Dehidracija kože nije samo pitanje vode

Dermokozmetika / Njega kože odraslih Dina Majstorović dr. med. dent.

Dehidracija kože nije samo pitanje vode, jer je mehanizam njezina nastanka puno suptilniji i zapravo potječe od slabljenja zaštitnog sloja kože

Hidracija lica - univerzalni savjet za ljepotu

Niste promijenili navike, ali vaša koža doima se manje podatnom i kao da nije vaša. Osjetljivija je, čini se grubljom, gotovo spremnom na pucanje. Da, pogodili ste - nedostaje joj vode. 

Takvo stanje zapravo i ne iznenađuje, jer to je vjerojatno najčešći i najrašireniji problem koji može pogoditi bilo koga, bez obzira na to jeste li muškarac ili žena, stari 30 ili 60 godina, s porculanskom ili mediteranskom puti. Upravo je zato univerzalni savjet za ljepotu hidracija lica. To je ono što osigurava baršunasto glatku i podatnu kožu, sjajnu put i zdrav izgled kože. Kakva sreća, dok god znate što je najvažnije.

Veza dehidracije i hidrolipidnog filma kože

Dehidracija kože nije samo pitanje vode, jer je mehanizam njezina nastanka puno suptilniji i zapravo potječe od slabljenja zaštitnog sloja kože.

Hidrolipidni film djeluje kao svojevrsna mreža na površini kože koja sprječava isparavanje vode u doticaju sa zrakom. Kad se ona dezorganizira, niži slojevi, koji održavaju stanice na okupu, postaju manje učinkoviti te se stvaraju "pukotine" i koža je sklonija isparavanju vode. Rezultat je osjećaj zatezanja, put bez sjaja i pojava finih "linija" oko očiju, gdje je koža prirodno tanja.

Rješenje: nadoknadite manjak vode i obnovite zaštitnu barijeru kože.

Zaštitite kožu od klime, grijanja i vjetra

Količina vode u koži nije stabilna te (jako) varira pod utjecajem okolišnih čimbenika i životnog stila (prehrana, kozmetika, često tuširanje, itd.).

Sadržaj vlage u zraku također ima važnu ulogu, tako da podatnost kože i hidracija nisu jednaki ljeti, zimi dok sjedimo u pregrijanom uredu ili kad letimo u avionu na visini od nekoliko tisuća metara.

Stalni izvori agresije za kožu su i naleti vjetra, onečišćen zrak i UV zrake. Jednom kad je hidrolipidni film na površini kože dovoljno nestabilan, propušta više vode nego što bi trebao, što osjećamo kao nelagodu i zatezanje. Zato je važno zaštititi se od klimatskih čimbenika i svakodnevno koristiti odgovarajuću njegu, kako bi nadoknadili manjak vode i obnovili zaštitnu barijeru.

Pravilan izbor proizvoda za njegu kože lica

Bez obzira na to je li vaša koža sklona upalama, masna je i sjaji se, jako je suha ili je sklona crvenilu, od ključne je važnosti odabrati prikladan proizvod, jer će u suprotnom loša situacija postati još gora (npr. primjena proizvoda za masnu kožu na suhoj koži uzrokuje još veće isušivanje i obratno, proizvod za suhu kožu može još jače naglasiti prirodni sjaj masne kože).

Proizvodi na tržištu možda izgledaju jednako, ali neke formule su ipak bolje od drugih. Tako određeni sastojci, ali i navike, mogu napraviti značajnu razliku.

  • Čuvajte se sapuna, jer isušuje i može nadražiti osjetljivu kožu. Uputno je odabrati sindete s fiziološkom pH vrijednošću i obogaćene hranjivim sastojcima.
  • Previše čišćenja rezultira upravo suprotnim učinkom, to jest pojačanom dehidracijom.
  • Ne pretjerujte s odstranjivanjem površinskoga mrtvog sloja kože. Počastite se jednim pilingom tjedno, uz uvjet da je blag, ali odbacite rukavice za masažu jer su pregrube i oštećuju kožu lica.
  • Za njegu kože (uklanjanje šminke i čišćenje) izaberite blage proizvode bez alkohola (alkohol veže vodu iz kože i uzrokuje suhoću).
  • (Dobra) hidrajuća krema treba sadržavati i masne sastojke koji obnavljaju zaštitni hidrolipidni film, odgovoran za očuvanje cjelovitosti kože i dobru hidraciju.
  • Hidrirajući serum ima još bolje rezultate jer sadrži posebne aktivne tvari koje prodiru dublje u gornje slojeve kože, s tim da se njegova izrazito fluidna tekstura brzo upija i savršeno odgovara svim tipovima kože. Brže i snažnije obnavlja cjelovitost hidrolipidne barijere i puni rezerve vode u koži. Može se koristiti tijekom cijele godine i odličan je tretman za revitalizaciju kože u skladu s njezinim potrebama (u rujnu kad je koža često žedna, ljeti ispod sredstava za zaštitu od sunca, itd.).
  • U proljeće i ljeto koža je češće izložena suncu. Tada se i vaša hidrirajuća krema mora prilagoditi ovim godišnjim dobima te sadržavati zaštitu od sunca, koje oštećuje zaštitni sloj i pojačava dehidraciju kože.

Različiti tipovi kože imaju različite potrebe, ali uz jednu iznimku - svaki mora biti savršeno hidriran. I u ovom slučaju, hidrirajuća njega lagane teksture najviše će odgovarati normalnoj do mješovitoj koži, a hidrirajuća bogata njega bit će savršena za suhu do vrlo suhu kožu.


Izvor fotografije: Shutterstock
 

Datum objave članka: 11. 8. 2020.