguće je odrediti i male varijacije ukupne doze inzulina, što omogućuje održavanje željenih vrijednosti GUK-a čak i za jutarnjih mučnina, porasta težine ili hormonskih promjena.

Bolesnice koje se odluče za liječenje inzulinskom pumpom educiraju se prije poroda o načinu rukovanja pumpom i određivanju bolus doze za obrok prema trenutačnoj razini GUK-a i količini ugljikohidrata koje namjeravaju pojesti. Vrijednost bazalnog inzulina određuje liječnik.

Iako se inzulinska pumpa dosad u pravilu primjenjivala u trudnica sa šećernom bolešću tipa 1, sve više se spominje mogućnost njezina korištenja i kod onih s drugim tipovima šećerne bolesti tijekom trudnoće. Rukovanje inzulinskom pumpom zahtijeva mnogo truda, angažmana i motiva, koji je kod trudnica u pravilu velik.

Latinska poslovica kaže: Finis coronat opus (Konac djelo krasi). Drugim riječima, uspješno iznesena trudnoća koja rezultira rođenjem zdravog djeteta neprocjenjiva je nagrada, kako za roditelje tako i za medicinsko osoblje.

Datum objave članka: 1. 10. 2011.