Atopijski dermatitis ili atopijski ekcem

Dermokozmetika / Njega dječje kože

U mirnoj fazi atopijskog dermatitisa (atopijskog ekcema) prilagođena higijena i njega kože od iznimne su važnosti i predstavljaju osnovu terapije jer pomažu u održavanju mirne faze čim duljom

Atopijski dermatitis (ekcem) je kronična bolest, često nasljednog karaktera, tijekom koje se izmjenjuju faze upale i faze smirenja.

Zbog disfunkcije kožne barijere koža je suha (kseroza), a upala je stalno prisutna, čak i kad se ne vidi golim okom (mikro upala). Slabije zaštićena koža više reagira na okolišne čimbenike.

Atopijski dermatitis se razvija u dvije faze:
  1. faza senzibilizacije - kožna barijera slabije štiti kožu, alergeni iz okoliša mogu lakše prodrijeti u nju
  2. faza ekspresije - pojava upale koja izaziva pojavu simptoma.

Atopijski dermatitis ili atopijski ekcem: osnove u nekoliko točaka

Što vidite? - Suha do vrlo suha koža, crvenilo nepravilnih kontura, male vezikule (vodeni mjehurići) koji vlaže i mogu se razviti u kraste. 

Što osjećate? - Svrbež i značajna nelagoda na koži (zatezanje, trnci itd.). 

Uzroci? - Nasljedna sklonost alergijama i nedostatak funkcije barijere kože koja postaje osjetljivija i propusnija za vanjske agresivne čimbenike. 

Zahvaćena područja? - Čelo, obrazi, vrat, vjeđe, trup, pregib lakata i koljena.

Atopijski dermatitis ili atopijski ekcem: tko je najviše pogođen?

U 85 posto slučajeva atopijski dermatitis počinje prije pete godine života i napreduje s godinama. Najčešće se javlja kod dojenčadi od trećeg mjeseca starosti i obično traje do sedme godine, s mogućnošću poboljšanja oko druge ili treće godine. S vremenom, krize postaju sve slabije i sve rjeđe te napokon prestaju. U većini slučajeva, simptomi nestaju nakon sedme godine, tako da oko 10. ili 11. godine mnoga djeca više neće imati ekcem.

Ponekad se u istom razdoblju mogu pojaviti i druge atopijske manifestacije poput astme.

Atopijski dermatitis je rijedak u odraslih osoba iako može trajati do odrasle dobi,. U svakom slučaju, koža uvijek ostaje krhka zbog čega joj je potrebna stalna i redovita njega.

Atopijski dermatitis ili atopijski ekcem: tijek bolesti

Kod bolesnika s atopijskim dermatitisom izmjenjuju se sljedeće faze:  
  1. faza rasplamsavanja - tijekom ove faze upala je vidljiva, javlja se crvenilo, a koža je obično još više suha i jako svrbi.
  2. mirna faza - upala nije vidljiva, ali je u pozadini još uvijek prisutna. Koža je i dalje suha. U ovoj fazi, prilagođena higijena i njega kože od iznimne su važnosti i predstavljaju osnovu terapije atopijskog dermatitisa jer pomažu u održavanju mirne faze čim duljom.

Prirodna emolijentna njega za suhu kožu sklonu atopijskom ekcemu

Ciljano djelovanje na upalu ključno je za prekid začaranog kruga atopijskog dermatitisa, povlačenje simptoma i dugoročno držanje bolesti pod kontrolom.

Zahvaljujući stručnosti brenda A-Derma, EXOMEGA linija za suhu kožu sklonu atopijskom ekcemu začarani krug drži pod kontrolom upravo djelovanjem na upalu.

Znanstvenici Dermatoloških laboratorija A-Derma usredotočeni su na ovo područje istraživanja već gotovo 30 godina. U središtu te strategije nalazi se jedinstvena, prirodna djelatna tvar - ekstrakt izdanaka Rhealba® zobi, s trostrukim umirujućim djelovanjem na tri razine: protiv svrbeža iritacije i crvenila.

Pojačano umirujuće djelovanje možemo zahvaliti BIOvect sustavu, koji transportira djelatnu tvar i povećava njezinu bioraspoloživost.

Filaxerine, vitamin B3 i hranjivi kompleks trenutačno hidriraju kožu i dugoročno obnavljaju kožnu barijeru, čime se sprječava prodor novih alergena ili bakterija.

Novosti brenda A-Derma

Na atopijskoj koži ponekad se manifestiraju alergijske reakcije koje, uz već prisutan osjet neudobnosti, dovode do povećane osjetljivosti i reaktivnosti kože.
 
Kako bi odgovorila na ovu iznimnu fragilnost kože, A-Derma je osmislila EXOMEGA Allergo emolijentni balzam, koji udružuje umirujuća svojstva EXOMEGA Control emolijensa s rješenjem posvećenim alergijskoj hiperreaktivnosti. Zahvaljujući patentiranoj tehnologiji sterilne kozmetike*, na ovaj način je dobivena formula visoke podnošljivosti i bez konzervansa, koja:
  • trenutačno i dugotrajno umiruje crvenilo i iritacije, hrani i ojačava kožnu barijeru te štiti ravnotežu mikrobioma
  • smanjuje frekvenciju vrhunaca suhoće.
 
 *patent u prijavi
 
Za lice, tijelo i vjeđe. Bez parfema. Ispitano na koži sklonoj alergijskim reakcijama. 
 

Uz 40. rođendan,  brend A-Derma je predstavio i nove, eko-dizajnirane tube EXOMEGA CONTROL mlijeka, kreme i balzama 200 ml, s 33 posto manje plastike u odnosu na standardnu tržišnu tubu, a vjernim potrošačima donio i 15 posto niže cijene (u odnosu na prethodne tube Sterile cosmetics)!

Učinkovitost EXOMEGA CONTROL formule dostupna je u četiri teksture - sprej, mlijeko, krema i balzam.


Izvor fotografije: arhiva Pierre Fabre
 

Datum objave članka: 7. 9. 2022.
promo
izdvojeni proizvodi