10 jednostavnih mjera za jačanje imuniteta u djece

Dječje zdravlje / Prevencija bolesti u dječjoj dobi dr. sc.   Tamara Voskresensky Baričić dr. med., spec. pedijatrije, subspec. alergologije i kliničke imunologije

Što možemo učiniti da ojačamo imunosni sustav djeteta i omogućimo mu da navalu virusa i bakterija svlada bez razvoja simptoma bolesti

Akutne infekcije gornjih dišnih putova u djece

U zimskim mjesecima, kad se puno boravi u zatvorenim i grijanim prostorijama, kad je smanjena fizička aktivnost i haraju virusne infekcije dišnog i probavnog sustava, mnoga djeca, osobito ona koja borave u kolektivu, neprestano su prehlađena, curi im nos, kašlju i povremeno imaju vrućicu ili proljev... 

Među najčešćim dječjim bolestima su akutne infekcije gornjih dišnih putova, što pokazuju i epidemiološke analize, prema kojima svako drugo dijete koje posjeti pedijatrijsku ordinaciju dolazi upravo iz tog razloga. Djeca u prvih pet godina života obolijevaju prosječno šest do devet puta godišnje, a neka i do dvanaest. Ako je već tako, postavlja se pitanje što možemo učiniti da ojačamo njihov imunosni sustav i omogućimo im da navalu virusa i bakterija svladaju bez razvoja simptoma bolesti.

Najčešće korišteni imunostimulansi

Snažan imunosni sustav nije rezultat samo zdrave nasljedne predispozicije, jer je ujedno dinamičan, prilagodljiv i podložan utjecajima izvana, tako da postoje neke jednostavne mjere i pripravci koji ga mogu osnažiti.

Kako bi ojačali imunosni sustav djeteta i tako spriječili obolijevanje ili skratili trajanje bolesti, roditelji često posežu za imunostimulansima, tvarima koje pojačavaju imunološki odgovor organizma tako što povećavaju broj imunoloških stanica, ubrzavaju njihovu pokretljivost ili olakšavaju prepoznavanje antigena. U tu svrhu najviše se koriste preparati pripremljeni od različitih biljnih vrsta i aktivne tvari izolirane iz prirodnih proizvoda. 

Osim na temelju same djelatne tvari, proizvod valja birati i prema načinu njegove izrade. Kad je riječ o fitopreparatima, prednost svakako valja dati ekološki uzgojenim biljkama, bez primjene GMO tehnologije i pesticida. Poželjno je i da proizvod ne sadrži umjetne arome, boje i sladila.

Beta-glukan - jedan od najčešćih

Iako su imunostimulativna svojstva beta-glukana u zemljama Dalekog istoka poznata već stotinama godina, češća primjena na našim prostorima bilježi se u posljednjih dvadesetak godina. Kao samostalan preparat, ili s dodacima vitamina C i D i drugim aktivnim tvarima, jedan je od najčešće korištenih imunostimulansa u posljednje vrijeme. Djelovanje mu je brzo i intenzivno, a očituje se kroz aktivaciju stanica makrofaga, neutrofila, monocita i NK-stanica (stanica ubojica). Povećava fagocitozu i koncentracije enzima koji služe kao glasnici u imunološkom odgovoru. Zbog toga se smatra djelotvornim u različitim infekcijama (bakterijskim, virusnim, gljivičnim).

Prema kemijskom sastavu, beta-glukan je polisaharid dobiven izolacijom iz stijenki kvasca Saccharomyces cerevisiae, nekih gljiva (shitake, maitake) i žitarica, poput ječma i zobi. Molekule glukoze povezane su specifičnom β-1,3-glikozidnom vezom, koja je najvažniji čimbenik njegova djelovanja. Beta-glukani kvasca i gljiva sadrže još i β-1,6-veze, a beta-glukani žitarica β-1,4-veze. S obzirom na to da se posljednja dva oblika smatraju manje aktivnima, kvaliteta proizvoda određuje se upravo čistoćom beta-glukana, odnosno količinom sadržaja beta-glukana s β-1,3-glikozidnom vezom.

Učinkovitost beta-glukana potvrđena je i brojnim studijama, posebice u prevenciji i liječenju bolesti gornjih dišnih putova. Duljina primjene nije strogo određena, a rezultati studija pokazali su da primjena i do šest mjeseci u kontinuitetu nema štetnih učinaka. Ipak, s obzirom na to da je riječ o snažnom imunostimulansu, valja ga primjenjivati razborito. Preporučuje se davati ga djeci nakon prve godine života. Preventivna doza iznosi od 2 do 4 mg/kg, a terapijske doze mogu biti i veće.

Echinacea - najviše kliničkih studija

Echinacea je jedna od najstarijih biljnih vrsta koja se upotrebljavala radi olakšavanja simptoma prehlade i drugih virusnih oboljenja. Primjena je zabilježena još u sjevernoameričkih Indijanaca, a danas je imunostimulans s najviše provedenih kliničkih studija.

Stimulacija imunosnog sustava odvija se pojačavanjem fagocitozne sposobnosti makrofaga i povećanjem količine T limfocita. Uz djelovanje na imunosni sustav, echinacea pokazuje i antivirusno, antibakterijsko, antifungalno, antioksidativno i protuupalno djelovanje. Najdjelotvornijima se smatraju ekstrakti pripravljeni od svježe biljke, i to od vrsta Echinacea purpurea i Echinacea pallida. Provedena ispitivanja pokazala su da se primjenom ekstrakta ovih biljnih vrsta rizik obolijevanja od bolesti gornjih dišnih putova može smanjiti za trećinu, a trajanje bolesti za dan i pol.

Echinacea se često kombinira i s drugim aktivnim tvarima. Tako je ispitana kombinacija echinaceje, propolisa i vitamina C u djece, što je pokazalo da se obolijevanje gornjih dišnih putova može smanjiti za polovicu. Ispitana je i kombinacija echinaceje, beta-glukana, vitamina C i arabinogalaktana, koja je pokazala preventivni učinak u slučaju kronične upale srednjeg uha i tonzila u djece.

Učestalost obolijevanja u tretirane djece smanjila se čak za tri četvrtine.

S obzirom na to da sva snaga i vrijednost echinaceje najbolje dolaze do izražaja onda kad bolest nastupi, preparat sačuvajte za vrijeme aktivne bolesti, kad se uzima u "udarnoj dozi" tijekom kraćeg razdoblja.

Prema službenoj fitoterapiji, primjena proizvoda koji sadrže ekstrakt echinaceje ne bi trebala biti dulja od osam tjedana, a može se primjenjivati nakon djetetove prve godine života. Ne preporučuju se osobama koje su alergične na biljke iz porodice Asteraceae, kao ni osobama koje boluju od autoimunih bolesti.

Propolis - u preventivne, ali i terapijske svrhe

Propolis je smolasta tvar koju pčele prikupljaju, miješaju s enzimima iz svojih žlijezda slinovnica i koriste za zaštitu košnica. Sadrži oko 200 različitih sastojaka, od kojih su najviše zastupljeni vosak, smola, eterična ulja, polen i različiti fenolni spojevi, od kojih su najznačajniji flavonoidi.

Djelovanja propolisa na ljudsko tijelo su brojna, no ono zbog čega ga najčešće upotrebljavamo su njegovo antivirusno, protuupalno i antibakterijsko djelovanje.

Tipovi propolisa su brojni i ovise o okruženju i dijelu svijeta u kojem pčele žive. U Hrvatskoj je najrašireniji tzv. poplar tip, iznimno bogat fenolnim spojevima koji imaju vrlo širok spektar povoljnog djelovanja na organizam.

Propolis se dobro podnosi i preporučuje kao preventivno sredstvo, a pomaže i kod već nastalih oboljenja, poput prehlade i gripe. Često se kombinira s drugim imunostimulansima. Takvo djelovanje je potvrđeno i studijom, u kojoj je primjena otopine propolisa i cinka smanjila mogućnost razvoja upale srednjeg uha za trećinu. Također, potvrđeno je da propolis može smanjiti tijek oporavka od bolesti s pet na dva dana.

Osim već dobro poznatim oralnim putem, propolis se može primjenjivati i lokalno, u obliku spreja za nos, te tako smanjiti broj virusnih mikroorganizama u gornjim dišnim putovima.

S obzirom na veliku popularnost i dostupnost propolisa, valja imati na umu da je poželjno odabrati proizvod pouzdanog i provjerenog proizvođača, jer neispravno obrađen propolis može sadržavati mnoge neželjene sastojke, kao što su vosak, pčelinje dlačice, ostaci košnice ili ostaci pesticida.

Što još možemo poduzeti za jačanje imuniteta

Što je sve važno, navest ćemo u nastavku kroz deset jednostavnih mjera koje će zasigurno polučiti uspjeh.

Pravilna prehrana

Namirnice koje unosimo u organizam izgrađuju i ujedno mijenjaju naše stanice i metabolizam. Imajući to na umu, valja izbjegavati hranu i pića bogata koncentriranim šećerima, umjetnim dodacima i konzervansima, kao što su industrijski sokovi, suhomesnati proizvodi i slatkiši. Poželjno je piti nezaslađene ili malo medom zaslađene prirodne čajeve, jesti suho voće i med. Svakodnevno bi trebalo pojesti jedan jušni obrok, svježe povrće (naročito kelj, kiselo zelje, špinat i grahorice), svježe voće barem dva puta u danu te jaja i meso, Dobro je kao začine koristiti cimet za slatka, a svježi češnjak za slana jela. U slučaju nepodnošenja neke hrane, obvezno je treba izbaciti iz prehrane, te paziti na redovitu probavu unošenjem dovoljne količine ostatnih tvari, koje su sastavni dio cjelovitih žitarica.

Snaga probiotika

Naš probavni sustav, koža i sluznica dišnog sustava naseljeni su milijardama bakterija koje štite tijelo i potrebne su nam u svoj svojoj raznolikosti. Probiotici su bakterije koje se nalaze u probavnom sustavu, a možemo ih unositi i hranom, poput jogurta, fermentiranih sireva, ili kao posebne dodatke.

Boravak i aktivnosti na svježem zraku

Važno je boraviti na svježem zraku, bez obzira na vremenske prilike, i barem jedan sat dnevno biti aktivan, i to kroz šetnju, igru i druge slične aktivnosti. Uz to, valja smanjiti djetetove aktivnosti koje uključuju boravak u zatvorenom prostoru u kojem boravi više djece, te mu omogućiti dovoljno kreativne igre, ali i odmora. Ako je dijete bolesno, ne treba nužno izbjegavati izlazak na svjež zrak, nego odluku o tome donijeti na temelju procjene djetetova stanja i njegova općeg osjećaja.

Povoljna mikroklima u kući

U prostorijama u kojima dijete boravi treba regulirati mikroklimu: ne pušiti, paziti da temperatura ne prelazi 22 °C i da se vlažnost zraka kreće oko 55 posto, što se postiže redovitim provjetravanjem

Pojačana higijena ruku

Paziti na higijenu ruku, odnosno češće ih prati, s obzirom na to da se mnogi virusi zadržavaju na površini namještaja i odjeće te prenose rukama

Dovoljno sna

Pazite da vaše dijete ima dovoljno sna - između 10 i 12 sati tijekom 24 sata, uz redovit odlazak na noćni počinak u zamračenoj prostoriji. Hormon sna, melatonin, luči se kad nema svjetlosnog podražaja, pa je važno da dijete spava u potpunom mraku. Uz to, isključite sve elektromagnetske uređaje i izbacite ih iz spavaće sobe

Borba protiv anemije i nedostatka vitamina D

Pazite da vaše dijete nije anemično i da mu tijekom prve tri godine nadomještate vitamin D u zimskim mjesecima.

Dodaci prehrani

Dodaci prehrani, kao što su vitamin C, cink, beta glukan, ehinacea, omega-3 masne kiseline i lanene sjemenke, te začini poput ružmarina, bosiljka i peršina, mogu se davati u prirodnom obliku ili kao nadomjestak.

Obrambeni karakter vrućice

Imajte na umu da vrućica ne znači nužno bolest. Ona je pozitivna reakcija organizma i znak njegove borbe protiv mikroba, tako da nije potrebno svaku vrućicu nastojati odmah skinuti lijekovima. Granica za snižavanje povišene tjelesne temperature kod djece je 38,5° C. U slučaju da je kod vašeg djeteta aktivnost smanjena, ali još normalna, da pije dovoljno tekućine, igra se i ne djeluje bolesno, osigurajte mu dovoljno odmora i tekućine te pokušajte blažu bolest prebroditi bez lijekova.

Voda

Pazite da dijete pije dovoljno vode ili blago zaslađenog slabog čaja. Koristite snagu vode te tuširajte i redovito kupajte dijete zimi, naročito ako je bolesno.


Izvor fotografije: Shutterstock
 

Datum objave članka: 1. 12. 2014.
izdvojeni proizvodi